Galatasaray 2 - 0 Beşiktaş

Şampiyonluğun en yakın adayı Galatasaray, sezonun en kritik derbisinde Beşiktaş'ı evinde 2-0'lık skorla geçerek, şampiyonluk yolunda en yakın rakibi Fenerbahçe karşısında önemli avantaj elde etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasındaki derbide Beşiktaş'ı 2-0 yenerek, 2014-2015 sezonunun bitimine 1 hafta kala şampiyonluk yolunda çok önemli avantaj yakaladı

GALATASARAY: Muslera, Sabri, Semih, Hakan, Telles, Hamit, Melo, Snerijder, Selçuk, Yasin, Burak
YEDEKLER: Sinan, Koray, Tarık, Olcan, Emre, Bruma ve Umut

BEŞİKTAŞ: Günay - Serdar, Sivok, Atınç, Ersan, Opare, Atiba, Tolgay, Mustafa, Sosa, Olcay ve Demba Ba
YEDEKLER: Cenk Gönen, Franco, Ersan, Olcay, Oğuzhan, Mustafa Pektemek ve Cenk Tosun

Goller: Dk. 11 Yasin Öztekin, Dk. 80 Sneijder (Galatasaray)
Sarı kartlar: Dk. 33 Demba Ba, Dk. 78 Sosa (Beşiktaş), Dk. 50 Olcan Adın (Yedek kulübesinde), Dk. 59 Melo, Dk. 78 Yasin Öztekin (Galatasaray)

İlk yarı

Süper Lig'de son iki haftaya en yakın takipçisi Fenerbahçe'nin 3 puan önünde lider giren Galatasaray, Türk Telekom Arena'yı dolduran taraftarı önündeki Beşiktaş derbisine istekli başladı. Özellikle kanatlardan geliştirdiği ataklarla rakip kaleyi yoklayan sarı-kırmızılı takım, 11. dakikada öne geçti. Yasin Öztekin'in golüyle skoru 1-0 yapan Galatasaray, 20. dakikada kalesinde önemli bir tehlike atlattı. Attığı golden sonra savunma güvenliğini ön planda tutarak geriye çekilen sarı-kırmızılı ekip, rakibine gol fırsatı vermedi ve ilk yarıyı 1-0 önde tamamladı.

Ligde geçen hafta Torku Konyaspor'a yenilerek şampiyonluk yarışında havlu atan Beşiktaş, derbiye baskılı başlayan rakibi karşısında ilk dakikalarda savunmaya çekildi. Galatasaray'ın 11. dakikada bulduğu golle 1-0 geriye düşen siyah-beyazlı takım, golün şokunu çabuk üzerinden atarak orta alanda topu hakim oldu ve üst üste ataklarla rakip kaleye gitti. 20. dakikada Demba Ba ile girdiği pozisyonda direğe takılan Beşiktaş, daha sonra geliştirdiği ataklardan sonuç çıkaramadı ve soyunma odasına 1-0 geride gitti.

3. dakikada sağdan Selçuk İnan'ın kullandığı köşe atışında, ön direkte Semih Kaya'nın yaptığı vuruşta savunmada Atınç Nukan'a çarpan top kornere gitti.

7. dakikada Selçuk İnan'ın pasıyla soldan çizgiye kadar inen Telles'in içeri çıkardığı topu Yasin Öztekin ceza sahasının sol çaprazında kontrol etti. Bu futbolcunun uygun durumda şutunda, meşin yuvarlak savunmada araya giren Sivok'tan döndü.

11. dakikada Galatasaray öne geçti. Orta alandan aldığı topla çalımlarla ilerleyerek ceza sahası önüne kadar gelen Yasin Öztekin'in karşı karşıya pozisyonda yaptığı vuruşta, kaleci Günay Güvenç topu çeldi. Yasin Öztekin, ceza sahası içinde yaptığı ikinci vuruşta ise bu kez meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu: 1-0

20. dakikada Beşiktaş gole çok yaklaştı. Sağdan serbest vuruş kullanan Sosa'nın ortasında, Demba Ba'nın kale sahası önünde yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak yan direkten oyun alanına döndü.  

32. dakikada Telles'in soldan ortasında, arka direkte boş pozisyonda topla buluşan Yasin Öztekin'in kötü vuruşunda meşin yuvarlak üstten auta gitti.

39. dakikada ceza sahası dışından serbest vuruş kullanan Selçuk İnan'ın şutunda top yandan auta çıktı.

42. dakikada Sosa'nın ceza alanı dışında, uzak mesafeden attığı şutta meşin yuvarlak yandan autla sonuçlandı.

Galatasaray, karşılaşmanın ilk yarısını 1-0 önde tamamladı.

İkinci yarı

Karşılaşmanın ikinci yarısına düşük tempoda başlayan Galatasaray, rakibinin art arda geliştirdiği ataklarda kontrolü elinde tutmakta zorlandı. Kalesinde üst üste gördüğü tehlikeli pozisyonları, Muslera'nın başarılı performansıyla savuşturan sarı-kırmızılı takım ilerleyen bölümde tekrar topa sahip olarak rakibinin baskısını kırmaya çalıştı. Sneijder'in 80. dakikada ceza sahası dışından attığı golle rahatlayan Galatasaray, kalan sürede de kontrollü oynayarak müsabakayı 2-0 kazandı.

Maçın ikinci yarısına Serdar Kurtuluş'un yerine Oğuzhan Özyakup'u alarak başlayan Beşiktaş, oyunu rakip alana yıkarak gol arayışına girdi. Özellikle sağ kanadı iyi kullanan siyah-beyazlı takım, Demba Ba ve Tolgay ile girdiği önemli pozisyonlarda Muslera'yı geçmeyi başaramadı. Hücumda tekrar etkili olmaya başlayan Galatasaray'ın 80. dakikada Sneijder ile bulduğu gole engel olamayan Beşiktaş, sahadan 2-0 mağlup ayrıldı.

49. dakikada Oğuzhan Özyakup'un sağdan yaptığı ortada ceza sahasında topu indiren Demba Da'nın dengesini kaybederken yaptığı vuruşta, top dışarı gitti.

58. dakikada Demba Ba'nın sağdan geliştirdiği atakta araya giren Melo, topun auta gitmesini bekledi. Ancak Demba Ba araya ayağını koyarak topu kale sahasının önüne çıkardı. Burada topla buluşan Tolgay Arslan'ın, Semih Kaya'dan sıyrıldıktan sonra dar açıdan yaptığı vuruşta top kaleci Muslera'da kaldı.

58. dakikada ceza sahası önünde topla buluşan Demba Ba'nın önünü açtıktan sonra yaptığı vuruşta top kaleci Muslera'dan döndü. Pozisyonu devamında ceza sahasına giren Kerim Frei'den önce davranan Muslera meşin yuvarlağa sahip oldu.

Aynı dakikada Sosa'nın sağdan ortasında, ceza sahası dışında Demba Ba'nın çektiği şutta, kaleci Muslera topu oyun alanına çeldi.

60. dakikada  Sosa'nın sağ taraftan kullandığı serbest atışta, arka direkte Sivok'un içeriye çevirdiği topa Atınç Nukan vuramadı, ardından Necip Uysal'ın yaptığı vuruşta araya giren savunma gole izin vermedi.

80. dakikada Galatasaray skoru 2-0 yaptı. Hamit Altıntop'un sağ çaprazdan yaptığı vuruşta ceza sahasında savunmadan seken top ceza yayı içinde bulunan Selçuk İnan'a geldi. Selçuk İnan topu Sneijder'e bırakırken, Hollandalı futbolcu, düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı ağlara yolladı: 2-0

Kalan sürede önemli pozisyon olmadı ve lider Galatasaray derbiden 2-0 galip ayrıldı. 

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi şansını da yitirdi

Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasındaki derbi mücadelesinde Galatasaray'a 2-0 yenilen Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne ön elemeden katılma şansını yitirdi. 

mawhrevgf.jpg

Sezona şampiyonluk iddiasıyla başlayan ve ligi uzun süre önde götüren siyah-beyazlı takım, son haftalarda aldığı kötü sonuçlarla iki önemli hedefinden de uzaklaştı. 

Üst üste yaşanan puan kayıplarıyla şampiyonluk hedefini geçen hafta yitiren Beşiktaş, derbi mağlubiyetiyle ligi ikinci bitirme ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne ön elemeden katılma şansını son haftaya taşıyamadı. Bu iddiası için mutlak galibiyete ihtiyacı olan ancak sarı-kırmızılı rakibine mağlup olan "Kara Kartallar", son hafta öncesi 70 puanla ikinci sırada yer alan ve bir maçı eksik olan Fenerbahçe'nin 4 puan gerisinde kaldı. 

"Kara Kartallar", ligin bitimine bir hafta kala Galatasaray ve Fenerbahçe'nin arkasında sezonu 3. sırada tamamlamayı garantiledi. 

Beşiktaş, Süper Lig'de 33. hafta sonunda 20 galibiyet, 6 beraberlik ve 7 yenilgiyle 66 puan topladı.  

Ligde galibiyete hasret kaldı  

Ligdeki son galibiyetini 29. haftada deplasmanda Trabzonspor'u yenerek alan siyah-beyazlı takım, son 4 haftada başarısız sonuçlara imza attı. 

Sezonun 30. haftasına kadar şampiyonluk mücadelesinin içinde olan ancak bu haftada Gaziantepspor ile 1-1 berabere kalarak düşüşe geçip sonraki hafta Akhisar Belediyespor ile 1-1 berabere kalan Beşiktaş, Torku Konyaspor karşısında alınan 1-0'lık yenilginin ardından Galatasaray'a da 2-0 mağlup oldu. 

4 haftada sadece 2 gol atabildi  

Son 4 haftada kötü sonuçlar alan siyah-beyazlı takım, bu periyotta gol yollarında da etkisiz kaldı. 

Sadece Gaziantepspor ve Akhisar Belediyespor maçlarında gol atabilen Beşiktaş, Torku Konyaspor ve Galatasaray karşılaşmalarında rakip fileleri havalandıramadı. 

Bilic, yenilgilerini artırdı   

Geçen sezon teknik direktör Slaven Bilic yönetiminde ligde 6 mağlubiyet alan Beşiktaş, bu sezon daha fazla üzüntü yaşadı. 

Ligde 4 derbi maçından da mağlup ayrılan siyah-beyazlı takım, ayrıca Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor, Eskişehirspor ve Torku Konyaspor karşılaşmalarından da yenilgiyle ayrıldı. "Kara Kartallar", Galatasaray karşısında aldığı sonuçla bu sezon 7. yenilgisine ulaştı.  

İkinci yarıdaki baskı sonuç getirmedi 

Beşiktaş Teknik Direktörü Bilic, ikinci yarıya Serdar Kurtuluş'un yerine Oğuzhan Özyakup'u alarak hücumda etkinliği artırdı. 

Rakibine büyük baskı kuran ve özellikle Demba Ba ile pozisyonlar üreten siyah-beyazlı takım, kaleci Muslera'yı geçmeyi başaramadı. 

Rakibine karşı 35 dakikalık baskısından sonuç çıkaramayan siyah-beyazlı takım, 80. dakikada Sneijder'in golüne engel olamadı ve 2-0 geriye düşüp, maçı da bu skorla tamamladı.   

Demba Ba, sezonu kapadı 

Galatasaray karşısında 33. dakikada sarı kart gören Demba Ba, cezalı duruma düştü ve sezonu kapadı. 

Bursaspor, Eskişehirspor ve Fenerbahçe maçlarında sarı kart gören Senegalli oyuncu, Galatasaray karşısında gördüğü kartla cezalı duruma düştü. Demba Ba, bu cezası nedeniyle ligin son haftasındaki Gençlerbirliği maçında forma giymeyecek.    

Avrupa kupalarında 8 ve Türkiye Kupası'nda bir gol atan Demba Ba, Süper Lig'de 2014-2015 sezonunu 18 golle tamamladı.  

Tecrübeli oyuncu, 83. dakikada yerini Cenk Tosun'a bıraktı. 

Sosa ile Yasin arasında gerginlik 

Maçın 77. dakikasında iki takım oyuncuları arasında gerginlik yaşandı. 

Galatasaraylı Yasin Öztekin'in Beşiktaşlı Oğuzhan Özyakup'a yaptığı faul sonrası sarı-kırmızılı oyuncuya Sosa'nın gösterdiği tepki gerginliğe neden oldu.  

İki ekipten bazı oyuncular da olaya dahil olurken, kenar yönetimleri ve diğer futbolcular, ortamı sakinleştirdi. Yaşanan gerginliğin ardından Sosa ile Yasin Öztekin, sarı kart gördüler. 

Şampiyon yarın belli olabilir

Spor Toto Süper Lig'de 33. haftasında lider Galatasaray'ın 76, ikinci sıradaki Fenerbahçe'nin 70, üçüncü Beşiktaş'ın ise 66 puanı bulunuyor. Fenerbahçe'nin Başakşehir karşısında puan kaybetmesi durumunda, Sarı-kırmızılı ekibin pazartesi (yarın) akşamı şampiyonluğunu ilan etme ihtimali de bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir