'Sosyal gelişme olmadan, ekonomik gelişmeyi sürdürmek imkansız&#039

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ekonomik gelişme tek başına insanları mutlu etmiyor.

Ekonomik gelişme üretim, milli gelirin artması. Bunlar iyi şeyler. Ne var ki, hayat sadece iş ve aştan ibaret değil. 

Kaldı ki işin ve aşın olabilmesi, yani üretim ve gelirin artması da sosyal gelişmeye bağlı.
İnsanların sağlıklı olmasına, iyi eğitilmesine, iş bulabilmesine, yaşam şartlarının iyiliğine bağlı. Bütün bunların etkisinde insanların verimli çalışmasına bağlı.

Sosyal gelişme denilen şey, basit anlatımı ile insanların iyi yaşayacakları, mutlu olacakları ortamın yaratılmasıdır.

İyi yaşam imkanlarının oluşturulmasıdır.

Düşük bir yaşam tarzı ile ileri üretimi gerçekleştirmek, yüksek geliri elde etmenin imkanı yok. İşte bunun için ekonomik ve sosyal gelişme birbiri ile çok ilişkili.

Türkiye kişi başı milli gelir sıralamasında diğer ülkeler arasında 62’inci sırada. Birleşmiş Milletlerin yaşam araştırmasında 77’inci sırada.

Yaşam araştırmasında kullanılan bilgiler ekonomik ağırlıklı değil. Ekonomik ve sosyal bilgiler dengeli olarak değerlendiriliyor.

Kişi başı milli gelir yanında, ülkenin sanayide ve tarımda üretim gücü yanında, gelir dağılımı, yoksulluk, yaşam şartları, sanat, kültür, tiyatro, opera, resim, heykel, spor gibi yaşamın olmaz ise olmazları da dikkate alınıyor. Yolsuzluk, hukuk, hürriyetler gibi konularda ülkenin durumu değerlendiriliyor.

Anadolu’nun hemen her şehrinde yatırımı, üretimi artırma çabaları sürüyor. Çok şehirde sanayi gelişti. Şehirler zenginleşti. Yollar, konutlar yenilendi. Ekonomi gelişiyor.
Ama şehirlerin sosyal yaşamı ekonomik gelişmeyi izleyemiyor. 

Kalkınma Bakanlığı illerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasını yaptı.
Çalışma tarım ve sanayin teşvikinde illere uygulanacak ayrıcalıkları belirlemek için yapıldığından, ekonomi ağırlıklı bir çalışma. 

Kültürel faaliyetler, opera, konser, tiyatro, müze, sergi salonları, parklar, sosyal etkinlikler dikkate alınmıyor.
Kalkınma Bakanlığı’nın illerin sosyoekonomik gelişmişliklerine göre sıralamasında İstanbul başta, Muş sonda geliyor. Sıralamanın sonundaki 10 ilimiz Bingöl, Şanlıurfa, Mardin, Van, Bitlis, Siirt, Şırnak, Ağrı, Hakkari ve Muş.

Ekonomik bakımdan öne çıkan illerden Kayseri 17’inci, Konya 20’inci, Malatya 42’inci sırada.
Araştırma gösteriyor ki, bir ilin ekonomi bakımından gelişmesi mutlaka sosyal gelişmeyi de peşinden getirmiyor.  O nedenle ekonomik gelişme kadar sosyal gelişmeye de önem vermek zorundayız.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018