Vodafone, Dijitalleşme Endeksi'ne bu yıl da katkı sağlayacak

Vodafone Türkiye, geçen yıl ilk kez hayata geçirilmesinde destek verdiği Accenture Dijitalleşme Endeksi'nin çalışmalarına bu yıl da katkı sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'deki şirketlerin dijitalleşme oranlarının ölçümünde bilimsel bir yaklaşım ve sistematik bir metodolojinin kullanılması açısından bir ilk olma özelliği taşıyan Accenture Dijitalleşme Endeksi, özel sektörü ve akademik dünyayı bir araya getirirken, dijitalleşmenin önemi konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Bu yıl da Accenture, Vodafone Türkiye, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğiyle değerlendirilecek sonuçların ardından oluşturulacak rapor, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin sektörlerindeki dijitalleşme durumunu ve dijitalleşme sürecinde kendi durumlarını tespit etmelerine imkan tanıyacak.

Yapılan araştırmalar, dijitalleşen şirketlerin, kaynaklarını artırmadan gelirlerini sektörlerinin ortalama yüzde 9 üzerinde büyüttüğünü ortaya koyarken, karlılıklarını sektörlerinin ortalama yüzde 26 üzerinde gerçekleştirdiğini gösteriyor. Dijitalleşen şirketler, pazar değerlerini de yükseltebiliyor. 

Vodafone Türkiye, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin dijitalleşme endeksinin hesaplandığı Accenture Dijitalleşme Endeksi’ne destek vermenin yanı sıra şirketlerin dijital dönüşümleri için çalışmalar gerçekleştirmeyi sürdürüyor.

Vodafone Türkiye'nin, şirketlerin dijitalleşme ihtiyaçlarını gidermek amacıyla kurduğu Yarına Hazırım Platformu, otomotivden beyaz eşyaya her sektörden şirketin ihtiyaçlarını analiz ederek bu ihtiyaçlara uygun çözümler sunuyor. 

Vodafone, Yarına Hazırım Platformu ile Türkiye’nin dört bir yanındaki 41 bin işletmenin Dijitalleşme Endeksi'ni hesapladı. Vodafone Grubu ise global çapta 462 milyon bireyin ve 20 milyon işletmenin dijitalleşmesi için önemli yatırımlar yapmayı sürdürüyor. 

Vodafone Türkiye’nin KOBİ’ler ve büyük işletmeler için Accenture ile birlikte geliştirdiği Yarına Hazırım Platformu ve Dijitalleşme Endeksi’ne ek olarak, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ ve TBV’nin katkılarıyla Accenture ile gerçekleştirilen Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışmasında, Türkiye’nin önde gelen firmalarının dijital dönüşüm yolculuklarındaki mevcut durumlarının tespit edilmesine destek olunuyor.

Vodafone Türkiye’nin desteğiyle hayata geçirilecek Accenture Dijitalleşme Endeksi 2016’da hem Türkiye’nin "Dijitalleşme Öncüleri" hem de "Dijitalleşmede En İyi Gelişim Gösteren Şirketler" belirlenecek. Raporda, dijitalleşmenin getirdiği avantajlarla ilgili bilgiler sunulması öngörülürken, şirketlere özel tavsiyelerde de bulunulması hedefleniyor. 

"Günümüz iş dünyasında şartlar ve rekabet koşulları çok hızlı değişiyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Yarına Hazırım Platformu aracılığıyla Türkiye’nin dijitalleşmesini sağladıklarını belirterek, "Günümüz iş dünyasında şartlar ve rekabet koşulları çok hızlı bir şekilde değişiyor ve işletmelerin bu değişime hazır olmaları gerekiyor. Artık tüm işletmelerin işlerini daha büyütmek ve başarılı olmak için dijitalleşme sürecine ayak uydurmaları şart. Hem bireyleri hem de kurumları dijital dünyanın oyuncusu haline getirme hedefiyle yaklaşık 2 yıl önce Dijital Dönüşüm Hareketi'ni başlattık." ifadelerini kullandı.

Aksoy, Türkiye'nin uçtan uca dijital kalkınmasını hedeflediklerini, program kapsamında milyonlarca bireyi dijitalleştirdiklerini aktardı.

Kurumlarla da dijitalleşme diyaloğunu başlattıklarını vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti:

"Vodafone olarak Türkiye'de işletmelerin dijital haritasını ve ihtiyaçlarını Temmuz 2014’ten bu yana Yarına Hazırım Platformu ile belirmeye devam ediyoruz. 'www.yarinahazirim.com' adresinden tüm işletmelere ücretsiz olarak Dijitalleşme Endeksi'ni hesaplama fırsatı sunuyoruz. Yarına Hazırım Platformu aracılığıyla yaptığımız çalışmalar sonucunda Türkiye'de KOBİ’lerin ortalama Dijitalleşme Endeksi'ni yüzde 48'den yüzde 53'e çıkardık.

Dijital dönüşüme liderlik etme vizyonuyla Türkiye'nin ortalama Dijitalleşme Endeksi'ni yüzde 75'e çıkarmak için çalışıyoruz. Bu doğrultuda geçen yıl ilk kez Vodafone’un desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Vakfının katkılarıyla hayata geçen Accenture Dijitalleşme Endeksi'ne ikinci yılında bir kez daha destek vermekten memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’nin dijital dönüşümünü sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışmaları kararlılıkla sürdüreceğiz." 

Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş ise "Dijitali DNA’larında bulundurabilen şirketler dünya liginde rekabet ederek geleceğin şirketleri olabilecek. Bugün, küresel ekonominin yüzde 33'ünün halihazırda dijitalden etkilendiğini görüyoruz. Dijitalleşmeyi iş yapış şekillerinin merkezine taşıyabilecek şirketler, sadece kendilerini büyütmekle kalmayacak ülke ekonomisi için de bir güç teşkil edecek. Biz de bu yıl ikincisini hayata geçireceğimiz Accenture Dijitalleşme Endeksi’nin şirketlere dijital dönüşüm yolculuklarında yol göstereceğine dolayısıyla da Türkiye ekonomisinin büyümesine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.