Türkiye'nin su stratejisi oluşturuluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile yürütülen HidroTürk Projesi ile, su havzalarına yönelik sürdürülebilir stratejiler oluşturulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin su kaynaklarının korunması ve en verimli şekilde kullanılmasına yönelik bir strateji oluşturulması için yürütülecek HidroTürk projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliği ile başladı.

Proje kapsamında Türkiye'nin coğrafi ve iklimsel koşullarına uyumlu, uluslararası standartlarda ve uygulanabilir olması planlanan bir model geliştirildi. Bu model havza ve alt havzalara uygulanabilir, su kalitesi ve ekoloji modellerine göre geliştirilebilen modüllerden oluşacak.

"HidroTürk kilit rol üstlenecek"

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye'nin su stratejisinin oluşturulmasında önemli bir rol üstlenecek HidroTürk'ün büyük sorumluluk gerektiren bir çalışma olduğunu ve bu sorumluluğun aynı zamanda bir motivasyon kaynağı olacağını belirterek, "HidroTürk, Türkiye'de su kaynaklarına yönelik çevre sorunlarının çözülmesinde kilit bir rol üstlenecektir. Proje ile sorunların çözümü ve yeni stratejilerin geliştirilmesi anlamında Türkiye için önemli ölçüde zaman ve para tasarrufu sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Modelleme süreçte bir dönüm noktası"

HidroTürk projesinin yürütücülüğünü üstlenen İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın ise projenin ülkemizdeki su kaynakları üzerine başlayan modelleme sürecinde bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, "Dünya ölçeğinde bu konuda yapılan çalışmalar fazla olmakla birlikte Türkiye'ye özgü ne yapabileceğimizi düşündük. Ülkemizin uzmanlarıyla bu çalışmayı yürütmek son derece önemliydi. Kapasite oluşturmada özellikle su kalitesi, su ekolojisi ve hidrodinamik yapıların bu proje altında bir araya gelmesi bizi heyecanlandırdı. 3 yıl sonra proje, Türkiye ulusal su bilgi sistemine model çıktılarıyla entegre olan, karar vericilerin su kaynaklarıyla ilgili gelecekteki politikalarını oluşturmalarında önemli bir rol üstlenecek" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir