Süper Kupa Fenerbahçe'nin

TFF Süper Kupa Fenerbahçe'nin oldu. Fenerbahçe penaltı atışlarında Galatasaray'ı 3-2 mağlup etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Manisa 19 Mayıs Stadı’nda oynanan 8. Süper Kupa finalinde kupa Fenerbahçe’nin oldu.

90 dakikası golsüz sona eren maç uzatmalara kaldı. 30 dakikalık uzatma süresinde de eşitlik bozulmayınca, karşılaşmada penaltılara gidildi

Çoğu gole çevirlemeyen penaltı atışlarında Fenerbahçe, 3­-2’lik skorla gülen taraf oldu.

İlk yarı

Fenerbahçe ile  Galatasaray arasında oynanan TFFSüper Kupa maçının ilk yarısı golsüz eşitlikle tamamlandı.

Karşılaşmanın 3. dakikasında Meireles'in pasıyla sağ kanatta topla buluşan Gökhan Gönül'ün ceza sahasına gönderdiği topa müdahale eden Chedjou, Kuyt'tan önce topu uzaklaştırmay başardı.

7. dakikada ceza saha dışında sol çapraz pozisyonda topla buluşan Yasin Öztekin'in sert şutunda kaleci Volkan Demirel, topu iki hamlede kontrol etti.

35. dakikada Olcan Adın'ın ceza alanı dışından attığı sert şutta meşin yuvarlak, direğin yanında auta gitti.

38. dakikada Sneijder'ın sol kanattan kullandığı köşe vuruşunda kaleci Volkan Demirel'in uzaklaştırmak istediği top kısa düşerken araya giren savunma oyuncuları meşin yuvarlağı uzaklaştırdı.

41. dakikada Meireles'in yaptığı ortada ceza alanı içinde Mehmet Topal'ın kafa vuruşunda top kaleci Muslera'da kaldı.

42. dakikada Emenike'nin sol kanattan yaptığı ortada Sow'un vuruşunda Muslera topu kontrol etti.

Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 sona erdi.

İkinci yarı 

Müsabakanın 51. dakikasında Caner Erkin'in ceza sahası dışından sert şutunda meşin yuvarlak üstten auta gitti.

54. dakikada Meireles'in sağdan yaptığı ortada, ceza sahasında yerden kesen topa hareketlenen Sow'un, savunmadaki Veysel Sarı'dan önce yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Muslera'da kaldı.

66. dakikada Mehmet Topal'ın ceza alanı dışında attığı şutta kaleci Muslera meşin yuvarlağı kontrol etti.

78. dakikada Caner Erkin'in sağ kanattan yaptığı ortada savunmadan seken topla buluşan Bekir İrtegün'ün sert vuruşunda kaleci Muslera topu kornere çeldi. Sol kanattan Meireles'in kullandığı köşe vuruşunda Kuyt arka direğe aşırdı. Sow'un indirdiği topa müsait pozisyondaki Emenike istediği gibi vuramayınca Fenerbahçe önemli bir gol pozisyonundan faydalanamadı.

85. dakikada ceza alanı hemen dışında topla buluşan Bruma'nın güzel vuruşunda top üstten auta çıktı.

86. dakikada Fenerbahçe önemli bir gol pozisyonundan faydalanamadı. Savunmada Chedjou'nun uzaklaştıramadığı topu Kuyt, tek pasla ceza sahasında boş pozisyonda bulunan Emenike'ye verdi. Kaleci ile karşı karşıya kalan Emenike'nin şutunda Muslera, meşin yuvarlağı ayağıyla çıkardı ve sonra savunma tehlikeyi uzaklaştırdı.

Karşılaşmanın normal süresi golsüz eşitlikle tamamlandığı için uzatma bölümüne geçildi.

Uzatma bölümü

100. dakikada gelişen Fenerbahçe atağında ceza alanı içinde topla buluşan Alper Potuk'un vuruşunda top yandan auta çıktı.

101. dakikada Olcan Adın'ın pasıyla sol çapraz pozisyonda topla buluşan Burak Yılmaz'ın vuruşunda meşin yuvarlak yandan dışarı gitti.

