'2 yılda 4 bin gencimize bilimsel merak aşıladık'

TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Yöneticisi Nuh Yılmaz, “Gelişmiş ülkelerde öğrenciliğin ilk yıllarından itibaren çocuklar bilimle tanıştırılıyor. Bizler de yaptırdığımız aktiviteler sonrasında gençlerin bilime ilgisinin artmasından memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabiha TOPRAK

KOCAELİ - TÜBİTAK MAM üreten Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücüne ulaşmak için gençlere yönelik çalışmalarına hız verdi. TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Yöneticisi Nuh Yılmaz, son 2 yılda Gebze yerleşkesinde bilimsel aktivitelere katılan öğrenci sayısının 4 bini aştığını ifade etti.

Ülkemizin en büyük Ar-Ge Merkezlerinden biri olan TÜBİ- TAK Marmara Araştırma Merkezi’nin (MAM) sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yürüttüğü bilimle tanışma etkinliklerinde 4 bini aşkın öğrenciyi ağırlayarak önemli bir başarıya imza attığını kaydeden Yılmaz,” Son olarak 81 ilden 81 okul projesine ev sahipliği yapan merkezimiz, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen öğrencilere ilk kez bir bilim insanı ile laboratuvarda birlikte çalışma imkanını yarattı. Yüksek teknolojili ürün üretebilmek için öncelikle bu teknolojiyi kullanabilecek insanı yetiştirmek zorundayız. Bilime olan ilgi ve merakı bu tarz programlarla artırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Merkezde gerçekleştirilen aktiviteler sırasında öğrencilerin TÜBİTAK ve TÜBİTAK MAM’ın çalışmaları hakkında bilgilendirildiklerini belirten Yılmaz, ardından laboratuvar ortamında gerçekleştirilen deney ve çalışmalara aktif olarak katıldıklarını böylece kitaplardaki teorik dünyayı elle tutulur hale getirdiklerini söyledi.

Elektron mikroskobu ile inceliyorlar

TÜBİTAK MAM bünyesinde gerçekleştirilen aktivitelerde öğrencilerin Malzeme Enstitüsü bünyesinde bulunan elektron mikroskobuyla nanometre düzeyine kadar inerek virüs ve bakterilerin yapıları ile cisimlerin yüzeylerini inceleyebildiklerini belirten Yılmaz, Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsünde eski eserlerin yaş tayini çalışmalarına katılıp, Enerji Enstitüsünde ise lityum iyon bataryaların üretim süreçlerini öğrendiklerini ifade etti. Yılmaz, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, üniversitelerin mühendislik bölümleriyle Matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler bölümlerinde okuyan öğrencilerin de sıklıkla ziyaret ettikleri yerlerin başında geldiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir