İlk 'sermaye benzeri sürdürülebilir tahvil' ihracı gerçekleştirildi

TSKB, uluslararası piyasalarda 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracını gerçekleştiren ilk banka oldu. İhraca uluslararası piyasalardan dört kat talep geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sunduğu özel temalı fonlarla Türk özel sektörünün düşük karbonlu ve daha verimli bir üretim düzeyine geçişini destekleyen TSKB, uluslararası piyasalarda sürdürülebilirlik alanında bir ilke daha imza atarak, 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracını gerçekleştirdi.

Citigroup, Standard Chartered, HSBC, JP Morgan ve Societe Generale CIB olmak üzere beş bankanın koordinatörlüğünde gerçekleşen 300 milyon dolarlık 10 yıl vadeli 'TSKB Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracı, uluslararası piyasalardan dört kat talep gördü. Dünyadaki ilk sürdürülebilirlik temalı ve Basel 3 uyumlu 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil' ihracı için Londra ve Frankfurt'ta tanıtım toplantıları gerçekleştirildi.

Toplantıların ardından güçlü bir yatırımcı tabanına ulaşan TSKB'nin 'Sermaye Benzeri Sürdürülebilir Tahvil'ine gelen yaklaşık 1.1 milyar dolarlık talebin 300 milyon dolarlık kısmı karşılandı. Buna göre tahvil yatırımcılarının coğrafi dağılımı, yüzde 63 Birleşik Krallık, yüzde 20 Avrupa, yüzde 7 Asya, yüzde 3 Ortadoğu ve 7 off-shore Amerikan merkezli olarak gerçekleşti.
Tahvil ihracından sağlanan fonla, iklim değişikliğine çözüm üreten yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği yatırımları ile toplumsal faydaya yönelik sağlık ve eğitim gibi alanlardaki projeler desteklenecek. TSKB, bu tahvil ihracıyla sağlanan fonla finanse edilen projelerin Etki Raporunu da yıllık bazda yatırımcılarının bilgisine sunacak.

"Sürdürülebilir yatırımlara ilave kaynak yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

Tahvil ihracı hakkında bilgi veren TSKB Genel Müdürü Suat İnce, "Konvansiyonel tahvil özelliklerine sürdürülebilirlik boyutunu da ekleyerek yenilikçi bir ürün tasarladık. Dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan ihracımız, piyasalarda dört kat taleple karşılandı." dedi.

İnce, "Geçen yılın Mayıs ayında Türkiye'nin ilk yeşil tahvilini ihraç ettik. Uluslararası piyasalarda yaklaşık 14 kat talep gören ihracımız Global Capital, Bonds & Loans ve IFR gibi oldukça itibarlı platformlarda ödüllere layık görüldü." şeklinde konuştu.

TSKB'nin portföyünün yüzde 57'si sürdürülebilir yatırım projelerinden oluşuyor

TSKB'nin portföyünün yüzde 57'si yenilenebilir enerji, enerji ve kaynak verimliliği ile çevre projelerini içine alan sürdürülebilir yatırım projelerinden oluşuyor. 2002'den bu yana toplam yatırım tutarı 9 milyar ABD Doları'na ulaşan 211 yenilenebilir enerji projesi için toplam 3,4 milyar ABD Doları taahhütte bulunan banka, enerji verimliliği projelerinde ağırlıklı olarak demir çelik, çimento, inşaat, otomotiv, kimya ve plastik sektörlerine odaklanıyor. Bugün itibariyle TSKB'nin finanse ettiği 100'ü aşkın enerji verimliliği projesiyle tasarruf edilen yıllık enerji, 1,5 milyon kişilik bir kentin bir yıllık ısınmasına karşılık geliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir