AFD’den sanayide yeşil yatırımlar için 100 milyon euro kredi

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) özellikle organize sanayi bölgelerinde yeşil yatırımların finansmanına yönelik 100 milyon euroluk kredi veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ 

Agence Française de Développement - Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), SUNREF programını lanse etmek ve Türk Sanayisinde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevre performansı konularındaki fırsatları belirlemek adına bir seminer düzenledi. 

SUNREF (Sustainable Use of Natural Resources and Energy Finance) programı kapsamında düzenlenen seminerde, Türk ve yabancı aktörler Türkiye'deki yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevre koruma piyasasında yer alan mevcut fırsatları masaya yatırdılar. 

Seminerde Türkiye’nin, enerji konusunda üç sorunun üstesinden gelmesi gerektiğinin altı çizildi: Bunlar; enerji kapasitesini arttırmak, dışa olan bağımlılığını azaltmak ve sera gazları emisyonlarını sınırlamak olarak sıralandı. 

AFD, Türk Çevre Bakanlığı ile yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine yatırım yapmak isteyen şirketlerin finansmanlara erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla 2009 yılında bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. İmzalanan bu mutabakat zabtı, AFD’nin Türk bankalarına 600 milyon euronun üzerinde doğrudan sağladığı finansman ve kredi hatları aracılığıyla yerine getirildi. Özellikle, AFD’nin iki tarihi iş ortağı özel sermayeli kalkınma bankası TSKB ve kamu bankası Halkbank, Türkiye'nin enerji şirketlerinin yatırımlarını finanse etmek için 150 milyon euroluk AFD kredisinden faydalandılar. 

AFD, buna ek olarak, KOBİ'lerde enerji verimliliğini teşvik etmek adına KOSGEB’e 1,5 milyon euroluk hibe sağladı. 

AFD ve Halkbank arasında yeni bir SUNREF projesi imzalandı. Bu sözleşme Türk sanayicilerin, özellikle organize sanayi bölgelerinde yeşil yatırımların (su, katı atık, enerji, çevre kirliliği) finansmanına yönelik 100 milyon euroluk bir kredi kaynağı içeriyor. Kredi doğal kaynakların daha iyi kullanılmasına, Türkiye'de hava, toprak kirliliğininin azaltılmasına ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayacak. 

Sekiz şirkete ödül 

AFD, yeşil yatırımlarda eylem ve görünürlüğünü güçlendirmek için, geçmişteki ve gelecekteki yatırımlarını SUNREF programı altında toplama kararı aldı. Program kapsadığı projelerin sunulduğu seminerde, sunuldu. KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Halkbank Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı Recep Güleç’in ve TSKB Genel Müdür Yardımcıları Çiğdem İçel ve Burak Akgüç’ün katılımıyla sekiz Türk firması yeşil yatırımlarının üstün başarısından dolayı ödüllendirildi. Bu firmalar şöyle: 

● SUGABEE Şekerleme şirketine KOBİ Enver projesi kapsamında enerji tüketimini azaltmayı amaçlayan yaklaşımı için;

● FSS Fren Sistemleri şirketine KOBİ Enver projesi kapsamında enerji tüketimini azaltmayı amaçlayan yaklaşımı için; 

● Halkbank tarafından finanse edilen Yel Teneke şirketine çevre-dostu üretimdeki en iyi performansı için; 

● Halkbank tarafından finanse edilen İpek Bulgur şirketine en iyi çevre dostu yatırım için; 

● Halkbank tarafından finanse edilen Efe Cam şirketine enerji verimliliğindeki en iyi performans için; 

● TSKB tarafından finanse edilen KOROZO Ambalaj şirketine en iyi enerji verimliliği projesi için; 

● TSKB tarafından finanse edilen Garet Enerji şirketine en iyi yenilenebilir enerji projesi için; 

● TSKB tarafından finanse edilen HUN Holding en yenilikçi yenilenebilir enerji projesi için ödül verildi. 

Öte yandan seminer kapsamında düzenlenen Yuvarlak Masa’lar kapsamında enerji alanında Türk mevzuatının durumu, mevcut engeller, yatırım teşvikleri, şirketlerin finansmanlara erişimi, güneş ve enerji verimliliği alanlarında yeni ileri teknolojiler ele alındı.

Doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi 

SUNREF (Sustainable Use of Natural Resources and Energy Finance)’ın amacı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, şirketlerin, iş ortağı bankalara sağlanan krediler aracılığıyla, enerji yönetimi ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi yararına olacak yatırımlarını teşvik etmek. Bu program, şirketlerin, belirli uygunluk kriterlerine göre, çevresel performans ve enerji verimliliği projelerinin finansmanı sağlayarak ya da bunun yanı sıra yenilenebilir enerjilerin kullanılmasını yaygınlaştırarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yeşil büyüme yönünde geçişlerini desteklemeyi amaçlıyor.