ABD’de üniversite maçlarının değeri, Süper Lig’ten pahalı

ABD'de üniversiteler arasında oynanan spor ligi National Collegiate Athletic Association’nın (NCAA) yayın hakları Spor Toto Süper Lig’den daha pahalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURAKHAN VAROL 

İSTANBUL -  ABD'de üniversiteler arasında oynanan spor ligi National Collegiate Athletic Association’nın (NCAA) yayın hakları Spor Toto Süper Lig’den daha pahalı. 

Sezonun en hareketli dönemini geçiren NCAA, her yıl mart ayının 3’üncü haftası ile nisanın ilk haftası arasında oynanan play-off , diğer bir deyimle ‘Mart Çılgınlığı’ (March Madness) döneminde. 

Türkiye’nin en çok takip edilen sporu futbolda dahi stadyumlar boş kalırken, ABD’de üniversiteler arası basketbol liginde tribünlerde boş koltuk bulmak oldukça zor. İki müsabaka arasındaki bu farklılık ekonomik yönden de kendini gösteriyor. Süper Lig’in yayın haklarını elinde bulunduran Digitürk, 2016-17 sezonuna kadar yıllık 450 milyon dolar ödüyor. Şirket, Süper Lig’i yayınladığı 15 yıllık dönemde Türk futboluna 3.5 milyar dolar kaynak aktardı. Öte yandan ABD’de üniversiteler arası bir çok spor branşını içinde barından NCAA’in yıllık geliri 797 milyon dolar. Bu rakamın 705 milyon dolarla yüzde 81’i Turner ve CBS Sports kanallarıyla yapılan yayın haklarından geliyor. İki kanal, NCAA ile yaptığı anlaşma kapsamında, lige 14 yılda toplam 10.8 milyar dolar aktaracak. Organizasyonun gelirlerinin yüzde 18’i ise şampiyona süresince satılan bilet ve ürünlerden sağlanıyor. 

450 bin sporcu, 1200 okul 

NCAA aralarında basketbol, Amerikan futbolu, buz hokeyi gibi sporlarında olduğu bir çok spor branşından bin 200 okuldan, 450 bin sporcuyu kapsayan bir organizasyon. Bu turnuvaya katılan oyuncuların yüzde 1.2’si profesyonel liglere geçiş yapıyor. 

Final 6 Nisan'da 

Üniversite sporları Amerika’da amatör olarak kabul edildiği için sporcuların para kazanmaları yasak. 4 Nisan'da yarı finalde Kentucky ile Wisconsin ve Michigan State ile Duke karşı karşıya geleceği Final Four 'un finali ise 6 Nisan’da. 

NBA’in oyuncu fabrikası 

ABD' de profesyonel sporcu olmanın yolu NCAA’den geçiyor. Lise takımlarındaki başarılı oyuncular, üniversiteler tarafından burslu olarak okutuluyor. Böylece üniversite takımları da yetenekli oyuncuları kadrosuna katıyor. Oyuncular NCAA’de gösterdiği performans ile NBA’in oyuncu seçmelerinde katılıyor. NBA’in bir nevi altyapısı statüsünü taşıyan NCAA bu sebeple ülkede yoğun bir izleyici potansiyeline sahip. Bu yıl NCAA’de gösterdiği performans ile göz dolduran Karl Towns, Jahlil Okafor ve Travis Trice’in gelecek yıl NBA’e seçilmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir