Sodexo 'önce insan' diyor

Türkiye, Sodexo için Belçika ve Fransa’nın ardından en büyük pazar. Dinamik ve tüm yeniliklere hızla uyum sağlayan bir ülke olarak değerlendiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Günümüzün en önemli değeri insan kaynağı. Sektörü ve büyüklüğü ne olursa olsun, çalışanların motivasyonunu artırmak ve şirket bağlılığını güçlendirmek kurumların öncelikli konuları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, etkin harcama yönetimleri ile maliyet ve zaman kaybını azaltarak verimliliği artırmak da şirketlerin bir diğer olmazsa olmazı. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri de, işte bu noktada devreye giriyor. Bir yandan kurumlara, çalışanlarının yaşam kalitelerini, motivasyon ve sadakatlerini arttırmalarına yönelik yan hak, teşvik ve ödüllendirme hizmetleri sunarken, diğer yandan harcama yönetimi alanında kurumsal çözümler getiriyor. Sodexo odağına insanı koyuyor, vizyonunu “insanların yaşam kalitesini artırmak” olarak tanımlıyor. 1966 yılından bu yana bu amaçla farklı hizmetler geliştiren şirket, bu sene 50. yılını kutluyor. Şirketin Paris’teki merkezinde Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı Denis Machuel, Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri Batı Avrupa, Akdeniz ve Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Didier Sandoz ve Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri Türkiye İcra Kurulu Başkanı Burçin Ressamoğlu ile bir araya geldik. Hem şirketin Türkiye vizyonunu, hem de geleceğe yönelik projelerini dinledik.
Sodexo dünya genelinde 80 ülkede faaliyet gösteriyor ve her gün 75 milyon insana dokunuyor. 425 bin çalışanı ile dünyanın en büyük 19. işvereni konumunda. Toplam geliri 20.2 milyar euroya ulaşıyor. Şirketin üç faaliyet alanı var: Şirket, hastane, okul gibi kurumlara yönelik Yerinde Hizmet Yönetimi; Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri; Kişisel ve Evde Bakım Hizmetleri.

Sodexo Türkiye 2016’da Avrupa’nın en başarılı ülkesi oldu

Türkiye ise, Sodexo için Belçika ve Fransa’nın ardından en büyük üçüncü pazar konumunda. Sodexo Türkiye aynı zamanda 2016 yılında Avrupa’nın en başarılı ülkesi olmuş. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı Denis Machuel, Türkiye’nin son derece dinamik, yeniliklere hızla uyum sağlayan bir pazar olduğunu söylüyor. Öyle ki, Avrupa’da kağıt yemek fişlerinden, kartlara geçen ilk ülke 2004 yılında Türkiye olmuş. Türkiye pazarında yemek kartı kullanımı yüzde 90’a ulaşırken, Fransa’da bu oran yüzde 5 seviyesinde. Sodexo’nun hizmet alanlarından Kişisel ve Evde Bakım Hizmetleri henüz Türkiye’de yok.

Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri Batı Avrupa, Akdeniz ve Uluslararası İş Geliştirme Başkanı Didier Sandoz, bu hizmet alanının Türkiye’ye girmesi için öncelikli olarak yasal ortamın hazır olması gerektiğini ifade ediyor. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri ise 1993 yılından bu yana Türkiye pazarında. 18 binin üzerinde kurumsal müşterisi olan şirketin her gün hizmet verdiği tüketici sayısı 550 binin üzerinde. Restoran ve cafelerden oluşan 40 binden fazla üye iş yeri bulunan şirket, tüm Türkiye’yi kapsıyor ve sektörün lideri konumunda.

Büyümek için KOBİ’lere odaklanacağız

“Türkiye pazarına 1993 yılında ilk olarak yemek çeki hizmetleri ile girdik. Bugün Çalışan Yan Hakları alanında, Resturant Pass yemek kart ve çekleri; Teşvik ve Ödüllendirme alanında Gift Pass hediye çekleri; Harcama Yönetimi alanında Fuel Pass akaryakıt harcama yönetimi hizmeti gibi farklı hizmetler sunuyoruz” diyen Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı Burçin Ressamoğlu, Sodexo’nun sektörden daha hızlı büyüdüğünü söylüyor ve şu bilgileri veriyor:

“Sodexo son yıllarda, her yıl yaklaşık yüzde 20 oranında büyüme kaydediyor. Son dört yıl içinde ciromuzu iki kat artırmayı başardık. Büyümemizi yeni alanlara girerek hızlandırıyoruz. Önümüzdeki dönemde KOBİ’lere öncelik vereceğiz. Türkiye’de 2.5 milyon KOBİ var. KOBİ’lerin en büyük sorunu eleman tutmak, çalışan bağlılığı sağlamak. Bu arada çalışanların nasıl mutlu edileceğine dair insan kaynakları danışmanlığı da veriyoruz. Teşvik ve Ödüllendirme Hizmetleri hızlı büyüyen bir alan. Sodexo bu alana önemli yatırımlar yapıyor. 2016’da ABD’de sektörün en büyük beş firması içinde yer alan Inspirus ve İngiltere’de sektör lideri olan Motivcom satın almaları gerçekleşti. 2017’de bu alandaki global tecrübeleri Türkiye’ye taşıyacağız.”

Ressamoğlu 1300 kişi arasından 30 kişilik Swift komitesine seçildi

Sodexo Global, kadın istihdamını desteklemek için 2009 yılında Swift Programı’nı hayata geçirmiş. Swift (Sodexo Women International For Talent)’in amacı kadınları kariyer yolcularında desteklemek ve 2025 yılına kadar kadın-erkek yöneticiler arasında yüzde 40 - yüzde 60 dengesini sağlamak. Swift komitesinin 30 üyesi var ve üyeler bin 300 kişinin bulunduğu üst düzey yöneticiler arasından seçiliyor. Burçin Ressamoğlu da komitede yer alıyor. Ressamoğlu’nu aday gösteren Didier Sandoz, “Burçin Ressamoğlu bir dünya vatandaşı. İnsan sermayesinin değerini biliyor. Onun değerli deneyimlerine ihtiyacımız var” diyor. Sodexo Group’un toplam çalışanlarının yüzde 54’ü kadın, yüzde 46’sı erkek. Sodexo Group Yönetim Kadrosu’nun ise yüzde 38’ini kadınlar, yüzde 62’sini erkekler oluşturuyor. Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri Türkiye’de çalışanların yüzde 46’sı kadın, yüzde 54’ü erkek; yönetim kadrosunun ise yüzde 41’ini kadınlar, yüzde 59’unu erkekler oluşturuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir