LED teknolojisi akıllı şehirler yaratacak

GE’nin yeni start-up şirketlerinden Current’in geliştirdiği akıllı LED aydınlatma çözümleri, sahip oldukları sensörler sayesinde trafikten hava kalitesine, park yerlerinden hava kirliliğine kadar her şeyi kaydediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

didem-eryar-unlu-005.png

General Electric (GE Lighting), dijitalleşme ile birlikte öngörülü bir yatırım yaparak Current adında yeni bir şirket kurdu. Current, dijitalleşme ile enerji kullanım şeklimizi dönüştürüyor. Şirket; enerji sektörü için Ecomagination sertifikalı teknoloji çözümlerinin, yeni iş modellerinin başarılı şekilde geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirecek. 

Bu süreçte LED sistemleri, akıllı aydınlatma büyük bir rol üstlenecek. Gerek kamu kurumları gerekse dev firmalar, LED dönüşümü ile enerji harcamalarında yüzde 10 ila 20 arasında tasarruf öngörüyor. GE, Türkiye’de 11 AVM’si olan Multi Türkiye ile bir anlaşma yaptı. 

GE bu AVM’lerde LED dönüşümü ile ciddi bir enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyor. 

Current EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) CEO’su Pete Lau ile Türkiye’nin LED dönüşümünün ekonomik boyutunu, endüstri 4.0’ı, enerji verimliliği ve akıllı şehirleri konuştuk. 

GE’nin yeni start-up şirketlerinden Current’in geliştirdiği akıllı LED aydınlatma çözümleri, sahip oldukları sensörler sayesinde trafikten hava kalitesine, park yerlerinden hava kirliliğine kadar her şeyi kaydediyor ve analiz edilmek üzere bulut sistemine aktarıyor. 

Şehirlerde yaşayanlar için birçok problemin tek çözümü olan akıllı LED aydınlatma sistemleri, testlerin ardından Türkiye’de de devreye giriyor. Akıllı LED aydınlatmalar, İstanbul için önemli bir problem olan trafiğin akışını değiştirmeyi hedefl iyor. 2025 yılına gelindiğinde, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ının yaşayacağı büyük şehirlerden en az 25’inin bu teknolojiler sayesinde “akıllı” şehre dönüşmesi bekleniyor. 

Current’in etki alanları sadece sokaklarla sınırlı kalmayacak. Akıllı LED’ler alışveriş merkezlerindeki tüketici davranışlarına yön vererek, dijital dünyayı müşterilerin hayatlarına entegre edecek. 

11 AVM’de LED dönüşümü 

Şu anda dünya genelinde sahip olduğu 85 AVM ile kendi sektörünün en büyük firmalarından biri olan Multi Mall, Türkiye’deki 11 AVM’sinin LED dönüşümü için GE ile birlikte hareket ediyor ve geleceğin teknolojisine adapte oluyor. Ayrıca GE’nin endüstriyel internet platformu olan Predix sayesinde yapılan optimizasyonla akıllı LED’ler, kurumların elektrik faturalarını yüzde 20 oranında azaltacak. 

Current EMEA CEO’su Pete Lau, Türkiye pazarının bölgesel ve coğrafi açıdan GE için son derece öncelikli ve anlamlı bir konuma sahip olduğunu söylüyor. Bunun temel nedenleri Türkiye’nin genç nüfusu, sanayi gücü, teknoloji hedefleri, inovasyon çabaları ve yüksek potansiyeli. Laue, “Türkiye’nin potansiyelini göz önüne alarak, Türkiye’yi bölgede bir Enkübasyon Merkezi olarak konumlandırmak istiyoruz” diyor. 

LED altyapısı şehirleri geleceğe taşıyacak 

LED’in piyasaya entegre olmasının, enerji maaliyetlerini ciddi bir şekilde düşüreceğine dikkat çeken Pete Lau, LED altyapısı ise akıllı şehirlerin gelişeceğini ifade ediyor. Pete Lau, “Yarının şehirleri LED platformunu her alanda kullanacaklar. Hem enerji verimliliği hem de yeni hizmet alanları açısından LED teknolojisi çok büyük bir fark yaratacak. Wi-Fi donanımlı akıllı aydınlatma sistemleri; müşteri davranışları hakkında veri sağlayacak sensörler; trafik yönetimi, kamu güvenliği sağlayacak analitik veri uygulamaları bunlardan bazıları. Bugün enerji tüketiminin yüzde 20’si aydınlatmadan kaynaklanıyor. Sadece Türkiye’de 17 milyon sokak lambası var. Dolayısıyla aydınlatmayı nasıl yapacağımız çok etkili. GE’nin önceliği her zaman sürdürülebilir ve daha iyi bir gelecek sunmak oldu. Predix temelli iki yeni ürün sunduk piyasaya. Bunlardan birisi, ‘Parlak Üretim’ çözümleri, diğeri “Dijital Enerji Santrali” yazılımı. Bu ürünlerin amacı COP21 doğrultusunda, ülkelerin karbon emisyonlarını düşürmelerine destek vermek” diyor.

Predix ile konuşan makineler

2020’de tam 50 milyar makinenin “online” olacağı tahmin ediliyor. Endüstriyel internet günümüzde en hızlı veri üreten ortam. Bu da her gün internette dolaşan terabaytlarca veri demek. Peki çoğunlukla düzensiz ve okunması, analiz edilmesi zor bunca veriyle nasıl baş edeceğiz? Diğer sektörlere göre iki kat daha hızlı büyüyen endüstriyel verinin kendine has, güvenilir, dayanıklı ve çoğunlukla iyi durumda olmayan bu veriyi işleyebilecek bir bulut sistemine sahip olması önemli.

GE, tam olarak bu sebeple uzun süredir kullanmakta olduğu Predix veri ortamını buluta taşıyarak Predix Cloud’u yarattı. Predix, aynı akıllı telefonlarımızdaki iOS ya da Android platformları gibi çalışıyor. Cep telefonumuza nasıl kullandıkları platformla uyumlu uygulamalar indirerek uçak bileti almaktan alış verişe, banka hesaplarımızı yönetmekten uzaktan klimamızı kontrol etmeye kadar çeşitli ve hayatı kolaylaştıran işlemler yapabiliyorsak, Predix Cloud da aynı işi makineler için yapıyor. Endüstride her şey her zaman mükemmel çalışmaz. Mükemmel çalışmayan makinelerden gelen veri temiz, işlenebilir ve analiz edilebilir olmayabilir. Predix Cloud ile, bu verinin temizlenmesi, normalize edilmesi, sıkıştırılması ve güvenli bir şekilde saklanması mümkün olacak. Aynı zamanda, bu veri dünyanın herhangi bir yerinden ulaşılabilir, detaylı ve sistematik bir şekilde karşılaştırılabilir ve analiz edilebilir hale gelecek. Makineler dünyanın herhangi bir yerindeki mühendisler ve diğer makinelerle gerçek zamanlı olarak konuşabilecek, çalışmalarını optimize edebilecek.