Rüzgar enerjisi sektörü kaygılı

TÜREB Başkanı Ataseven, üretim tahmini değişikliğinin en fazla rüzgar enerjisi sektörünü etkileyeceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) yönetmeliğinde yapılan üretim tahmini değişikliğinin en fazla rüzgar enerjisi sektörünü etkileyeceğini belirterek, "YEKDEM'deki düzenleme, tahmin edilebilir ve yönetilebilir bir piyasa olması için getirilmiş bir düzenlemedir ancak bir geçiş dönemi olmasını talep ediyoruz." dedi.

Ataseven, yaptığı açıklamada, 15 bin megavatlık yenilenebilir enerji sektörüne ilişkin yapılan yeni düzenlemenin en fazla rüzgar enerjisi sektörünü etkileyeceğini söyledi. 

Değişiklikten özellikle küçük ölçekli rüzgar santrallerinin zarar göreceğini savunan Ataseven, "Bu işletmelerin uzman kadroları yok, gün öncesi piyasalarla ilgili çok da uzmanlık bilgileri yok. Dışarıdan hizmet alma ya da kendi bünyelerinde konu ile ilgili uzman çalıştırma gerekliliği ortaya çıkıyor. Bu da ek maliyet gerektiriyor. Sancılı bir dönem olacak." diye konuştu. 

Ataseven, rüzgar üretim tahmin modelleri geliştirmenin kolay olmadığını ve bu süreci yönetmek için geçiş sürecinde işletmecinin 3 ile 6 ay gibi bir zamana ihtiyacı olduğunu aktardı.

Rüzgar santrallerinde doğru üretim tahmini için farklı dinamiklerin detaylı incelenmesi gerektiğine dikkati çeken Ataseven, şu ifadeleri kullandı: 

"YEKDEM'deki düzenleme tahmin edilebilir ve yönetilebilir bir piyasa olması için getirilmiş bir düzenlemedir ancak bir geçiş dönemi olmasını talep ediyoruz. Tahmin mekanizmasının oluşturulmasına yönelik santralin kurulduğu bölgedeki rüzgar rejiminin tepkisini ölçebilmek için uzun dönem çalışmak gerekiyor. Daha sonra meteorolojik veriler ve diğer santral ya da ölçüm istasyonundan gelen veriler ile değerlendirilip bir tahmin modeli ortaya konuluyor. Tahminlerde yeni değişiklikle yüzde 2'lik bir hata payı veriliyor ancak bu yeterli değil. En az yüzde 5-6'lık hata payı sağlanması lazım." 

TÜREB rüzgarın 5 yıllık stratejisini belirleyecek

Ataseven,Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) ile TÜREB'in ortak çalışmasıyla bu yıl 1 Ekim'e kadar rüzgar enerjisinin yol haritasının oluşturulacağını söyledi.

Rüzgar yol haritasının analitik bir rapor şeklinde hazırlanacağını belirten Ataseven, "Rüzgar enerjisi yol haritasında 5 yıllık rüzgar stratejisinin ne olacağı sorusu cevaplandırılacak. Rapor, kurulu güç artış tahmini, Türkiye'deki rüzgar potansiyeli ve bu potansiyelin bölgelerin bağlantı kapasitelerine etkisiyle nihai tüketiciye yansımalarına dair öngörüleri içerecek." dedi.

Başkan Ataseven, enerji projelerinde acele kamulaştırmaya getirilen yürütmeyi durdurma kararlarının da projelerin tamamlanmasında önemli bir engel olduğunu ve bu konuda yetkililerden çözüm beklediklerini söyledi.