Vodafone Türkiye, 4.5G'de 'en geniş kapsamayı taahhüt etti'

GSM şebekelerinin tamamen yenileneceğini belirten Vodafone Türkiye CEO'su Öğüt, "Kapsama alanı en geniş 4.5G erişimini sağlayacağımızı taahhüt ediyoruz" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TALİP AKTAŞ

BARSELONA - Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, mobil iletişimde 4G ve sonrası hizmetlerde uluslararası çapta büyük bir deneyime sahip olan Vodafone'un bu birikimini yakında 4.5G'ye geçecek Türkiye'ye de taşıyacağını belirterek, "Bu konuda çok iddialıyız, 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'de kapsama alanı en geniş 4.5G erişimini sağlayacağımızı taahhüt ediyoruz, bunun sözünü veriyoruz" dedi.

Mobil dünyayı her yıl Barcelona'da buluşturan ve mobil teknoloji dünyasının en büyük etkinliği olma özelliğini taşıyan Dünya Mobil Kongresi (Mobile World Congress; MWC-2016) öncesi basın toplantısında konuşan Gökhan Öğüt, "Mobil Herşeydir" temalı bu yılki kongrenin geçmiş yıllardan önemli farkı bulunduğuna işaret etti. Artık dünyada yaşamın her alanının internete taşındığını ve internete bağlı bir yaşamın oluşmaya başladığını anlatan Öğüt "Artık sadece iletişim değil internete bağlı tüm bir yaşamı göreceğiz. Bu da yaşam biçimlerimizi değiştirecek” değerlendirmesini yaptı,

Gökhan Öğüt 4.5G için GSM şebekelerinin tamamen yenileneceğini, tek bir şebeke üzerinden hem ses hem data iletişiminin bir arada eş anlı olanak verileceğini, veri aktarımının 10 kata kadar hızlanacağını ve bir çok uygulamada gerçek zamanlı iletim olanağının sağlanacağını kaydetti.

"En geniş kapsamanın sözünü veriyoruz"

Vodafone Türkiye'nin 4.5G gücünü, "Biz bu konuda çok iddialıyız; çünkü Vodafone Türkiye olarak arkamızda inanılmaz bir deneyim var. Vodafone, 30 yılda 19 ülkede 4 ve 4.5 lansmanı yapan bir operatör. Tüketici tarafında da büyük bir deneyimimiz var. O nedenle de diyoruz ki dünya çapındaki deneyimimize güveniyoruz" sözleriyle dile getiren Öğüt, stratejilerine ilişkin olarak ise şu bilgileri aktardı: "Biz bu deneyimi Türkiye'ye de getireceğimiz için heyecanlıyız. Bu konuda da dört ana stratejimiz var. Birincisi, geçtiğimiz ağustosta aldığımız 800 Mhz A1 bandı ki tüm dünyada da 4.5G ana bandı bunun üzerine oturuyor ve aldığımız diğer bantlardaki frekans temizliği bitmek üzere. Burada dünya deneyimlerimizin avantajlarını kullanacağız. İkincisi, söz veriyoruz; Türkiye"de en geniş 4.5G kapsamasını taahhüt ediyoruz. 1 Nisan itibarıyla 900 bandında da hizmet vereceğiz, ve bu Türkiye"de sadece bize özgü bir hizmet olacak. 900'le hizmet verirken, kurduğumuz şebeke 4G hizmet vermeye de hazır bir şebekeydi. Dolayısıyla 900'de de bu hizmeti veriyor olacağız. Dolayısıyla bu da Türkiye'de en geniş kapsamaya sahip olmamızın garantisi olacak. Sadece en geniş alana uluşmak da yetmiyor. Üçüncü adım, abonelerimizin hazırlığı... Burada da çok iddialıyız Abonelerimizin helen yüzde 53'ü akıllı telefon sahibi ve bunların da üçte biri şu an itibarıyla 4.5G kullanmaya hazır. Ve dördüncü adım; en geniş kapsama alanında kendimize o kadar güveniyoruz ki, bugüne kadar yapılmamış olanı yapacağız ve kapsama alanlarını gösteren haritayı tüm abonelerimize açacağız."

"Endüstri 4.0'ı ıskalamamalıyız"

Gökhan Öğüt, Türkiye'nin içinde bulunduğu zorluklara rağmen, ekonominin büyümesi ve büyüme hızının artırılması konusunda 4.5G'nin önemli fırsatlar sunduğuna da işaret etti. 4.5G'nin dijital dünüşümün önemli bir unsuru olduğunu vurgulayan Öğüt, "Türkiye olarak dijital dönüşümü ve Endüstri 4.0'ı ıskalamamamız gerekiyor, bunun yolu da Türkiye'nin her köşesini geniş bant internet ağı ile dünyaya bağlamaktan geçiyor. 4.5G de buna olanak verecek bir altyapı demek. Dolayısıyla bu teknoloji ile Türkiye'yi dünyaya bağlayabilirsek, bu bilginin üzerine inşa edeceğimiz katma değerle ekonomik refahımızı yükseltme şansımız var. Biz Vodafone Türkiye olarak geniş bant interneti herkese götürme taahhüdümüzü veriyoruz" diye konuştu.

Mevcut fiber altyapısı, 4.5G kapasitesi için yeterli mi?

Gökhan Öğüt, halen Türkiye genelinde 250 bin km fiber ağı bulunduğunu ve ilk aşamada 4.5G'nin yaratacağı ihtiyacı karşılayabileceğini, ancak önümüzdeki yıldan itibaren kullanımın yaygınlaşmasıyla oluşacak talebin yeni yatırımları gerektirdiğini belirtti. Öğüt, şöyle devam etti: "Şu an Vodafone olarak 17 bin kilometre fiber ağımız var. Bunun hepsi bizim mevcut omurgamız için yeterli, ki bu omurgayı da genişletmeye çalışıyoruz. Ama yaygınlığın önündeki engellerden biri bu fiber altyapısı. Türkiye'nin altyapısı Türk Telekom'a teslim edildi. Bu altyapının en büyük kullanıcılarından biri biziz. Hanelere giden fiberde bir eksiklik var. 21 milyon haneden 9.2 milyonunun internet erişimi var, bunun da sadece 1.6 milyonu fiber. Önümüzdeki beş yılda 14 milyon haneye fiber altyapısı sunulabilmesi için 26 milyar TL yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımı ise, tek bir şirketin yapması mümkün değil. Bu nedenle de ortak altyapı meselesi önemli. Türkiye'nin her yerine geniş bantı götürmemiz ve bunun için de altyapıyı çözmemiz gerekiyor."

Gökhan Öğüt, altyapı yatırımlarının üstündeki uygulamalarda da rekabet ortamının oluşturulması gerektiğini, ancak rekabetçi bir piyasa oluştuğunda operatörlerin yatırım yapabilecek karlılığı sağlayabileceğini de belirtti.

Gigabit toplumu

Dünya Mobil Kongresi'nde "gigabit toplumu"na yoğun şekilde vurgu yapıldığına işaret eden Öğüt, şöyle konuştu: "Gigabit toplumu, sanayide en az 1 Gb veri erişim ve transferi hızı demek. Şunda ancak mevcut frekansları birleştirerek bu hıza ulaşabiliyoruz. 5G ile birlikte ile 1-10 Gb'ten söz eiyoruz. Bunun için fiber altyapısının en kılcal noktalara kadar ulaştırılması gerekiyor. Şu anda Türkiye'de 21 milyon hanenin ancak 4.5 milyonu hazır, bunun 1.7'si fiber abonesi. fiber altyapısını önündeki yatırım engelininin ve izinler konusunun mutlaka aşılması gerekiyor. Yeni binalar için fiber altyapısının zorunlu tutulması düşünülebilir. Gelecek beş yılda yılda ortalama 5 milyar liralık yatırımı tek bir operatörün yapması mümkün olmadıgı gibi, adil de değil. Bu yatırımın ortak şekilde yapılması, altyapının üzerindeki sabit de dahil tüm uygulamalarda da rekabetçi bir piyasanın oluşturulmasına ihtiyaç var. Türkiye ancak bu yatırımlar ve rekabetçi bir piyasa ile gigabit toplumuna dahil olabilir. Sabitte hala yüzde 70'in üzerinde sahip operatör var."

Bulut önem kazanacak

4.5G ile data kullanımının da hızla artacağını ve özellikle şirketler tarafında ve sanayide veri depolamanın da öneminin öne çıkan konuların başında geleceğini anlatan Öğüt, "4.5G konusunda beni heyecanlarından konulardan biri de veri saklama bulut konusu. Yıllardır konuşuyoruz; 4.5G ile saklama bulut hizmeti önem kazanacak. Biz sahip olduğumuz veri saklama ve yedekleme merkezlerimize güveniyoruz" diye konuştu.

140 ülkenin geniş bant stratejisi var, Türkiye'nin yok

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, Afrika'nın yarısı da dahil olmak üzere dünyada 140 ülkenin "geniş bant internet erişim stratejisi" oluşturduğunu ve Türkiye'nin ise bu alanda geç kaldığını söyledi. "Ulusal geniş bant stratejisi"nin hazırlıklarının hala devam ettiğini hazırlatan Öğüt, "140 ülke bu stratejilerini hazırlamış ve ikisi dışında 4G kullanımına geçmiş durumdalar. Bunlardan 40'ı ise bizdeki 4.5'e karşılık gelen LTE ya da "advenced" olarak anılan 4+ teknolojiyi kullanıyor. Biz de yazıldığında hedefleri ve büyüklükleri göreceğiz. Gerçekte olayın kendisi bile ekonomik bir gelişmedir. Bunun köprü, otoyol yapmaktan farkı yok. Her evi fibere bağlamak gerekiyor ve konu gerçekten acil. Dünya şu anda 5G'yi planlıyor. Umarım 5G'de geç kalmayız. Aciliyeti hissetmezsek geç kalabiliriz" diye konuştu.