14 yıl boyunca her gün 3 bin 700 fidan dikildi

Konya Şeker, 14 yılda 19 milyon fidanı toprakla buluşturdu. Böylece günce 3 bin 718 fidan dikilmiş oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel ısınma ve kuraklık gibi son yıllarda somut etkilerini hissettiren ve tarımsal üretim aleyhine değişen çevre şartlarını iyileştirmeyi, amaçlayan Konya Şeker, 2003 yılında "Konya Nüfusu Kadar Ağaç" projesiyle yola çıktı. Proje kapsamında 14 yılda Konya'yı çevresindeki köyler, ilçeler ve illere bağlayan yollarda yaklaşık 5 kilometreyi bulan 273 güzergahta 19 milyon fidan dikildi.

Ayrıca, 66 ayrı yerde 10 bin dekarlık orman alanı oluşturuldu. Bunların yanı sıra çiftçilere 415 bin adet meyve fidanı dağıtıldı. 35 ziraat mühendisi ve 450 kişilik ağaçlandırma ekibinin görev yaptığı Konya Şeker, 40 adet sulama arazözü ile toprakla buluşan fidanların bakımını da gerçekleştiriyor.

Hedef dünya nüfusu kadar fidan dikmek

Konya Şeker Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Genel Müdürü Yavuz Erence, 14 yıl önce başladıkları projede ilk başlarda çok zorlandıklarını söyleyerek, "Ekilen fidanların büyümeye başlamasının ardından halka bu ağaçların faydalarını anlatmak için okullarda eğitim ve camilerde vaaz verdirdik. Bu, başarılı da oldu, böylece bu projeyi sürdürdük. 14 yıl önce başlayan proje kapsamında günde yaklaşık 3 bin 718 fidan dikmişiz. İlk başta Konya nüfusu kadar fidan dikmeyi hedeflemiştik. Daha sonra bunu Türkiye nüfusuna dönüştürdük. Şu ana kadar yaklaşık 19 milyon ağaç yetiştirdik. İleriki yıllarda inşallah dünya nüfusu kadar fidan dikmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Ağaçlandırmayla verim arttı

Bölgenin iklim ve toprak yapılarına göre seçilmekle beraber genel olarak akasya, dişbudak, akçaağaç, karaağaç, çınar, meşe, katalpa, ceviz, badem, iğde, gladiçya, ahlat, alıç, ıhlamur, at kestanesi, sedir, karaçam ve mavi selvi gibi fidanların dikildiği bilgisini aktaran Erenci, "Konya Şeker olarak, Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde Türkiye'nin en büyük fidan üretim merkezini oluşturduk. Bu merkez yıllık 3,1 milyon fidan üretme kapasitesine sahip. Konya Şeker'in bu çalışmaları ilk sonuçlarını vermeye başladı ve ağaçlar sayesinde oluşan doğal iklimleme, çiftçilerin üretiminde verime yansıdı. Biyolojik hayatın canlanmasıyla süne ile mücadelede etkili neticeler alınıyor. Konya Şeker tarafından oluşturulan Torku Ormanı, 14 kızıl geyiğe de doğal yaşam imkanı sunuyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir