Yeşili çek, farkındalık yarat

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi (EÇAM), 'Yeşil Enerji' başlıklı bir fotoğraf yarışması düzenliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi (EÇAM), doğayı koruyan, enerjinin verimli ve sağlıklı üretimini sağlayan yenilenebilir enerji kaynakları hakkında toplum bilincini artırmak amacıyla 'Yeşil Enerji' başlıklı bir fotoğraf yarışması düzenliyor.

Yenilenebilir enerjinin, kaynağının tükenme hızından daha çabuk kendini yenileyebilen enerji olduğunu söyleyen EÇAM Direktörü Doç. Dr. Sevil Acar, "Yenilenebilir enerjiyi temel olarak beş kaynaktan sağlayabiliyoruz: Güneş, rüzgar, jeotermal, hidrolik ve biyokütle. Güneş enerjisi; güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir. Dünyada ve Türkiye’de güneş enerjisi maliyetleri hızla düşmektedir, öte yandan verimi oldukça yüksek olan güneş enerjisi doğa dostudur. Ayrıca güneşi bol bir ülke olarak Türkiye’nin yerli ve milli kaynağıdır. Örneğin; Türkiye’de Van Gölü’nün kapladığı alan kadar kurulacak bir güneş enerjisi platformuyla Türkiye’nin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilir" ifadelerini kullandı.

Acar, aynı şekilde Türkiye’deki yüksek rüzgar potansiyeline de dikkat çekerek doğaya ve insana zarar vermeden rüzgar enerjisi yatırımlarının yapılabileceğini belirtti.

Herhangi bir enerji kaynağı üretim veya tüketim tercihinde bulunurken sadece iktisadi maliyetinin değil, çevreye ve sağlığa etkilerinin de analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Sevil Acar, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ile hava kirliliğinin önüne geçilerek yılda 4 milyon insanın hayatının kurtarılabileceğini ve küresel ısınmanın yavaşlatılabileceğini vurguladı.

Yenilenebilir enerji kullanımında farkındalık oluşturuluyor

Instagram'da 'kemerburgazuni' hesabı üzerinden yürütülen kampanya ile yenilenebilir enerji kullanımında farkındalık yaratarak yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Yarışmaya katılmak isteyenler Instagram’dan kemerburgazuni hesabını beğenerek, çevresinde gördüğü, hayatı güzelleştiren, yeşil olan herhangi bir nesneyi ya da anı çekip #yeşilenerji ve #ikbu hashtagleriyle gönderiyor.

9 Nisan’a kadar sürecek olan yarışma kapsamında en çok beğeni alan ilk 10 katılımcı, güneş enerjisiyle çalışan doğa dostu powerbank kazanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir