Turkcell'de ortaklar temettüde anlaştı

Turkcell'de Taliasonera ve diğer ortaklar 3,925 milyar lira kâr payı dağıtım teklifi üzerinde anlaştı. Şirketin toplam piyasa değeri temettü ile ilgili açıklamalarının ardından ilk seansta yaklaşık 1,7 milyar lira yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turkcell'in ana hissedarlarından TeliaSonera diğer hissedarlarla birlikte Turkcell'in yarın yapılacak olan genel kurul toplantısında 3.93 milyar lira tutarın temettü dağıtımının teklif edilmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı.

İsveçli telekom şirketi TeliaSonera tarafından yayımlanan bültene göre, Turkcell'de yüzde 51 paya sahip olan Turkcell Holding'deki ortaklar temettü teklifi üzerinde anlaştı.Açıklamada Turkcell Holding oylarıyla gerekli çoğunluğun sağlanabildiğine dikkat çekilerek temettü teklifinin kabul edilmesinin beklendiği ifade edildi.

AlfaGroup: İlk olumlu adım

AlfaGroup, temettü ile ilgili olarak tarafların anlaşması için "Bu anlaşma Turkcell'i ilgilendiren durumların iyileştirilmesine yönelik atılmış ilk olumlu adımdır. Ümit ediyoruz ki söz konusu kilitlenme durumu kısa sürede aşılıp kurumsal yönetişim geri kazanılabilecek ve Türk hükümeti Türk şirketlerindeki yabancı yatırımcılara kucak açabilecektir" açıklamasını yaptı. 

Turkcell genel kurul toplantısı şirket ana sözleşmesinde öngörülen asgari yüzde 51 toplantı nisabının sağlanamaması nedeniyle 2010 yılından bu yana yapılamıyor. Son 5 mali yılda yapılamayan genel kurulun 2013 yılındaki yasal düzenlemeyle bu yıl gerçekleştirileceğine kesin gözüyle bakılıyor.  

Turkcell Holding'de TeliaSonera, Çukurova ve Alfa Telecom'un payları bulunuyor.

Turkcell'de hissedarlar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2011 yılından bu yana genel kurul toplantısı yapılamıyor ve
temettü dağıtılamıyordu.

Turkcell'de TeliaSonera'nın doğrudan ve dolaylı yoldan yüzde 37.3, Çukurova Grubu'nun yüzde 13.76, Altimo'nun ise yüzde 13.22 hissesi bulunuyor. Şirketin hisselerinin yüzde 35.88'i ise halka açık.

8-077.jpg

Turkcell’in 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait 5 yıllık birikmiş temettüsünün BIST-30 endeksi üzerindeki etkisi -%0,83 veya 854 puan.  

Piyasa değeri,1,7 milyar lira yükseldi 

Borsa İstanbul'da işlem gören Turkcell İletişim AŞ'nin toplam piyasa değeri temettü ile ilgili açıklamalarının ardından ilk seansta yaklaşık 1,7 milyar lira yükseldi. 

Turkcell'in ana hissedarlarından TeliaSonera, diğer hissedarlarla birlikte Turkcell'in yarın yapılacak olan genel kurul toplantısında 3 milyar 925 milyon lira tutarında temettü dağıtımının teklif edilmesi konusunda anlaştıklarını bildirdi. Açıklamanın ardından güne yüzde 5 yükselişle 13,65 liradan başlayan Turkcell hisseleri, şirketin bir diğer ortağı olan AlfaGroup tarafından yapılan açıklama ile en yüksek 13,85 liraya kadar çıktı ve günü yüzde 5,38 artışla 13,70 liradan tamamladı.