Siyasette ve ekonomide Anadolu iş dünyasının 5 önceliği

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Geçtiğimiz hafta bugün, yani 23 Haziran günü Parlamento Muhabirimiz Canan Sakarya ile tarihi bir güne tanıklık ettik. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 25. Dönem Milletvekili Yemin Töreni’ni izleyerek, en renkli parlamentonun kulislerinde yeni vekillerle sohbet etme şansı bulduk. 

Anımsayacağınız gibi bir önceki dönem 51.6 olan yaş ortalaması bu dönemde 49.79’a düşmüştü. Henüz yirmili yaşlarında olan 9 vekilin bulunduğu Meclis’te annesini babasını izlemeye gelmiş çok kalabalık bir çocuk izleyici grubunun arasından geçerek, iş dünyasından parlamentoya taşınmış isimler ile bir araya geldik. 

Gazeteciler kadar, geçtiğimiz dönem vekil danışmanı olan ancak bu dönem vekili seçilememiş ya da aday gösterilmemiş ‘danışmanlar’ın da yemin törenine yoğun ilgi gösterdiğini söylemeden geçemeyeceğim. Çünkü 2. danışman olarak görev yapacak kişilerin kamu personeli özelliği taşıması gerekiyor. Bu yüzden çok seçenekleri olmayan vekiller eski danışmanlarla çalışmaya devam ediyor. 

Kulislerde ilk olarak Kayseri Ticaret Odası’nda 3 dönem başkanlık yapmış Kayseri MHP Milletvekili Hasan Ali Kilci ile bir araya geldik. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski başkanı ve şimdi CHP’den Antalya Milletvekili olan Çetin Osman Budak da görüştüğümüz isimler arasındaydı. Geçtiğimiz dönem iktidar kulisi olarak kullanılan ve halihazırda AK Partili vekillere kulis olarak hizmet veren salonda da AK Parti Konya Milletvekili Muhammed Uğur Kaleli ile sohbet ettik. Kaleli, Türkiye’nin en büyük tahıl üreticisi ve hızla yükselen tarım sanayi kenti Konya’da Ticaret Borsası başkanıydı. Görüştüğümüz diğer vekillerde olduğu gibi hükümetin kurulması halinde çalışmaya başlayacak vekillerin geldikleri sektörlerin sorunlarını çözmeye yönelik çok sayıda projesi olduğunu gördük. 

Seçimin hemen ardından bürolarımız aracılığıyla yaptığımız ankette Anadolu iş dünyasının beklentilerini gazetemizde okurlarımızla paylaşmıştık. Bu beklentileri tekrar hatırlatacak olursak, ‘ekonomide’ iş dünyası yeni hükümetten acilen; büyüme, cari açık, döviz kuru, talep yetersizliği ve sanayi politikası ile ilgili sorunları çözmesini istemişti. Çözüm bekleyen 5 öncelikli ‘siyasi’ sıkıntı ise sırasıyla; yargı reformu, barış süreci, yolsuzluk, başkanlık sistemi ve yeni Anayasa olmuştu. Anadolu iş dünyasını temsil eden vekillerin önümüzdeki dönemde bu sorunlara odaklanmayı istediklerini gördük. Şimdiden hepsine başarılı bir dönem diliyoruz. 

OSBÜK ve OSBDER ARASINDA BUZLAR ERİYOR MU? 

Organize sanayi bölgelerinin (OSB) iki önemli kuruluşu; biri OSBÜK, diğeri OSBDER… Türkiye’de yaklaşık 280 OSB bulunuyor. Bildiğiniz üzere, uzun zamandır özellikle ‘sanayiyi sanayici yönetsin’ tartışması bu iki yapıyı birbirinden ayırmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde OSBÜK’ün Genel Kurulu’na OSBDER’in yeni başkanı Gebze Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım katılarak, önemli bir adım atmış oldu. OSBÜK Başkanı Cahit Nakıboğlu da diyalog yanlısı olarak tanınan bir başkan. Başkan Nakıboğlu ile yaptığımız görüşmede her iki kuruş arasında işbirliğinin geliştirilebileceğini söyledi. Bu kapsamda her iki başkanın da Ramazan Bayramı’nın ardından bir araya gelerek, ortak çalışma platformu arayışı içinde olacağı öğrendiğimiz bilgiler arasında…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar