”Sorunu spekülasyonlara bağlamak çözüm değil”

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Bahçivan, fiyatların yükselmesine katkı sağlayan unsurlardan birinin Et Balık Kurumu olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçivan, et fiyatlarındaki artışa ilişkin olarak, "Bu sorunu sadece spekülasyonlara bağlamak ve tüm sorumluluğu sanayicilere ya da belli bir kesime yüklemek çözüm değil sorundan kaçmaktır" dedi.

SETBİR'in Olağan Genel Kurulu, Hilton Otel'de başladı. SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Bahçivan, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Spekülasyonu Et Balık Kurumu yarattı şeklinde haberler var bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bahçivan, "Spekülasyonu yarattı olarak değil, fiyatların yükselmesine katkı sağlayan unsurlardan biri de Et Balık Kurumudur" diye konuştu.

Et Balık Kurumunun (EBK), son dönemlerde tekrar ticaretin içine girmesinin piyasadaki hareketlilik noktasında bu oyunun bir oyuncusu yaptığını belirten Bahçivan, özellikle son 1,5 yıldır devlet alımlarında EBK'nın imtiyazlı olmasının süreci daha da hızlandırdığını söyledi.

Et fiyatlarında spekülasyon olduğu şeklinde değerlendirmeler üzerine Bahçivan, "Rekabet Kurumu Başkanı da bu sektörün asla spekülatif hareketlere maruz kalamayacak kadar büyük ve geniş bir sektör olduğunu söylemişti. Ancak psikolojik bir hareketlilik var, bunun da bir takım yapısal nedenleri var. Bunlar birikerek bugünkü neticeye geldi. Et sektörü ve hayvancılık sektörü Türkiye'de hassas, spekülasyona izin vermeyecek kadar küçük, dar bir sektör değildir" dedi.

Et ithalatı üzerine sorular üzerine Bahçivan, son 2 yıldır Türkiye'de bir yatırım iklimi oluştuğunu, değişik sektörlerden hatta yurt dışından bir çok yatırımcının önemli boyutta yatırımlarla bu sektöre gireceğini gözlemlediklerini anlattı.

Türkiye'nin yıllar sonra köy modelli yatırımcılıktan işletme modelli, teknolojik, sanayi ile entegre olacak, kaliteye dayalı bir yatırım dönemine doğru gittiğini vurgulayan Bahçıvan, bu konuda oluşan bir tedirginliğin sermayedarları tedirgin edeceğini ve yatırımlar büyümeden yatırımcının çekilmesine neden olabileceğini dile getirdi.

Bahçivan şu anda oluşan raf fiyatlarının tedirgin edici olabileceğini ancak buna çözüm aranırken bir yandan da Türkiye'nin uzun vadeli ve son 2 yıldır başarıyla giden hayvancılık politikasını sekteye uğratmamak gerektiğini işaret etti.

"Tüketici fiyatı aşağı düşürme ihtirasında olmamalı"

Erdal Bahçivan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının önderliğinde üniversiteler, tüketiciler, sanayicilerle yapılan görüşmelerde mevcut girdi maliyetleriyle bir fiyat bazında bu işin çözülebilirliği konusunda mutabakata varıldığını belirterek, "Bu da 14-15 lira arası bir rakam. O rakama bu iş oturduğu zaman bu işin önümüzdeki dönemde herkesi tatmin edecek şekilde sürdürülebileceği beklentisi var. Onun altındaki rakamlarda ise yatırımların kesileceği endişesi var. Bu nedenle tüketici fiyatı daha da aşağı düşürme ihtirasında olmamalı. Bu başka sıkıntılar getirir" dedi.

Büyük marketler kanalında kırmızı et satışlarında yüzde 20-30 seviyelerinde düşüşlerin olmasına rağmen kırmızı et fiyatlarının yıllık bazda yüzde 60-70 oranlarında artmasının kırmızı et sektöründe önemli, çözüm bekleyen sorunlar bulunduğunun bir göstergesi olduğunu kaydeden Bahçıvan, şöyle devam etti:

"Bu sorunu sadece spekülasyonlara bağlamak ve tüm sorumluluğu sanayicilere ya da belli bir kesime yüklemek çözüm değil, sorundan kaçmaktır. Bugün yaşanan problemin esas nedeni besicilik işinin yıllardır gözardı edilerek zarar eden ve kimsenin yapmak istemediği bir iş haline getirilmesidir. Sektörün ihtiyaç duyduğu istikrarın sağlanması için zaman geçirilmeden orta ve uzun döneme ilişkin tedbirlerin uygulamaya alınması son derece önemlidir. Ancak alınacak tedbirlerin sektörde faaliyet gösteren aktörlerin zarar edecek duruma düşmesini önlemesi ve bu işin orta ve uzun dönemde sürdürülebilir olmasına hizmet etmesi önemlidir."

Bahçıvan, konuşmasında süt sektöründe son derece yararlı ve önemli bir adım olarak gördükleri Ulusal Süt Konseyinin aynı şekilde Ulusal Et Konseyi olarak yapılanması gerektiğine inandıklarını bu konuda girişimlerinin devam ettiğini de kaydetti.

 KOBİDER: Canlı hayvan ithalatı yapılsın

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı yapılması yetkisi verilmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, et ithalatının Türkiye'de hayvancılığa ciddi zararlar vereceği gibi halkın sağlığını da tehdit edebileceğini belirtti.

Kesim öncesi ve sonrasında uygun veteriner hekim kontrolünde sağlık ve İslami şartlara uygun kesim yapıldığı konusunda emin olmanın imkansız olacağını dile getiren Özgenç, şunları ifade etti:

"Bizce yapılması gereken et ithali yerine canlı hayvan ithalatı yapılmasıdır. Böyle olduğu taktirde besicisinden yemcisine, taşıyanından taşıtanına,kesicisinden kasabına kadar herkes üzerine düşen payı alacaktır. Bunun için hayvanlar veteriner hekim kontrolünde ülkeye girerek, hastalıklı ya da yaşlı hayvan kontrollerinden geçirildikten sonra devlet denetimindeki mezbahalarda İslami şartlara uygun kesim yapılmalıdır."

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir