Via GYO, halka açılıyor

Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) hisselerini Borsa İstanbul’da halka açıyor. Bünyesinde Vialand eğlence merkezini de barındıran şirket, hisselerinin yüzde 25’ini halka arz edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Julide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) hisselerini Borsa İstanbul’da halka açıyor. Bünyesinde Vialand eğlence merkezini de barındıran şirket, hisselerinin yüzde 25’ini halka arz edecek.

Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, Borsa’ya geliyor. Bünyesinde bulunan Viaport Asia, Viaport Marina, Viaport Venezia ve Vialand ile alışveriş, eğlence, konaklama ve marina hizmetleri sektörlerinde yepyeni bir konsepte imza atan Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, hisselerinin yüzde 25'ini Borsa İstanbul’da halka açıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayladığı ihraç belgesine göre, halka arz pay başına 13,60 lira satış fiyatından gerçekleştirilecek. 90 milyon sermayesi bulunan şirket, halka arzı ortak satışı yöntemiyle yapacak. Halka arz edilecek 22 milyon 500 bin lira nominal değerleri payların tamamı yurtiçi bireysel ve kurumsal yatırımcılara satılacak. Satılacak hisselerin yüzde 80'ni bireysel, yüzde 20'si kurumsal yatırımcılara tahsis edilecek. Konsorsiyum lideri Finans Yatırım olarak belirlenen halka arzda, yatırımcılara 3 ay boyunca ellerinde bulundurmaları şartıyla geri alım taahhüdü verileceği öğrenildi. 

2015’te GYO’ya dönüştü 

Via Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi, 1995 yılında Bayraktar Kardeşler İnşaat Taahhüt ve Ticaret Anonim Şirketi unvanıyla Ankara’da kurulmuş. Şirketin 2015 Ağustos ayında şirket GYO statüsü kazanmış ve Via GYO olarak unvanını değiştirmiş. Via GYO, perakende odaklı entegre konsept gayrimenkul projeleri geliştiren Türkiye’de yerleşik bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi. Ticari kiralama ve konut satışı için geliştirilen bu gayrimenkuller, perakende, konaklama ve eğlence hizmetlerini bir arada sunuyor. 

‘Dünyanın 4 harikası’ 

Via GYO bünyesinde; “dünyanın 4 harikası” olarak tanımladıkları Viaport Asia, Viaport Marina, Viaport Venezia ve Vialand bulunuyor. Söz konusu projeler şunlar; 2008 yılında 310 bin metrekare arsa üzerinde geliştirilen Türkiye’nin en büyük açık hava outlet alışveriş merkezi Viaport Asia, Eyüp’te 2013 yılında açılışı yapılan Türkiye’nin ilk ve tek tema parkı olan Vialand, Gaziosmanpaşa’da inşa edilen konut, ofis, ticari üniteler ve Venedik’i İstanbul’a taşıyan alışveriş merkezi Viaport Venezia ve Tuzla’da hayata geçirilen, eğlence, alışveriş ve marinayı bir araya getiren Viaport Marina. 

706,6 milyon TL net kâr 

2015 yıl sonu itibarıyla 3,3 milyar TL aktif ve 3,2 milyar TL portföy büyüklüklerine; 1,1 milyon metrekare alan üzerine inşa edilmiş 4 AVM’de 697 ticari üniteye ve 290 bin metrekareden fazla brüt kiralanabilir alana (BKA) sahip olan VIA GYO’nun, 2014 yılında 88.4 milyon lira olan net dönem karı 2015 yılında 706.6 milyon TL’ye çıktı. Şirketin toplam öz kaynakları ise 1 milyar 815 milyon TL. Şirketin portföyünde bulunan gayrimenkullerin toplamı da yaklaşık 3 milyar TL civarında.

Kardeşler hisse satacak 

Via GYO'nun ortakları Ali Bayraktar, Coşkun Bayraktar ve Mehmet Bayraktar kardeşler. Şirketin 90 milyon lira sermayesinde söz konusu kardeşlerin yüzde 33,33 pay oranı ile 30’ar milyon TL payı bulunuyor. Halka arzda satılacak hisseler de bu paylardan olacak.