İkinci uzatma bölümünün ilk dakikasında sol kanattan hızlı gelişen Galatasaray atağında Olcan Adın, Burak Yılmaz'ın yaptığı ortaya yükselmesine rağmen dokunamadı.

İki uzatma bölümünde de taraflar eşitliği bozamayınca penaltı atışlarına geçildi.

Penaltı atışları

Galatasaray taraftarının bulunduğu Spil Kale Arkası tribününün olduğu taraftaki kaleye atılan penaltı vuruşlarında ilk atışı Galatasaray takımı kullandı.

Penaltı atışları sonucunda rakibine 3-2 üstünlük kuran Fenerbahçe, kupanın sahibi oldu

Sarı kırmızılı ekipte ilk atışı kullanan Olcan Adın başarılı olurken, Selçuk İnan'ın ve Melo'nun vuruşlarında top üstten auta gitti. Yekta Kurtuluş'un attığı penaltıda ise kaleci Volkan Demirel golü önledi. Sarı kırmızılı ekip, Burak Yılmaz'la da penaltı vuruşunda başarılı oldu. 

Fenerbahçe'de ise ilk penaltı vuruşunda Kuyt takımı adına gol atarken, Caner Erkin ve Mehmet Topuz'un penaltı atışlarını kaleci Muslera kurtardı. Sarı lacivertli ekip, dördüncü penaltı atışını gole çevirmeyi başardı. Son atışı değerlendiren Kadlec takımının Süper Kupa'yı kaznamasını sağladı.

Maçta duraklamalar

Karşılaşmanın ikinci yarısı başlamadan önce Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel'in bulunduğu Spil tarafındaki kaleye doğru Galatasaray taraftarları pet şişeler fırlattı. Galatasaraylı futbolcularının uyarısının ardından sahadaki yabancı maddeler temizlendi ve hakem Mustafa Kamil Abitoğlu tarafından anons yaptırıldı. 

Maç başladıktan sonra bu sefer de Fenerbahçe tribününden Galatasaray kalesine doğru atılan yabancı maddeler nedeniyle maç durdu. Hakem anons yaptırdı.

Müsabakanın 82. dakikasında Volkan Demirel'e atılan yabancı maddeler yüzünden hakem Mustafa Kamil Abitoğlu bir kez daha anons yapılmasını istedi. 

Türkiye'de ilk kez TFF Süper Kupa'da kullanılan kaybolan sprey bu sezon Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig müsabakalarında da uygulanacak.

Penaltı atışlarında Melo'nun penaltı vuruşundan sonra Volkan Demirel ve Melo hakem tarafından sarı kartla cezalandırıldı. 

Yardımcı hakem müsabakaya devam edemedi

Müsabakanın 71. dakikasında sakatlanan yardımcı hakem Serkan Ok, Galatasaraylı sağlık ekipleri tarafından tedavi edilmeye çalışılsa da müsabakaya devam edemedi ve 73. dakikada yerine dördüncü hakem Ali Palabıyık geçti. Serkan Ok da müsabakayı dördüncü hakem olarak sürdürdü.

Tribünler Soma'yı unutmadı

Soma'da yaşamını yitiren işçilerin yakınları tribünlerde yer aldı. İki takımın taraftarları, “Her yer Soma, her yer karanlık" sloganları attı. Seyircilerin tribünlere astığı pankartlarda “Soma'nın acısı bizim acımız, yarası bizim yaramız”, “Yüreğimiz kömür karası, sevdamız Fenerbahçe”, “Bir duman indi Soma'ya, oldu kömür karası, Rabbim bir daha göstermesin yürek acısı”, “Şimdi senin için omuz omuza, yalnız değilsin Soma” cümleleri yer aldı

Kupa coşkusu

Galatasaray'ı penaltı atışları sonucunda 3-2 yenen Fenerbahçe kupasını aldı.

Manisa 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmada penaltı atışları sonucunda galibiyetle ayrılan Fenerbahçeli futbolcular büyük sevinç yaşadı. Sarı lacivertli oyuncular coşkusunu taraftarıyla paylaştı.

Maçın ardından kupa töreni için sahada bir platform kurulurken, ödül töreni geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirildi. Öncelikle maçın oyuncusu seçilen Galatasaray kalecisi Muslera ödülünü aldı. Platforma çıkarken Fenerbahçeli oyuncuları tebrik eden Muslera'ya ödülünü TFF Başkanı Yıldırım Demirören verdi. Bu arada sarı-lacivertli taraftarlar da Muslera'yı alkışladı.

Ardından Galatasaray teknik heyeti ve futbolcuları madalya almak için platforma çıktı. Sarı-kırmızılı takımın teknik direktörü Cesare Prandelli de Fenerbahçeli futbolcuların elini sıkarak, tebrik etti.

Daha sonra Fenerbahçeli oyuncular Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve yönetim kurulu üyeleri Servet Yardımcı ile Arif Koşar'dan madalyalarını aldı. Törende Fenerbahçe kaptanları Emre Belözoğlu ile Volkan Demirel , TFF Süper Kupası'nı Yıldırım Demirören'in ellerinden alarak havaya kaldırdı.

Sarı-lacivertli futbolcular,  kupayla poz verdikten sonra sahada tur attı.

Melo ve Demirören el sıkışmadı

TFF Süper Kupası ödül töreninde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile Galatasaray'ın Brezilyalı futbolcusu Felipe Melo'nun el sıkışmaması dikkati çekti. 

Geçen sezonki Eskişehirspor ile oynadıkları ve 1-0 kazandıkları Türkiye Kupası final maçının ardından düzenlenen törende Demirerön'in elini havada bırakan Melo, bu kez de TFF Başkanı'na elini uzatmadı. Bu arada Yıldırım Demirören'in de elini uzatmadığı görüldü.

Fenerbahçe 3. kez aldı 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 2006'dan bu yana düzenlenen ve eski Cumhurbaşkanlığı Kupası formatında oynanan, bir önceki sezonun Süper Lig şampiyonu ile Türkiye Kupası sahibini karşı karşıya getiren müsabakada ezeli rakibi Galatasaray'ı penaltı atışları sonucunda mağlup eden Fenerbahçe, 3. kez kupanın sahibi oldu.

Manisa 19 Mayıs Stadı'nda normal süresi ve uzatma bölümü golsüz eşitlikle tamamlanan müsabakada penaltı atışlarında Galatasaray'a 3-2 üstünlük kuran Fenerbahçe, 3. kez kupaya uzandı. Son 2 sezonda Galatasaray'a mağlup olan sarı lacivertli ekip, bu şanssızlığını kırdı. 

TFF Süper Kupa'yı 3. kez kazanan Fenerbahçe ezeli rakibi Galatasaray'ı yakalarken, Beşiktaş ve Trabzonspor da birer kez kupayı müzesine götürdü.

Galatasaray, oynadığı 5 maçtan 3'ünde mutlu sona ulaşırken, Fenerbahçe ise 5 karşılaşmadan 3'ünü kazandı.

Sarı-lacivertliler ise 2007 ve 2009'da Beşiktaş'ı 2-1 ve 2-0'lık sonuçlarla yenerek kupayı müzesine götürmüş ve son 2 sezonda Galatasaray'a kaybetmişti.

Kartal: Söylediklerimizi yerine getirdiler

Fenerbahçe'deki teknik direktörlük kariyerine kupa ile başlayan İsmail Kartal, "Futbolcularım taktiksel anlamda maçın büyük bölümünde söylediklerimizi yerine getirdiler" dedi.

Kartal, maçtan sonra katıldığı basın toplantısında, Galatasaray karşılaşmasına hafta başından beri ciddi bir şekilde hazırlandıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Futbolcularım taktiksel anlamda maçın büyük bölümünde söylediklerimizi yerine getirdiler, bu anlamda da onları tebrik ediyorum. Maçın büyük bölümünü elimizde tuttuk. Daha fazla ürettik ve az pozisyon verdik. Penaltılarla Galatasaray'a kaptırmamız halinde bile üzülmeyecektik. Maçtan önce kendi aramızda yaptığımız konuşmada amacımızın bugün bizim yapmamız gerekenleri rakibe kabul ettirmekti. Bunu yaptığımız sürece kaybetsek de üzülmeyecektik."

Sezona iyi başlayarak kendilerini motive ettiklerini kaydeden Kartal, futbolcuların da centilmence bir müsabaka oynadığını söyledi.

Kartal, kupayı kulüp başkanı Aziz Yıldırım, yöneticiler, taraftar ve camialarına armağan ettiklerini belirterek, "Sezona kupa ile başlamak bana ve takımıma moral oldu" diye konuştu.

Müsabakanın diğer maçlara göre daha centilmence geçtiğini kaydeden Kartal, "Her iki takım oyuncuları gayet profesyonelce davrandılar. İkinci yarının başında sahaya pet şişeler atıldı. Bugüne kadar oynanan müsabakalara göre çok centilmence bir maç oldu. Çok aşırı sertlikler, kırmızı kartlar yoktu" dedi.

Kartal, bir gazetecinin sorusu üzerine, Volkan Demirel'in FB TV'ye yaptığı açıklamaları duymadığını, dinledikten sonra bir karar vereceklerini sözlerine ekledi.

Volkan Demirel'in açıklamaları

Bu arada karşılaşmanın ardından soyunma odasında FBTV'ye açıklamada bulunan Volkan Demirel'in kullandığı sert ifadeler dikkati çekti. Maçta penaltı atışları sırasında Galatasaraylı futbolcu Felipe Melo ile gerginlik yaşayan milli kaleci, "Belediye gereksiz sokak köpeklerini zehirlesin. Yoksa bana kalacak bu iş. Ben de ceza alırım diye korkuyorum" ifadelerini kullandı.

Prandelli: Şans bize gülmedi

Galatasaray'ın teknik direktörü Cesare Prandelli, "Penaltılara kaldığınızda şans gerekiyor, şans bize bu akşam gülmedi" dedi.

Prandelli, maçtan sonra katıldığı basın toplantısında, müsabakada çok savaştıklarını ve maçın fair play çerçevesinde geçtiğini kaydetti. Şampiyon bir takıma karşı oynadıklarını ifade eden Prandelli, "Uzun zamandır birlikte oynuyorlar ve aynı şekilde oynamayı biliyorlar. Biz de karakterimiz gösterdik ama eksiklerimiz var, bunu zamanla gidereceğiz ve daha iyi olacağız" dedi.

Kulüp başkanı Ünal Aysal'ın transfer için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Prandelli, "Başkanımız takım için çalışıyor biz de onu bekliyoruz. Penaltılara kaldığınızda şans gerekiyor, şans bize bu akşam gülmedi" dedi.

Prandelli, çok özel bir derbinin geride kaldığını belirterek, "Her iki takımın taraftarı da 2 saat öncesinde şarkılar söylemeye başladı. Çok güzel bir atmosfer oldu bizim için" diye konuştu.

Sneijder'in yapabileceği en iyi şeyleri yaptığını kaydeden Prandelli, Muslera'nın hem kalitesini gösterdiğini hem de fair play hareketleriyle ön plana çıktığını ifade etti.

Prandelli, organize bir takıma karşı oynadıklarını tekrarlayarak, 2 değişiklik yaptıktan sonra daha agresif oynadıklarını ancak penaltılarda şanslarının kendilerine gülmediğini söyledi. 

Maçta zor duruma düştüklerini ve defansif bloğunu oturtamadıklarını belirten Prandelli, bunda orta sahanın da önemli olduğunu kaydetti.

Prandelli, kısa bir süredir Türkiye'de olduğunu ve henüz Türkçe bilmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"O yüzden dinlediğim şarkıların ne içerdiğini bilmiyordum. Bu durumlarda her zaman iyi davranmak ve gerçekleri konuşmak gerekiyor. Atılan yabancı maddelerle ilgili bir kaç kural eksikliği olduğunu görüyorum. Takımı motive etmek için karşı tarafa saygısızlık yapmamak gerekiyor."

Şu an için oynadıkları sistemin bu olduğunu kaydeden Prandelli, yapılacak transferlere göre gerekli değişiklikler yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Demirören: Kötü tezahürat bitecek

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, "Kötü tezahürat ve yabancı madde olayı bu sezon bitecek" dedi.

Demirören, TFF Süper Kupa maçından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Fenerbahçe ve Galatasaray'ı tebrik ettiğini belirterek, "Kazanan Fenerbahçe'yi de sonuna kadar direnen Galatasaray'ı da kutluyorum" dedi.

Önümüzdeki hafta Spor Toto Süper Lig'in başlayacağını hatırlatan Demirören, şöyle konuştu:

"Fakat üzülerek izlediğimiz kötü tezahürat, sahaya atılan yabancı maddeler... Ben kesinlikle söylüyorum bu devam etmeyecek ve ettirmeyeceğiz. Biraz önce sayın bakanımla da konuştum içerde spor savcısıyla da konuştum, her türlü önlemler alınacak. Futbolun güzel yanlarıyla futbolu güzel göreceğiz. Kanuni yollar mutlaka devam edecektir. Kötü tezahürat ve yabancı madde olayı bu sezon bitecek. Burada herkese çok iş düşüyor."

Demirören, futbolcular arasında iyi niyet olduğunu, mücadelelerini yaptıklarını ancak müsabakadan el ele ayrıldıklarını belirterek, yabancı madde atılması ve küfürlü tezahüratların durmak zorunda olduğunu yineledi.

Bir basın mensubunun Melo'nun elinde sıkmadığını hatırlatması üzerine Demirören, "Farkında değilim, gündeme getirmek bunun bitmeyeceği demektir. Bu soruyu sormayın bile, bana değil Melo'ya sorun" dedi.

Uslu: Şahsıma küfrettiler

TFF Süper Kupa maçında Galatasaray'ı mağlup eden Fenerbahçe'nin genel sekreteri ve basın sözcüsü Mahmut Uslu, "Galatasaray'ı da tebrik etmek lazım, iyi mücadele ettiler" dedi.

Uslu, maçtan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, iyi bir maçın geride kaldığını belirterek, "Aslında biz daha hakimdik ama atamadık, bir sakatlık oldu o kadar, sezon başıdır. Galatasaray'ı da tebrik etmek lazım iyi mücadele ettiler" dedi.

Bir gazetecinin Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal ve kendisinin yaptığı açıklamaların müsabakanın önüne geçtiğini ileri sürmesi üzerine Uslu, şöyle konuştu:

"Bu sana göre öyle, böyle bir şey olmadı. Biz dostlukla ve özürle ilgili iki kelime söyledik. Bunlar maçın önüne geçmediler, yalnız bugün özellikle şahsıma küfürler oldu. Sayın valiye dedim ki bakın tedbir almazsınız bu 3-5 kişi tüm Galatasaraylılara mal oluyor. Bana sayın vali dedi ki siz de öyle, ayakta duruyordum, o zaman hep beraber otele gideceğiz şeref tribüne gelmeyeceğiz. Siz kasıtlı soru sorarsanız ben ona göre cevap veririm ama hiçbir şekilde maçın önüne geçmedi açıklamalar."

Uslu, söylediğinin çok basit olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"4 gün evvel başka söyleyip, 3 gün sonra başka şey söyleyince dost olmuyor. Dostluk nedir diye izah ettik. Sayın başkan bana 'Mahmut Uslu yanlış anladı' demiştir. Ben de yanlış anlaşılmadığımı anlattım kendisine. Dostluk kötü günlerde olur. Biz Galatasaray ile bu yönetimden evvel, 3 Temmuz'dan evvel çok dosttuk, rakiptik. Herkes ortalama 3 senede bir şampiyon oluyor, şampiyonluklar hep gelip geçici, camialar önemidir. Galatasaray camiası çok  büyük camiadır. Bana taktınız 'sivri dilli'. Ben 18 tane dava kazandım, bana kimse dava açmadı. Ben kimseye hakaret etmedim, hoşunuza gidiyor sert konuşan, doğru konuşan.. Ben kendi kulübümle ilgili konuşurum, başkasıyla ilgili konuşmam. 3 temmuz süreci için özürler olursa dostluk olur, ha olmaz yönetimler değişir."

Çiçek'ten kutlama

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TFF Süper Kupa'yı kazanan Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kutladı.

TBMM İletişim Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Çiçek'in Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'a kutlama mesajı gönderdiği bildirildi.