Turkcell ile ASELSAN 5G ortaklığı kuruyor

Turkcell ve ASELSAN uzun vadeli bir işbirliği yürütmek ve geleceğin mobil teknolojilerini geliştirmek için ortak çalışma konusunda anlaşmaya vardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA/FİNAN SERVİSİ

Türkiye’nin sektörlerinde iki önemli markası Turkcell ve ASELSAN önemli bir işbirliğine imza attı. İki şirket 5. nesil mobil iletişim teknolojileri (5G) konusunda ortak çalışmalar yürütmek için çerçeve metin imzaladı. 

Metni imzalamak üzere bir araya gelen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, ortaya koyulacak çalışmaların ülke çıkarları adına büyük önem taşıdığını vurguladılar. 

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, ASELSAN’la işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ve imzalanan çerçeve metin ile uzun soluklu bir çalışmanın ilk adımını attıklarını söyledi. 

Terzioğlu şunları söyledi: “Öncülüğümüzü ve yeni nesil mobil iletişim teknolojilerini Türkiye ile tanıştırma konusundaki liderliğimizi 5G’de de sürdürmek Turkcell için olmazsa olmaz nitelikte. Bu nedenle, hizmete yönelik teknoloji ve inovasyon geliştirme idealine bizim kadar bağlı ASELSAN’la işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İmzaladığımız çerçeve metin ile uzun soluklu bir çalışmanın ilk adımını atmış olduk. Birlikte hedefl erimizi gerçekleştirerek Türkiye’nin 5G’de merkez üs olmasını sağlayabileceğimize tüm kalbimizle inanıyoruz.

”ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken ise askeri teknolojilerde elde ettikleri teknoloji ve bilgi birikimini öncelikle 4G konusunda ULAK projesi ile hayata geçirdiklerini belirterek, “Bu birikimimizi 5G gibi kritik teknolojik alanlarda da değerlendirerek, ülkemizin teknolojik altyapı ihtiyaçlarının milli olarak karşılanmasını hedefliyoruz” dedi. Eken sözlerini şöyle sürdürdü: “ TASMUS ve JEMUS gibi yurt sathına yayılan geniş bir stratejik/taktik ağı kurmuş olan ASELSAN, 5G’nin hazırlık, tasarım, üretim ve kurulumunda da en yetkin ortak olacaktır.”

ASELSAN’Dan SSM ile yeni sözleşme

ASELSAN, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile KDV hariç toplam 7.9 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladığını duyurdu. Şirketten KAP’a yapılan açıklamaya göre, “İçişleri Bakanlığı İhtiyacı Önleyici Elektronik Harp Sistemi Tedarik Projesi” kapsamında imzalanan sözleşme çerçevesinde ASELSAN’ın geliştirip üreteceği önleyici harp sistemlerinin teslimatı 2016’da gerçekleştirilecek.

Amaç 5G'de tüketen değil üreten konumuna gelmek

TURKCELL ile ASELSAN arasındaki işbirliği çerçeve metninde önemli maddeler yeralıyor. Açıklamaya göre, Turkcell ve ASELSAN arasındaki işbirliği çerçeve metni kapsamında; Türkiye’nin 5G teknolojileri alanında tüketen değil üreten konumuna getirilmesine öncülük etmek, 5G kapsamında katma değerli teknolojileri belirleyerek yerel bir Ar-Ge yol haritası oluşturmak, standartlara uygun şekilde geliştirilecek ürünlerle yerel ve uluslararası pazarlarda ticari başarıya ulaşmak, 5G ve ilgili teknolojilerde fikri mülkiyet hakları ve patent portföyünü geliştirmek, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretim kapasitesini ve ihracatını arttırmaya katkı sağlamak bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir