Yapı Kredi'nin kârı yüzde 40 arttı

Bankanın ilk çeyrek net kârı yüzde 40,6 artışla 704,3 milyon lira oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yapı Kredi'nın net kârı ilk çeyrekte 704,3 milyon lira beklentileri aşarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,6 artış kaydetti.

Bankanın KAP'a açıkladığı bilançosuna göre kredi ve alacakları ilk çeyrek sonu itibariyle yüzde 1.4 artışla 150.9 milyar lira oldu.

Yapı Kredi geçen yılın ocak-mart döneminde 500.8 milyon lira net kâr etmişti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, Yapı Kredi’nin Türkiye ekonomisini ve müşterilerini desteklerken, müşteri odaklı büyüme stratejisi kapsamında hem hacimlerde hem de karlılıkta sürdürülebilir ve sağlıklı bir performans sergilediğini belirtti.

Açıkalın, Yapı Kredi olarak yılın ilk çeyreğinde piyasaların dalgalı seyrine rağmen Türkiye ekonomisini ve reel sektörünü desteklemeye devam ettiklerini diye getirerek, şunları kaydetti:

"Yıla, hem sağlıklı bir büyüme hem de temel bankacılık gelirlerimizde güçlü bir artışla giriş yaptık. Ekonomiye ve müşterilerimize desteğimizin göstergesi olan toplam nakdi ve gayrinakdi kredi hacmimizi yıllık bazda yüzde 14 artırarak 213 milyar TL’ye yükselttik. Böylelikle özel bankalar arasındaki üçüncü konumumuzu daha da pekiştirdik. 2016 yılının ilk çeyreğinde, geçmiş dönemlerde yaptığımız yatırımların ve odaklandığımız operasyonel verimliliğin karşılığını karlılıktaki artışımızla almaya başladık. 930 milyon TL tutarındaki vergi ve karşılıklar ayrıldıktan sonra, toplam 704 milyon TL net kar elde ettik.

Toplam müşteri sayımız 21,6 milyona, aktif müşteri sayımız ise 11,1 milyona ulaştı. Bu sonuçlar, müşteri odaklı büyüme stratejimizde ne kadar zamanlı ve doğru adımlar attığımızı ortaya koyuyor. Geçen senenin aynı dönemine göre temel bankacılık gelirlerimiz ise sektörün 7 puan üzerinde artarak yüzde 26 büyüdü. Aynı zamanda sermaye ve fonlama tabanlarımızı da güçlendirdik ve çalkantılı döneme rağmen uluslararası piyasalardan 500 milyon dolar sermaye benzeri kredi temin ettik." 

2016 yılının ilk çeyreğinde toplam nakdi, gayrinakdi krediler ve mevduatta geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14 büyüme sağladıklarını ifade eden Açıkalın, "Mevduatta sektörün üzerinde büyüyerek pazar payımızı yüzde 10,4 seviyesine yükselttik. Bu büyümenin asıl kaynağını müşteri memnuniyeti odağındaki yatırımlarımız ve yenilikçi ürünlerimiz sonucunda hızla artan müşteri işlemlerimiz oluşturdu. Krediler tarafında ise bireysel ihtiyaç ve TL ticari krediler başta olmak üzere, hemen her kategoride yılın ilk çeyreğinde de sağlam bir performans sergiledik. Tüm segmentlerde müşterilerimize desteğimizi sürdürürken, aktif kalitesine de çok önem veriyoruz. Bu alanda iç sistemlerimizi yeni teknolojiler ile sürekli güçlendirerek aktif kalitemizi kontrol altında tutuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 "Teknoloji yatırımlarının da meyvelerini toplamaya başladık"

Açıkalın, dijital bankacılık ve teknoloji yatırımlarının da meyvelerini toplamaya başladıklarını belirterek, "Dijital stratejimiz hem satışlarımıza hem de işlem hacmimize olumlu katkı sağlıyor. Bu konuda öncü bir banka olarak, Mart sonu itibariyle tüm bankacılık işlemlerimizin yüzde 86’sını alternatif dağıtım kanalları üzerinden gerçekleştirdik. Mobil bankacılık müşteri sayımız son 2 yılda yüzde 327, dijital bankacılık müşteri sayımız ise yüzde 86 arttı. Yapı Kredi olarak, müşterilerimizin bankacılık işlemlerini güvenli, rahat ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için kanallarımızı sürekli geliştirmeye ve zenginleştirmeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Fırsat eşitliği ve kadın istihdamı konusunda da sektöre öncülük ettiklerini belirten Açıkalın, "Capital dergisinin Kadın Dostu Şirketler araştırmasına göre, Türkiye’deki tüm şirketler arasında kadın istihdam oranında lideriz, finans sektöründe ise yönetiminde kadınlara en fazla yer veren bankayız. 2016 yılında da kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konusunda liderlik bayrağını taşımaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Açıkalın, 28 yıldır kredi kartı alanında öncü konumlarını sürdürdüklerini dile getirerek, Worldcard ile pazar liderliklerini sürdürdüklerini aktararak, "Aynı zamanda sektörlerinde öncü olan iştiraklerimiz ile yurtdışında faaliyet gösteren bankalarımız finansal hizmetler grubu olarak gücümüze güç katıyor. Bunlardan Yapı Kredi Leasing 2015 sonu itibariyle 1 milyar 300 milyon dolarlık işlem hacmi ve yüzde 20,3 pazar payıyla 7 yıldır sektör liderliğini sürdürüyor. Yapı Kredi Faktoring ise 2015 sonu itibariyle yüzde 17,6 pazar payıyla toplam işlem hacminde 2001 yılından beri lider konumda." değerlendirmesinde bulundu.