Sünnet kavgasına alternatif yasa

Muhalefet partilerinin kadın milletvekilleri sünnet konusunda alternatif bir yasa tasarısı hazırladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya'da çoğu kadınlardan oluşan muhalefet milletvekilleri, erkek çocukların 14 yaşından sonra sünnet edilmesini talep eden alternatif bir yasa tasarısı hazırladı.
 
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Milletvekili Marlene Rupprecht, Sol Partili Milletvekili Diana Golze ve Yeşiller Partili Katja Dörner, bugün Berlin;de yaptıkları açıklamada, erkek çocukların 14 yaşını doldurduktan sonra sünnet edilmelerini talep eden bir yasa tasarısı hazırladıklarını belirtti.
 
Yasa tasarısında ayrıca, sünnetin tıbba uygun bir şekilde bir doktor veya çocuk cerrahı tarafından yapılması isteniyor.
Kadın milletvekilleri, böyle ağır bir ameliyatın ancak çocuğun rızasıyla yapılabileceği, çocuğun buna karar vermesi için de 15 yaşına girmesi gerektiği görüşünü savundular. Sözkonusu yasa tasarısının bu hafta içinde Federal Meclis'e sunulacağı ifade edildi.
 
Köln Eyalet Mahkemesi, Mayıs ayında aldığı bir kararında sünneti, "adam yaralama" suçu kapsamına almıştı.
Bunun üzerine Almanya'da sünnet konusunda tartışmalar yaşanmış ve Yahudiler ile Müslümanlar bu duruma tepki göstermişti.
 
Federal Meclis, büyük çoğunlukla aldığı kararla Alman hükümetinden bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapmasını istemiş ve Federal Hükümet sünneti yaralama suçundan çıkaran bir yasa tasarısı hazırlamıştı. Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı bu ayın başında Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi;nde (Bundesrat) görüşülerek kabul edilmişti. Tasarının yasalaşması için Federal Meclis'ten (Bundestag) de geçmesi gerekiyor.