S&P Avrupa bankalarının notunu düşürdü

Standard & Poor’s, aralarında Credit Suisse ve HSBC'nin de bulunduğu 6 Avrupa bankasının notunu düşürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), aralarında Credit Suisse Group AG ve HSBC Holdings Plc'nin de bulunduğu altı Avrupa bankasının kredi notunu, bir kriz durumunda bu bankaların hükümetlerinin yardım sağlama ihtimallarinin azalmış olduğunu kayderek düşürdü.

Barclays Plc ve Lloyds Banking Group Plc'nin de uzun dönemli kredi notu, bu bankaların holding şirketlerinin notunun kısılmasından dolayı düşürüldü. S & P, Salı günü yaptığı açıklamada, Standard Chartered Plc ve Royal Bank of Scotland Group Plc'nin kısa vadeli notunun da düşürüldüğünü belirtti. S&P, ayrıca, Deutsche Bank AG'nin, Almanya ve Avusturya'da kredi notları düşürlebilecek altı banka arasında yer aldığını kaydetti.

İngiltere, Avusturya ve Almanya bankalarının kredi notu indirimleri ayrı tutuldu. Zira bu ülkeler, kreditörlerin vergi mükelleflerinden önce zararları üstlenmesini öngeren kuralları bu yılın başında, diğer 28 Avrupa Birliği ülkelerindeki bankalardan 12 ay önce uygulamaya aldı. S&P, Kasım ayında yaptığı açıklamada, bankaların kredi notunu, bu adım dolayısıyla gözden geçireceğini açıklamıştı. 

Londra'da Mizuho International Plc analisti Roger Francis, "Bu durum kartlar arasında yer alıyordu," dedi ve "S&P, 'Bak, düzenleyici durum son 18 ayda değişti' diyor" şeklinde görüş bildirdi.

AB geçen yıl bir bankacılık kanununu onaylayarak, fiansal kriz halinda bankaların vergi mükellefleri tarafından kurtarılması durumunu ortadan kaldırdı. Blok, Avrupa Komisyonu verilerine göre, 2008 ile 2013 arasındaki dönemde, bankaların yeniden sermayelendirilmesi ve varlık destekleme tedbirleri için 661 milşyar euro (762 milyar dolar) harcadı.

Bu konularda ilginizi çekebilir