PAGEGROUP, Yeni Ekonomi Vakfı Araştırması'na dikkat çekiyor: Zihinsel refah için 5 yol

Araştırmalar, depresyonu olan bireylerin % 80 inin uygun teşhis, tedavi ve izleme ile tam olarak iyileşebildiğini gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Günümüzün zorlu koşullarında iş yerinde ve özel hayatta pek çok insan zihinsel sağlık sorunlarıyla savaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yürüttüğü araştırmalara göre, Avrupa’da 15 kişiden 4 ünde ve her 6 işçiden birinde zihinsel sağlık sorunu gözlemleniyor. Bu durumun işverenlere 100 milyar dolarlık dolaylı bir maliyeti olduğu belirtiliyor. İş yerleştirme alanında danışmanlık hizmeti veren PageGroup uzmanları “Zihinsel sağlık sorunlarının, nezle olduğunuzda burnunuzun akması kadar görünür emareleri yoktur. Gizli doğası nedeniyle psikolojik sorunlar bazen iş yerinden uzak geçen bir izin gününün bile daha fazla stres ve kaygı içinde geçmesine neden olabilir.

Araştırmalar, depresyonu olan bireylerin % 80 inin uygun teşhis, tedavi ve izleme ile tam olarak iyileşebildiğini gösteriyor” diyor. PageGroup Yetenek Geliştirme Müdürü Lucyna Bolin, “Bu sorunun çözümünde, yöneticilerin esnek, yansıtıcı ve analitik olmaları çalışanlar açısından büyük önem taşır. Öncelikle yöneticileri bu konuda bilinçlendirmek, yönetici ve çalışanla doğru, gerçek bir çalışma ilişkisi yaratmak gerekir. Zihinsel sağlık sorunları artarken çalışanların çoğu zaman büyük ücret artışları ya da belirli iş unvanları aramadıklarını gözlemledik. Bunun yerine çalışanlar, onları dinlemek için zaman ayıran ve endişelerine ilgi gösteren yöneticiler istiyorlar. Bu durum, zihinsel refahı ve iş yerine bağlılığı arttırıyor” diyor. İnsanların hayatlarını gerçekten kontrol altına alacakları bir ekonomi inşa etmeleri için çalışmalar yürüten Yeni Ekonomi Vakfı - New Economics Foundation, zihinsel refah için beş yol olduğunu belirtiyor:

1-Bağlantı kurmak: Sosyal ilişkiler refah için yaşamsal öneme sahip. Ofis içinde yüz yüze iletişim kurmak beklenmedik değişimlere yol açabilir.

2-Küçük değişiklikler büyük etkiler: İş yerinde stres ve kaygıların yönetilmesine iyi bir örnek ofis içinde ya da dışında egzersiz yapmaktır. Metroyla işe giderken kalabalık rahatsız ediyorsa, yolculuğun bir kısmını yürüyerek yapabilirsiniz.

3- Hızınızı yakalayın ve farkında olun: Kendimize farkındalığımızı arttırmak için zaman vermek, düşüncelerimizi ve diğer insanlarla etkileşim kurmamızı kolaylaştırır. Gereksiz koşturma olmadan düşünmeye zaman tanıyın.

4- Sürekli kişisel gelişim: Zamanı öğrenmeye adamak, dünyada daha büyük bir amaç duygusu verir. Refah ve başarı hissini doldurur.

5- İşverenler ve çalışanlar değişime hazır olun: Şirketler, zihinsel sağlığa yönelik endişelerin giderilmesi gerektiğini anladı. İşçilerin stres, kaygı ve depresyonunun uyarı işaretlerini tanıyan Yetenek Geliştirme Yöneticileri gibi pozisyonlar artıyor.