Son iki yılın en düşük büyümesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beste Naz Süllü - İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

2014 üçüncü çeyrek büyümesi beklentilerin oldukça altına gerileyerek yüzde 1,7 büyüme gösterdi. 

Büyümede durgunluk yaşanmasındaki ana etmenler, kamu ve hane halkı harcamalarından geliyor. 2013’e göre yıllık değerlendirmede harcamalar kaleminde hane halkı tüketimi yüzde 21, kamu mal ve hizmet alımları yüzde 28, kamu sektörü harcamaları yüzde 23, özel sektör yatırımları ise yüzde 16 gerileme gösterdi.

Büyümede dinamiği kaybeden Türkiye, 2008 yılında G-20 ülkeleri arasında Çin’den sonra ikinci sırada yer alırken, şimdi ise Brezilya, G. Afrika ile beraber listenin son sıralarında yer alıyor. 

Gelişen ÜlkelerYıllık Büyüme
Çin7,3
Hindistan5,3
Güney Afrika1,4
Brezilya-0,24
Rusya0,7

OVP'de hedef yüzde 3,3

2014 yılının büyümede durgunluk yaşanmasının temel sebebi, alınan ihtiyati kemer sıkma önlemleri oldu. Enflasyon ve kredi büyümesindeki yükselişi kontrol altına almak amacıyla TCMB’nin parasal sıkılaştırma politikaları, büyüme rakamları üzerinde etkisini sert gösterdi. 

Büyüme ilk 9 ayda yüzde 2,8 olurken, bu rakamlara göre OVP’de yer alan 2014 yılsonu büyüme tahmini olan yüzde 3,3’ün tutturulması için 4.çeyrekte gereken büyüme yüzde 4,8 olmalı. 

Şu anki küresel şartlar ve iç dinamiklerdeki yavaşlama sebebiyle yüzde 4,8 büyüme rakamı imkânsız görünüyor. Şartlar bu şekilde gelişirken, 2014 yıl sonu büyüme hedefleri tutturulamayacağına benziyor.