'Sosyal medya üzerinden ilaç almayın'

Eczacılar, sosyal medya, internet, benzinlik ve marketten ilaç alınmaması uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ''Vatandaşlarımız sosyal medya üzerinden, internetten, benzinlikten, marketten ilaç almasınlar. İlaçlar sadece eczanelerden alınır, çünkü eczanelerimizde asla sahte ilaç bulunmaz'' uyarısında bulundu.

Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde basında, kanser hastalarının tedavisinden arta kalan ilaçların bağış adı altında toplanarak, dolandırıcılar tarafından sosyal medyada kanser hastalarına ulaştırıldığı haberlerinin yer aldığını kaydetti.

Bu şekilde vatandaşın sağlığıyla oynandığını ifade eden Saydan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerinde internetten satılan ilaçların yüzde 50'sinin sahte olduğu ve bu yüzden her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğinin yer aldığı bilgisini paylaştı.

Kaçak yollarla temin edilen ilaçların sahte ya da gerçek olduğunun anlaşılamadığını belirten Saydan, şunları kaydetti:

''Kanser ilaçlarının bulunamamasının nedeni, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun döviz kurunu yükseltmemesinden kaynaklanıyor. İlaç ucuz olacak ama en önemlisi ilaç bulunabilir olacak. Maalesef eczacılar olarak bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Bu unutuluyor. Eczanelerde ilaçlarını bulamayan hastaların bir kısmı kendilerine bir ilaç yazıldığı zaman o ilacı bulamayınca ve süreç geçtikçe hemen ilaçlarını alıp tedaviye başlamak istiyorlar.''

Vatandaşların ilaca bir kurum aracılığıyla ya da gayri resmi yollarla değil, eczaneden ulaşması gerektiğini vurgulayan Saydan, ''Vatandaşlarımız sosyal medya üzerinden, internetten, benzinlikten, marketten ilaç almasınlar. İlaçlar sadece eczanelerden alınır, çünkü eczanelerimizde asla sahte ilaç bulunmaz'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir