İş kadınlarından, kadın sanatçılara destek

Kadın Sanatçılar Fonu, sanat ve kadın konularına duyarlı kadınların Türkiye kültür sanat sahnesinde görünürlüğünü artırmaya adamış koleksiyoner ve özel destekçileri bir araya getirmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-005.png

İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Kadın Sanatçılar Fonu'nun, sanat ve kadın konularına duyarlı kadınların Türkiye kültür sanat sahnesinde görünürlüğünü artırmaya adamış koleksiyoner ve özel destekçileri bir araya getirmeyi hedeflediğini söylüyor.

Modern ve çağdaş sanatta kadın sanatçıların öncü ve eleştirel pozisyonlarını merkez alan sergiler düzenlemeye önem veren İstanbul Modern, İnci Eviner’in 1980’li yıllardan günümüze uzanan yaratım sürecini “İçinde Kim Var?” başlıklı retrospektifinde bir araya getirdi. İnci Eviner Retrospektifi, sanatçının desenden resme, videodan yerleştirmeye, fotoğraftan heykele uzanan zengin ifade arayışının gelişim ve dönüşümünü yansıtıyor. Ferko’nun sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi 22 Haziran – 23 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul Modern’de görülebilecek. 

Güzel olanın içindeki şiddeti, bastırılmış olanın potansiyelini ve bilinçaltının eşsiz yaratıcılığını iç içe örerek güncel, güncel olduğu kadar da zamansız olduğu izlenimi veren yapıtlar ortaya koyan İnci Eviner, çocukluktan itibaren etkisi altında kaldığı tarihsel, söylemsel ve bilinçdışından süreçlerin kadın kimliği üzerindeki yansımalarını araştırıyor. Kadın olma halini tek bir imgeye sığmayan, sınırsız bir hayal gücünün alanı olarak tanımlayan sanatçı, yapıtlarında kadınlar için uygun görülen temsil biçimlerini ve bu temsilleri var eden yasakları sorgularken, meydan okumayı ihmal etmiyor. 

Serginin açılışı vesilesiyle sanatçı İnci Eviner, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten ve serginin küratörlüğünü üstlenen İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu ile bir araya geldik. “2006 yılında modern sanatımızın öncülerinden Fahrelnissa Zeid ve oğlu Nejad Melih Devrim’in yapıtlarını ‘Gökkuşağında İki Kuşak’ sergisiyle bir araya getirerek ilk kez bir kadın sanatçının retrospektifini gerçekleştirdik. Beş yıl sonra da Türkiye’de modernleşme sürecinin başından günümüze uzanan kadın sanatçıların üretimlerini İstanbul Modern çatısı altında ‘Hayal ve Hakikat’ sergisinde buluşturduk. Bu sergimizde Türkiye’nin toplumsal ve kültürel dönüşümünü kadın sanatçıların üretimleri üzerinden gündeme getirdik” yorumlarını yapan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, “İnci Eviner’in retrospektifi bizi birkaç nedenden dolayı heyecanlandırıyor. Bunun ilk nedeni, ülkemizde, ilk kez yaşayan bir kadın sanatçının retrospektifini gerçekleştiriyor olmamız" diyor. Oya Eczacıbaşı’nın heyecanının bir diğer nedeni ise sergi ile birlikte hayata geçen Kadın Sanatçılar Fonu. 

12 kadın destek veriyor 

Fon, kadınların çağdaş sanat alanında üretimlerinin çoğalmasını, Türkiye ve küresel sanat sahnesinde daha görünür olmasını hedefliyor. Eczacıbaşı, "Kadınların Türkiye kültür sanat sahnesinde görünürlüğünü artırmayı desteklemek isteyen koleksiyoner ve özel destekçiler bu fonda bir araya geliyor. Bu yeni oluşumla müze koleksiyonumuza yeni kadın sanatçıların yapıtlarının dahil edilerek sayılarının artırılması, müzenin düzenlediği sergilerde yer alan kadın sanatçıların projelerine katkıda bulunulması hedefl eniyor” diyor. 

Kadın Sanatçılar Fonu’na destek veren kurucu üyeler: Mehveş Arıburnu, Işık Keçeci Aşur, Berrak Barut, Banu Çarmıklı, Oya Eczacıbaşı, Hatice Meriçten, Meltem Demirören Oktay, Ebru Özdemir, Nesrin Sarıoğlu, Müge Sevil, Rana Erkan Tabanca, Türkan Özilhan Tacir ve Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü’den oluşuyor. Her bir kadının verdiği katkı ise 5 bin euro.

Sanat, işimizin bir parçası

İnci Eviner Retrospektifi’nin sponsoru olan Ferko da, sanat eserleri gibi kalıcı yaşam alanları üretmeye odaklanan bir şirket. Ferko Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Meriçten, sanatla yakından ilgilenen, önemli bir koleksiyoner. Sürdürülebilirliğin, insan hayatındaki tüm alanlarda belirli bir etkisi olduğunu vurgulayan Meriçten, “Ferko olarak 25 yıldır iş dünyasındayız. Kurumsal genlerimize işleyen sanat tutkusu ile bugün, burada sizlerleyiz. Ticari başarılarımıza yenilerini katarken, yaşadığımız çevrenin dinamiklerine hassasiyet gösteren bir marka olarak, sanatla iç içe olmak bizi çok mutlu ediyor. Sanatı hayatımızın ve işimizin bir parçası yaptık. Ferko olarak biz, yapı ya da mekan tasarlarken, insanlara ilham veren, hayatlarına artı değer katan, sanat eserleri gibi kalıcı yaşam alanları üretmeye çalışıyoruz. Yaşanabilir şehirler inşa etmek, yaşam alanlarını mimarisinden kültürel yapısına kadar geliştirebilmek biz sektör temsilcilerinin en büyük görevi” yorumlarını yapıyor.