Büyük veri en önemli yatırım alanlarından biri olacak

''Dijitalleşmeyi tetikleyen teknolojiler arasında nesnelerin interneti, mobil, bulut, giyilebilir teknolojiler, büyük veri, yapay zekâ gibi konular yer alıyor. İş dünyası mobilitenin farklı uygulamalarını hayata geçirmeye başlayacak''

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

NGN; bankacılık, finans, üretim, perakende ve enerji gibi farklı sektörlerde teknoloji hizmeti veriyor. Anahtar teslim sistem entegrasyonu sunan şirket, veri merkezlerinden bulut bilişime, veri depolamadan ağ çözümlerine, kurumsal uygulamalardan bilgi ve ağ güvenliğine, nesnelerin internetinden 3D teknolojilere kadar pek çok yenilikçi çözüm ve hizmet sağlıyor.

NGN İcra Kurulu Başkan Yardımcısısı Müfit Süer, “Amacımız, Türkiye’nin sektörlerine öncülük eden lider şirketlerine katma değerli çözümler üretmek. Son 3 yılda yaklaşık 5 kat büyümeyi ve böylece sektörde en iyi performans gösteren şirketler sıralamasına girmeyi başardık. Bilişim 500 Araştırması 2015 yılı sonuçlarına göre “Yılın Sistem Entegratörü Veri Yedekleme & Depolama” kategorisinde zirvede yer aldık” diyor. Dijital ekonomiye yönelik trendleri ve fırsatları Müfit Süer’den dinledik:

Türkiye bulut pazarı 80 milyon dolar

“IT ve bilişim sektörünün son yıllarda ön plana çıkan konusu büyük veri. Büyük veriyi elde tutmak kadar, onu güvenle saklamak ve yönetmek de günümüz koşullarında büyük önem taşıyor. Bu anlamda büyük veri yönetiminin farklı sektörlerin önceliklerinin tam merkezinde yer aldığını söylememiz mümkün. Öyle ki “büyük veri”nin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önümüzdeki yıllarda başı çekecek yatırım alanlarından biri olacağını öngörüyoruz.

IDC’nin tahminlerine göre 2016 yılında Türkiye genel bulut pazarının yaklaşık yüzde 20 oranında büyüyerek 80 milyon dolar mertebesine ulaşması bekleniyor. Yaşanan dönüşüme paralel olarak 2017 yılında, bugüne kadar harcama oranı görece düşük olan platform servislerine daha fazla talep olacağını düşünüyoruz. Biz NGN olarak Türkiye’de verilen bulut hizmetlerinde fark yaratmak için çalışıyoruz. Bu alanda en önem verdiğimiz konuların başında, müşterilerimizin ihtiyacı olan çözümleri verimli şekilde ve son teknolojiyi kullanarak sunmak geliyor. Yakın geçmişte hayatımıza hızla dahil olan Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti-IoT kavramları dijitalleşme sürecinde başı çekiyor. Sosyal medyanın da dahil olmasıyla üretilen ve farklı kaynaklardan toplanmaya başlayan verinin anlamlı hale getirilip bu verilerden elde edilen çıktıların müşteriye değer olarak sunulması ekonomide dijitalleşmenin temelini oluşturuyor diyebiliriz. Mobilite, yazılım ve IoT başlıkları, Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu ile fark yaratabileceği alanlar.”

Dijital dönüşüm enerji verimliliğini de ilgilendiriyor

“Dijitalleşmeyi tetikleyen teknolojiler arasında nesnelerin interneti, mobil, bulut, giyilebilir teknolojiler, büyük veri, yapay zekâ gibi konular yer alıyor. İş dünyası mobilitenin farklı uygulamalarını hayata geçirmeye başlayacak. Nesnelerin interneti sadece teknoloji odaklı değil, iş modeli odaklı dönüşümü de tetikleyecek. Özellikle enerji tasarrufu ve verimlilik dışında pazarlama dünyasının da ilgi odağında olacak. Tüm bu gelişmeleri göz önüne aldığımızda şirketlerin, dijital dönüşüm için mutlaka bir strateji oluşturmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Kısa vadeli planlar yerine, şirket hedefl eri ile uzun vadede kapsamlı bir değişim sürecine adım atmak bu dönüşümde var olabilmek için oldukça büyük önem taşıyor.”

En büyük zorluk güvenlik ve nitelikli veri yönetimi

“Gelişen teknolojiler kaçınılmaz bir şekilde siber güvenlik konusunu da gündeme getirdi. Bu süreçte onlarca siber saldırıya tanık olduk. Devletlerin bile bu saldırılardan etkilendiği günümüzde büyük veri de güvenlik anlamında saldırılara en açık alanlardan bir tanesi. Bu nedenle büyük veri yönetiminde en büyük zorluklar arasında güvenliği sağlamak ve nitelikli veri elde etmek yer alıyor.

Güvenlik konusundaki gelişmelerin dünya ve Türkiye’de benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Ancak tüm yerel pazarlar gibi Türkiye de kendi dinamiklerine sahip. Son dönemdeki Avrupa Birliği düzenlemeleri ve veri güvenliğine dair büyüyen müşteri endişesi gösteriyor ki, işletmelerin müşterileri ile aralarında güven ilişkisi kurmak için veri güvenliğini sağlayacak çözüm yolları geliştirmeleri gerekiyor. Geleceği görüp altyapılarını sürekli güncel tutan, topladığı verileri güvenli merkezlerde koruyan ve bu iş için profesyonel iş gücünden destek alan kurumlar sorun yaşamadan bu süreci sürdürüyor.”

Star of Bosphorus verilerin değerini bilen şirketlere hizmet verecek

Müfit Süer, İstanbul Tuzla’da faaliyete girecek olan “Star of Bosphorus Veri Merkezi”nin, 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçirildiğini söylüyor. Süer, şu bilgileri veriyor: “Star of Bosphorus, ülkemizin en güvenli, ‘operatör bağımsız’ ve Tier III tasarım ve tesis sertifikasına sahip veri merkezi olacak. Star of Bosphorus ile ilgili hedefimiz müşterilerimize salt bir veri merkezi tesisi sunmaktan çok öte. Star of Bosphorus’u, geleceğini düşünen ve verilerinin değerini bilen şirketlerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarladık. Hem veri merkezi altyapımız ile hem de burada sunacağımız hizmetler ile fark yaratmayı, Türkiye’deki veri merkezi anlayışını yükseltmeyi hedefl iyoruz.”

Ortadoğu’nun teknoloji ihtiyaçlarına cevap vereceğiz

“2015 yılında Türkiye’deki sistem entegrasyon bilgi birikimimizi Ortadoğu’ya taşıma hedefiyle Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman ve Suudi Arabistan’da yapılanmamızı tamamladık. Ortadoğu’daki kurumların tüm teknoloji ve hizmet ihtiyaçlarını en güncel çözümlerle cevaplamak üzere çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda hem ülkemize, hem bölgemize, hem de sektörümüze değer katacak nitelikte işlere imza atmayı hedefl iyoruz. Ortadoğu’da pazarında yaptığımız araştırmalar sonucu özellikle yeni teknolojilere ve niş çözümlere yönelmeye karar verdik. Hem gündelik yaşamı hem de iş dünyasını etkisi altına alan, daha verimli iş süreçleri sağlayan yeni nesil VR ve 3D teknoloji ürünleri, pazarın bel kemiği olan enerji sektörüne yönelik verimlilik ve tasarruf çözümleri odaklandığımız alanlardan bir kısmı.”

Bu konularda ilginizi çekebilir