Stiglitz: Başçı hata yapmıyor sadece faize takılmıyor

Nobel ödüllü ekonomist Joseph E. Stiglitz, ekonomi çevrelerinin sadece faize odaklanmalarını eleştirdi. Stiglitz, Türkiye için Fed’in politika değişimini 'avantaj', cari açığı ise 'risk' saydı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

DIŞ HABERLER - Türkiye’de konuşmaya yapmaya gelen Nobel ödüllü ekonomist Joseph E. Stiglitz, Türkiye Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı için ‘koridor politikaları başarılı olursa, Nobel bile alabilir’ yorumunda bulunmuştu. Adana’da Çukurova Genç İş Adamları Derneği tarafından gerçekleştirilen 4. Çukurova Zirvesi sonrası DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Stiglitz, Başçı’nın koridor politikaları hakkında ne düşündüğü sorusuna “Erdem Başçı dünya merkez bankası başkanları arasında bir lider” yanıtını verdi ve genelde merkez bankası başkanlarının sadece faiz konusuna odaklanarak hata ettiğini söyledi.

Türkiye Merkez Bankası Başkanı alanında bir lider

Stiglitz “Bence koridor politikaları başarılı olmaya devam ediyor. Türkiye’de de yapmış olduğum konuşmaların ana fikri aslında şuydu: Dünyada birçok merkez bankası aynı hatayı yapıyor: Sadece faize odaklanıyor. Fakat bu enstrümanları genişletmek zorundasınız ve Erdem Başçı bunu yapmaya çalışıyor, farklı enstrümanları deniyor. Bence Erdem Başçı bu anlamda dünya merkez bankaları arasında bir liderdir.

Fed’in faiz artırması Türkiye’nin rekabetçi gücüne yarar

ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri artırmaya başladığında ve parasal sıkılaştırmaya gittiğinde, Türkiye’nin en önemli avantajı doların değerinin yükselmesi ve Türk ürünlerinin rekabetçi gücünün küresel ticarette artacak olmasıdır. Bu, ABD dış ticareti için bir dezavantajken madalyonun öbür yüzünde, doların yükselmesi, Türkiye’nin rekabetçi gücüne yardımcı olacaktır.

Piyasalar öngörüsüz balonlar patlayabilir

Risk olarak bakıldığında ise, ABD ekonomisi için en önemli risk iyileşmenin kırılganlığıdır ve bu durum ABD ekonomisindeki iyileşmeyi yavaşlatacaktır. Küresel bağlamda ikinci bir risk ise düşük faiz oranları ve parasal genişleme Fed balonlarına yol açtı. Ve varlık balonları parasal sıkılaşmaya gidildiğinde patlayabilir. Pazar bunu zaten bildiği için, sıkılaştırmaya kendini hazırlıyor diye düşünebilirsiniz. Ama bazen piyasalar o kadar öngörüsüz olabiliyor ki - tecrübeler de bunu gösteriyor - sanki hiç beklemedikleri bir durummuş gibi tepki verebiliyorlar.

Cari açık Türkiye’nin en önemli sorunu

Time dergisinde yayınlanan bir araştırmada Türkiye, Ortadoğu’daki jeopolitik riskler bağlamında 2015’in en büyük risklerinden biri olarak belirtilmişti. Stiglitz’e bu konudaki görüşü sorulduğunda “Ekonomik açıdan bakıldığında bariz bir şekilde Türkiye’nin çok önemli bir sorunu bulunuyor: Uzun süredir istikrarlı bir şekilde devam eden cari açık sorunu. Türkiye kısa vadeli finanse edilen bir ülke olduğu için, Türkiye’nin ekonomisinin uzun vadeli borç yapısı olan ülkelere göre daha da istikrarlı olması gerekiyor. Bu durum Ortadoğu’daki, Rusya’daki ve Avrupa’daki şoklarla diğer birtakım ekonomik istikrarsızlıkların ortasında kaldığında Türkiye de bir risk oluşturacaktır. Tabii risk Rusya, Ortadoğu ve Venezuela gibi petrol üreticisi ülkeler için daha yüksek olmaya devam edecektir” yanıtını verdi. Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dış politikasının ve içerideki tutumunun ise yatırımcıya endişe verdiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir