Soğuk havalarda kalbinize dikkat edin

Türkiye'nin Sibirya soğuklarının etkisine girmesiyle sağlık problemleri artış gösterdi. Uzmanlar soğuk havalardan yaşanan stresin kalp krizini tetikleyeceği konusunda uyarıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli, soğuk havanın kalp krizini tetiklediğini belirterek, "Kalp hastalıklarından korunmak için yaşam tarzı değişikliği şart" dedi. 

Sevimli, soğuk havanın kalp hastalıkları üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu, özellikle kalp damarı tıkalı olan, daha önce kalp hastalığı bilinen hastalar için soğuk havanın olumsuz bir durum olduğunu söyledi. 

Soğuk havalarda, kalp hastalarının şikayetlerinde ciddi artışlar olduğunun altını çizen Sevimli, şunları kaydetti: 

"Özellikle önceden çok uzun mesafeler yürümesine rağmen hiçbir şikayeti olmayan hastalar daha kısa mesafelerde şikayetleri oluyor, göğüs ağrıları ortaya çıkıyor. Bu soğuğun vücut fizloyojisi üzerindeki etkilerine bağlı. Tabii bizim hastalar sadece kalp hastalığına sahip değil, aynı zamanda birçoğunun akciğer problemleri var. Havanın soğumasıyla buna hava kirliliği de katkıda bulunuyor. Akciğer problemleri de ortaya çıkıyor, bunu tetikliyor ve ikisi birlikte hastaların şikayetlerinde ciddi artışa neden oluyor." 

Sevimli, hastanın kışın da fiziksel aktivitelere devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Soğuk havada yürümek yerine evinde yürüme bandı varsa bunu kullanabilir. Evde aktiviteler yapabilir. Spor salonlarını kullanarak, mevcut sporuna devam etmeli. Kış geldi diye hastaların eve kapanmasını önermiyoruz ama daha tedbirli olmalı. Kullandığı ilaçlara dikkat edecek. Birçok hasta dil altı dediğimiz damar genişletici ilaçlar kullanıyor" diye konuştu. 

Hastanın göğüs ağrısı olacağını hissettiği zaman dil altı ilaçtan kullanmasını öneren Sevimli, kış mevsiminde özellikle soğuk havalarda buna daha çok ihtiyaç olduğunu ifade etti. 

'Soğuk hava kalp krizini tetikler'

Sevimli, kış aylarında kalp hastalıklarında artış olduğunun altını çizerek, "İnsan vücudunda her türlü stres, kalp krizini tetikleyebilir. Soğuğu da bu streslerden birisi olarak kabul edebiliriz. Yani soğuk hava kalp krizini tetikler. Bizim tecrübelerimize göre, bölgemizde de kalp krizlerinin kış aylarında artmaya bir eğilimi var. Bunu da soğuk havanın getirmiş olduğu vücut üzerindeki stresle ilişkilendirebiliriz" dedi. 

"Kalp damar hastalıkları olan hastalarda, kalp yetmezliği de ciddi oranda artmış durumda. O hastalar da kış aylarında, soğuk havada daha çok semptoma açık olma eğilimindeler. Daha çok ortaya çıkıyor. Bu yönüyle bir ilişki kurulabilir" diyen Sevimli, soğuk havanın mutlaka kalp hastalıklarını tetiklediğini belirtti. 

Bölgedeki kentlerin Türkiye'de kalp hastalıkları oranın en yüksek olduğu illerin başında geldiğine dikkati çeken Sevimli, bunda bölgesel beslenme alışkanlıkları ve sigara tüketiminin fazla olmasının da önemli faktörler olduğunu belirtti. 

Sevimli, "Kalp hastalıklarından korunmak için yaşam tarzı değişikliği şart. Yani bir kişinin diyetle ilgili yaşam tarzını değiştirmesi, özellikle sebze ve meyvelerden, akdeniz tipi beslenmeyle değiştirmesi lazım. Yine sigarayı bırakması önemli" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir