"Soma'daki zeytin kavgasının arkasında doğalgaz lobisi var"

Kolin'in Soma'daki santral yatırımının önünde engel olarak görülen Zeytin Yasası'na hükümetten 'yasayı düzenleyeceğiz' sinyali geldi. Olayların ardından ilk kez konuşan Kolin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu: Bu doğalgaz lobisinin işi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

SOMA - Kolin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, Soma'daki 1 milyar dolar değerindeki termik santral projesi ve gelişmelerle ilgili ilk kez konuştu. Kırk yıllık meslek hayatı boyunca ikinci kez basının karşısına çıktığını belirten Koloğlu, Yırca Köyü'nde yaşananlarla ilgili, "Hiçbir yatırımımda şimdiye kadar bu kadar karışıklık yaşamadım. Ağaç bahane. Asıl olay yerli kömürün çıkarılıp enerjiye dönüştürülmesi... İzmir-İstanbul Otoyolu için binlerce ağaç kesildi kimse sesini çıkarmadı. Burada Türkiye ayaklandırıldı. Köylülerle hiçbir sorunumuz yoktu. Her şey bir anda oldu. Bu doğalgaz lobisinin işi" dedi.

Kolin Şirketler Grubu ve Yırca Köyü, termik santral yapmak için kesilen zeytin ağaçlarıyla eylül ayından bu yana gündemde. Danıştay'ın acele kamulaştırma kararını bozmasına rağmen Kolin Şirketler Grubu, bölgede taahhüt ettiği 60 bin ağacın dikimine ise dün (cumartesi), Soma sınırları içinde yer alan Aşağı Avdan Mahallesi Kurtyeri Mevkii’ndeki tahsisli arazide başladı. Bölgede, 2015 yılı sonuna kadar 30 bin zeytin fidanına ulaşılması hedefleniyor.

Olayların ardından ilk kez açıklamada bulunan Kolin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, Danıştay kararını şöyle yorumladı: "Zaten yürütmeyi durdurma kararı vardı. Biz de durdurmuştuk. Yasal süre henüz devam ediyor. Kamu yararı halen yürürlükte. Bununla da yatırıma devam edebiliriz."

Koloğlu, bugüne kadar geçen süreçte özeleştiride bulundu. Bazı adımlar için geç kaldıklarını ama düzelteceklerini ifade eden Koloğlu, "Bu olay, bundan sonraki yatırımlarımızda karşımıza çıkmayacaktır. Arkadaşlarımızın da kendi içinde eksiklikleri var. İşten çıkarmalar ilk olarak güvenlik görevlilerinde oldu. Projenin hafızası için bazı arkadaşlarımızı ayırmamız şu an söz konusu değil" bilgisini verdi.

Yerli kaynaktan üretim heyecanlandırıyor, yoksa 69 yaşında enerjiyi ne yapayım?

Şirketin termik santral yatırımının önündeki tek engel Danıştay kararı değil. 1939 yılından kalan Zeytin Kanunu da bir engel teşkil ediyor. Naci Koloğlu, yasanın gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "İncirin, kayısının, fındığın yasası yok. Türkiye'nin neden zeytin yasası var, bilemiyorum... Bu yasa hala yürürlükte, gözden geçirilmesi lazım. Yasa içinde çelişkiler var. Burada hali hazırda çalışan 1950 tarihli santral var. Yasa 1939'da çıkmış. Sonra yapıldıysa o ağaçlar neden dikilmiş? Önceden dikildiyse buraya neden santral yapılmış?" yorumunu yaptı.

Koloğlu, 40 yıllık iş hayatında hiç bu kadar karışık bir işle karşılaşmadığını söyledi ve "Yaşım 69. Ben hala Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla enerji üretiminden heyecanlanıyorum. Yoksa benim neyime lazım... Bu yaştan sonra gelip, Soma'da kömürden enerji üreteyim" dedi.

33-012.jpg

Ağaçları kesme hakkımızı bir ay erteledik

Ne doğalgazı ne de ithal kömürü içine sindiremediğini kaydeden Koloğlu, İzmir-İstanbul Otoyolu'nda binlerce ağaç kesilmesine rağmen kimsenin sesinin çıkmadığını belirtti. Koloğlu, köylülerle şimdiye kadar hiçbir problem yaşamadıklarını ancak bir anda dönüşümü kaçırdıkları itirafında da bulundu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu ana kadar yasal olmayan hiçbir işlem yok. Soma maden kazasına kadar hiçbir sorun yoktu. Maden kazasından sonra bölgede bir hassasiyet oldu ancak bizimki bir alternatifti. Yer altı değil, yer üstü yatırımı olacaktı, bunu yeterince anlatamadık. Burada da kaza olacak algısı yerleşti. Verdiğimiz taahhütler vardı. 1 milyar dolarlık taahhüdün altına girmişiz. Bu yüzden iş programımızı sıkı tutmak zorundaydık. O ağaçları kesme süremiz dolduğunda bir ay ricaları bekledik. Aksar duruma geçtiğimizde biz de kestik."

Zekeriya Aydın: Santrali yapmaya kararlıyız

Kolin Şirketler Grubu Enerji Gurubu Başkanı Murat Zekeriya Aydın, şimdiye kadar proje için 160 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Yatırımın arkasında duracaklarını ifade eden Aydın, "Bu projeyi hayata geçirirken Rusya ve Almanya gibi kömüre dayalı santrallerde öncü ülkeleri inceledik ve en son teknolojilerle üretim yapma kararı aldık. Mümkünse üç ay öncesine değil beş ay öncesine gider, zaaf olarak gördüğüm iletişim eksikliğini ısrarlı bir şekilde yapıyor olduğumuzu görmek isterdim. Konu halloldu diye bakmayıp, rehavete kapılmamalıydık. Güvenlik kanunu imkan verse de böyle davranmamalıydılar. Kamu vicdanındaki algıyı, kanunla izah edemeyiz. Biz bu santrali yapmaya kararlıyız. STK da esnaf da Soma da istiyor" değerlendirmesini yaptı.

Yırca köylüleri, son dönemde yaşanan çatışmalarla da ikiye bölünmüş durumda. Kolin Grubu ile anlaşan köylüler, diğer köylülerce ve bazı STK'lar tarafından kendilerine sözlü ve fiziki baskı uygulandığını belirtti. Yeni yatırımı istemeyen köylülerin yeni yatırıma ihtiyaç duymamaları ise gerekçe olarak gösterildi.

Zeytin Kanunu'na düzenleme sinyali

AK Parti Manisa Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, "Biz bunlara pabuç bırakmayız" diyerek Zeytin Kanunu'nda da düzenlemeye gidileceği mesajını verdi. Berber, "İstihdam için bugüne kadar hangi yasaları çıkarttıysak bundan sonra da onları çıkarmaya devam edeceğiz. Maden faciası yaşayanlara tekrar iş bulmamız lazım. Burada termik santral kurulmalı. Provokatörler hep zeytin ağaçlarını bahane etti. Zeytin ağacını bahane ederek kimse olay çıkarmasın" dedi

Rakamlarla santral yatırımı

1 milyar dolar: Yatırımın bedeli
2.000: İnşaat boyunca istihdam
1.000: Santralde sağlanacak istihdam
250 milyon dolar: Yatırımla doğal gaz ithalatı tasarrufu