Türkerler Holding de İsrail gazı için hazır

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Türker, Kuzey Irak'tan doğalgaz alımının yanı sıra İsrail'in Leviathan sahasından da ithallatla ilgili olduklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, Türkiye'nin artan doğalgaz ihtiyacının kesintisiz sağlanmasına büyük önem verdiklerini belirterek, "Kuzey Irak'tan doğalgaz alımının yanı sıra İsrail'in Leviathan sahasından da yılda 10 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek için oldukça ilgiliyiz, projeyle ilgili işbirliklerine hazırız" dedi.  

Türker, enerji sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösterdiklerini ve hem yurtiçi hem de yurtdışında farklı firmalarla birçok proje geliştirdiklerini dile getirdi.  

Türkiye'nin artan doğalgaz ihtiyacının kesintisiz karşılanması ve arz seçeneklerinin artırılmasına önem verdiklerini vurgulayan Türker, bu konuda kendilerini görevli kabul ederek çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.  

Türker, bu kapsamda petrol ve doğalgaz sektöründe Ortadoğu'nun en önemli şirketlerinden Crescent Petroleum Company, İnci İthalat ve İnci Doğalgaz İthalat İhracat AŞ ile Dana Gas AŞ arasında 2008'de Irak'tan 10 milyar metreküp gaz alım anlaşması yapıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:  

"Bu anlaşma halen yürürlükte. Kuzey Irak'tan yapılması öngörülen doğalgaz ithalatının yanı sıra İsrail'in Leviathan sahasından da yılda 10 milyar metreküpün Türkiye'ye getirilmesi için oldukça ilgiliyiz. Söz konusu projeyle ilgili işbirliklerine hazırız.  Yurtiçi ve yurtdışı bilgi ve tecrübemizle bu projede yer almak istiyoruz. Bu isteğimizi söz konusu sahadaki gazın ticarileştirilmesi için sorumlu Amerikan şirketi Noble'a da ilettik." 

Şirketlerinin İzmirgaz ve Angoragaz olarak doğalgaz ithalat ve toptan satış segmentlerinde de yer aldıklarını ifade eden Türker, 2015'te toplamda 4 şehirde gaz tedarik ettiklerini ve önümüzdeki yıl da  bu  tedariğe devam edeceklerini belirtti. 

'Yunanistan'a gaz ihracı için BOTAŞ'a başvurduk' 

Türker, ayrıca 2016'ya yönelik yeni planlarının olduğuna işaret ederek, "2016 yılı için Yunanistan'a gaz ihraç etmek üzere BOTAŞ'a kapasite tahsis başvurusunda bulunduk. Gaz piyasasında iş ve işlem hacimlerini genişletmek istiyoruz" diye konuştu.  

Rüzgar ve jeotermal enerji yatırımlarında İsrail ve Amerikan menşeli firmalar ile çalıştıklarını dile getiren Türker, "İsrail ve Amerikan firmalarıyla işbirliğimiz gelişiyor. Bu çerçevede, önümüzdeki yıllarda proje ve finansman çalışmaları devam eden ve Eskişehir'de bulunan doğalgaza dayalı santrallerimizin devreye girmesiyle birlikte doğalgaz talebimiz de artacak" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkerler'in Kuzey Irak deneyimi de eski 

Türkerler Holding ve Crescent Petroleum yüzde 50 ortaklıkla İnci Doğalgaz İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ ile İnci Doğalgaz İletim Sanayi ve Ticaret AŞ'yi kurdular. İnci Doğalgaz İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ, Crescent Petroleum ve Dana Gas AŞ arasında 2008'de Irak'tan yılda 10 milyar metreküp gaz ithalatını öngören Gaz Alım Satım Anlaşması yapıldı.  

Türkiye'ye ithalatı İnci Doğalgaz İthalat AŞ tarafından ithal edilecek doğalgaz, Crescent Petroleum ve Dana Gas şirketlerinin imtiyaz sahibi olduğu Kuzey Irak'ın Khor Mor ve Chemcemal sahalarından sağlanacak. Bölgede, açılan mevcut kuyulara ve saha çalışmalarına göre üretilebilir rezerv olarak 350-400 milyar metreküp doğalgaz bulunduğu tahmin ediliyor.