Şırnak’ta hanelerde 7.3 kişi yaşıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

“Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi” ile elde edilen bilgiler, şehir yaşamlarındaki farklılıkları da sergiliyor.

Örneğin her ilde hanelerde yaşayan ortalama nüfus ne kadardır? Örneğin her ilde yaşayanların ne kadarı o ilde doğanlar? Ne kadarı başka illerde doğduktan sonra o illere göç edenler?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlemelerine göre;

-Ülke genelinde hanelerde ortalama 3.6 kişi yaşıyor. Çanakkale’de hane başı nüfus 2.7 kişi, Eskişehir’de 2.8 kişi. Şırnak’ta hanelerde ortalama 7.3 kişi yaşıyor. Hanelerde yaşayan nüfus sayısı Batman, Siirt, Muş ve Ş.Urfa’da 6 kişinin üzerinde.

-Ülkede çok kişi bir şehirden bir şehre göç ediyor. Şehirlerdeki nüfusun çoğu başka şehirlerde doğduktan sonra bir başka şehre göç edenler.

Türkiye genelinde şehirlerin nüfusunun sadece yüzde 65’i yaşadıkları şehirde doğanlar. Yüzde 35’i başka şehirlerde doğduktan sonra bir başka şehre taşınanlar.

- İstanbul nüfusunun sadece yüzde 44’ü İstanbul’da doğanlardan oluşuyor. Yüzde 56’sı başka şehirlerde doğanlar. Daha sonra İstanbul’a gelenler.  

Başka şehirlerde doğan ve İstanbul’a göç edenler nüfusun çoğunluğunu oluşturunca, İstanbul’a göç edenler geldikleri yörenin yaşam biçimini, mimarisini, kültürünü, adetlerini İstanbul’da hakim kılma arayışına giriyor.  Bunun tabii sonucu olarak İstanbul giderek özelliğini kaybediyor. İstanbul en fazla göç alan şehir durumunda.

-Türkiye nüfusu 2015 yılında yüzde 13.4 artarken, İstanbul nüfusu yüzde 19.3 arttı. 14 milyon 657 bine ulaştı. 2014 yılında artış oranı daha azdı. Yüzde 15.2 oranında idi. İstanbul nüfusu her yıl daha hızlı artıyor.

- İstanbul’da 363 bin Sivas doğumlu, 287 bin Tokat doğumlu, 232 bin Malatya doğumlu, 235 bin Kastamonu doğumlu, 159 bin Kars doğumlu, 135 bin Mardin doğumlu, 148 bin Ardahan doğumlu, 280 bin Samsun doğumlu, 174 bin Rize doğumlu, 294 bin Ordu doğumlu, 239 bin Trabzon doğumlu yaşıyor.

Nüfusumuz her yıl 1 milyonun üzerinde artış gösteriyor.

Artan nüfus, büyüme, gelir, istihdam, eğitim, sağlık, güvenlik, şehirleşme, çevre sorunlarını gündeme getiriyor.

Doğan çocukların sağlıklı yetişmelerini, iyi eğitim görmelerini sağlamaya mecburuz. Çalışma çağına gelenlere iş ve aş temin etmeye mecburuz. Nüfus artıkça insanların iş ve aş sorunları da artıyor. İş ve aş imkanları ülkenin her yöresinde aynı ölçüde artmayınca, insanlar iş ve aş arayışında büyük şehirlere göç ediyor. Büyük şehirlerin nüfusu daha hızlı artıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018