Vodafone, 400 Gbps'i test etti

Vodafone, Türkiye'de 400 Gbps'lik hızda veri iletimi sağlayan Yoğun Dalga Boyu Bölmeli Çoklama (DWDM) teknolojisini fiber altyapısında test etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Vodafone, genişbant iletişim teknolojilerinin temelini oluşturan fiber şebekelere yönelik önemli bir test gerçekleştirdi. 

Gerçekleştirilen bu testle Vodafone, Türkiye'de 400 Gbps'lik hızda veri iletimi sağlayan DWDM teknolojisini fiber altyapısında deneyen ilk operatör oldu. 

Vodafone'un İstanbul Tuzla'daki Santral Merkezi'nde ve noter huzurunda yapılan testlerde, İstanbul Tuzla ve Ankara Pursaklar Santral Merkezleri arasındaki 563 kilometrelik fiber kabloda kurulu bulunan sistem üzerinden, 75-100 GHz bant genişliğinde 400 Gbps'lik kapasite taşındı. 

Vodafone'un mevcut fiber altyapısında bant genişliği 50 GHz olan her bir optik kanalda 100 Gbps'lik veri hızına ulaşıldı. 

Test edilen yeni teknolojiyle 75 GHz'lik her bir optik kanalda 400 Gbps'lik veri hızına ulaşılabiliyor. Böylece, fiberde spektrum verimliliği yüzde165 artırılarak bir çift fiber kabloda toplam 21,2 Tbps'lik kapasite taşınabiliyor.  

Bu teknoloji sayesinde fiber altyapıda spektrum verimliliği artırılarak yüksek veri taşıma kapasitesine ulaşılabiliyor. Planlama ve işletim esnekliği sağlayan bu sistem sayesinde şebeke kapasitesi ve güvenilirliğinin yanı sıra müşterilere sunulan hizmet seviyesi de artırılabiliyor. 

"Fiber ağımızı 16,7 bin kilometreye çıkaracağız" 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye Şebeke ve Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Vekili Ara Yıldızlı, dijital dönüşümde fiber ve genişbant yatırımlarının önemli yer tuttuğunu belirterek, şirket olarak fiber yatırımlara önem verdiklerini vurguladı. 

TEİAŞ'tan kullanım hakkını aldıkları fiber hatlarla fiber ağlarını güçlendirdiklerine işaret eden Yıldızlı, "Yapımı süren yeni hatlarla fiber ağımızı bu mali yılın sonunda 16 bin 700 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Bir yandan da abonelerimizin hayatına değer katacak ilave hizmetler sunmak üzere şebekemizde yeni teknolojileri denemeye devam ediyoruz. Son olarak, fiber altyapıda spektrum verimliliğini artırarak yüksek veri taşıma kapasitesine ulaşmayı mümkün kılan yeni 400 Gbps DWDM teknolojisini başarıyla test ettik ve Türkiye'de bu testi yapan ilk operatör olduk" ifadelerini kullandı. 

Yıldızlı, mobil ve  sabit genişbant uygulamalarına olan talebin hızla artması sonucunda veri trafiğinin her geçen gün arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Yeni nesil genişbant teknolojilerle video ve TV gibi yüksek veri hızı kullanan servislere olan talepler de artacak. Bu kapasite talebinin karşılanması için fiber şebekede yüksek servis mevcudiyetini sürdürmek üzere ileri koruma mekanizmalarının kullanılması ve gerekli yedek kapasitelerin sağlanması gerekiyor. Bu bağlamda, artan kapasite gereksinimlerini karşılamak üzere fiber altyapı yatırımlarının da artması önem taşıyor. Vodafone Türkiye olarak, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de fiber altyapı yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz."