Yummy sanayi tipi bahçe kurmak için kolları sıvadı

Ürettiği meyve suyu konsantresinin yüzde 25’ini Avrupa ve ABD’ye ihraç eden Yummy, sektörün geleceği için sanayi tipi meyve bahçelerinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyor. Şirket, bakanlıktan yer tahsisi desteği için hükümetin kurulmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK

MERSİN Ürettiği meyve suyu konsantresinin yüzde 25’ini Avrupa ve ABD’ye ihraç eden Yummy, sektörün geleceği için sanayi tipi meyve bahçelerinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyor. Şirket, bakanlıktan yer tahsisi desteği için hükümetin kurulmasını bekliyor. Firma 10 milyon TL yatırımla kapasitesini yüzde 25 artıracak.

Meyve suyu konsantreleri ve meyve suyu üreten Yummy, sanayi tipi ürün yetiştiriciliğine uygun bahçe kurabilmek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na destek talebinde bulunmak için başvuracak. Şirket, kurmayı planladığı bahçelerde sanayi tipi ürün yetiştiriciliğinin yanında Türkiye’de üretimi olmayan tropikal meyvelerin yetiştiriciliğini de yaparak bu ürünlerin ithalatını azaltmayı hedefl iyor. 

Yummy Meyve Suları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Öder, Türkiye’de meyve suyu sektörüne yönelik ürün yetiştiriciliği yapılmadığını, sektörün üçüncü sınıf ürünlerle üretim yapmak durumunda kaldığını, bunun maliyetleri olumsuz etkilediğini ve firmaların yurtdışı satışlarda diğer üretici ülkelerle rekabet edemediklerini vurguladı. Bu sorunun çözümü için yeni projeler geliştirdiklerinin altını çizen Öder, hükümet kurulduktan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na projelerini sunacaklarını belirtti. 

Devletin vereceği fidan desteğini 3 yıl içerisinde geri ödeyeceklerini söyleyen Öder, destek çıktığı takdirde kapasite ve çeşitliliği artırabilmek için yeni tesis ve makine yatırımı yapacaklarını aktardı. Öder, toplamda 10 milyon liralık yatırım yapmayı planladıklarını dile getirdi. 25 bin metrekarelik bir alanda ilave tesisler kuracaklarını belirten Öder, kapasitelerini konsantre üretiminde yüzde 25, meyve suyunda yüzde 25 artırmayı hedefl ediklerini belirtti.

7 milyon TL’lik meyve aldı 

Meyvelerin tamamını yurtiçindeki çiftçilerden temin ettiklerini anlatan Öder, geçmiş yıllarda 7 milyon liranın üzerinde ürün alıp değerlendirdiklerini, bu yıl söz konusu rakamı 10 milyon liraya çıkaracaklarını vurguladı. “Ürün alanlarımızı her yıl yüzde 10-15 artırmayı planlıyoruz” diyen yapan Öder, konsantre olarak 8, mamul olarak 10 çeşit ürünlerinin olduğunu belirtti. Öder, yıllık 5 bin ton civarında konsantre, 50 bin ton civarında da meyve suyu üretim kapasitelerinin olduğunu aktarırken, tesislerinin toplam 25 bin metrekare açık alana kurulu olduğunu aktardı.

50’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyor

Firmalarının 1995 yılında kurulduğunu ve bir yıl sonra da üretime başladıklarını anlatan Şahin Öder, şeftali, vişne, kayısı, erik, üzüm gibi ürünleri fabrikalarında işleyerek ilk aşamada konsantre haline getirdiklerini, sonrasında da meyve suyu üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti. Öder, “Konsantrenin yüzde 25’ini Avrupa ve ABD’ye ihraç ediyoruz. Diğer yüzde 25’ini yurtiçinde hammadde olarak satıyoruz. Geri kalan yüzde 50 ile de meyve suyu üretiyoruz” dedi. Ürettikleri meyve suyunun yüzde 30’unu ihracata kanalize ettiklerini dile getiren Öder, Balkanlar, Ortadoğu, Afrika, AB ve ABD ülkeleri ağırlıklı olmak üzere 50’nin üzerinde ülkeye ihracat yaptıklarını belirtti.Geçen yıl ihracatlarının 10 milyon TL’ye yaklaştığını dile getiren Öder, “Bu yıl hedefi miz mevcudu korumak. Irak ve Suriye’de yaşanan sıkıntılar nedeniyle kayıplarımız arttı. Bu kayıpları önlemek için yeni pazar arayışı içindeyiz. AB,ABD ve Afrika ülkelerine ağırlık verdik” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir