'Sürdürülebilir iş' ve 'Kurumlar'a ödül

İş modelleriyle başarı gösteren kurumlar ile sosyal, ekonomik ve çevre konularında adım atan liderler Sürdürülebilirlik Akademisi'nce ödüllendirildi. Sürdürülebilir İş Lideri Ödülü’nü Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bu yıl altıncısı düzenlenen Yeşil İş Konferansı’nda ilk kez Sürdürülebilir İş Ödülleri ve Sürdürülebilir İş Lideri Ödülleri verildi. İş modelleri ile başarı gösteren kurumlar ile sosyal, ekonomik ve çevre konularında önemli adım atan liderler, Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından ödüllendirildi. Bu yılın Sürdürülebilir İş Lideri Ödülü ise Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü M. İbrahim Turhan’a layık görüldü. Ödüllerde kurumlar; Karbon ve Enerji Yönetimi, Su Yönetimi, Sosyal Etki, Sürdürülebilirlik İletişim ve İşbirliği olmak üzere beş ödül kategorisinde ödül kazandı. 

Soysal Etki kategorisi’nde “Coğrafi İşaretli Ürünler” ile Metro Market, İş Birliği kategorisinde “Sürdürülebilir Çay Tarımı” ile Vodafone Türkiye, Karbon Enerji Yönetimi kategorisinde “Atık Bertaraf ve Biyogaz Üretim Tesisi” ile Sütaş, Sürdürülebilirlik İletişimi kategorisinde “Sürdürülebilir Yaşam Planı” ile Unilever Türkiye, Su Yönetimi kategorisinde “Su Minimizasyonu ve Geri Kazanımı”yla Coca Cola İçecek İzmir Fabrikası ödül aldı. Yine bu yıl ilk kez Schneider Electric tarafından verilen ‘Pozitif Katkı Ödülü de İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’na takdim edildi. 

Ağaçtan değil, atıktan kağıt 

Yeşil İş 2014 Sürdürülebilir İş Buluşması’nın ikinci günü ‘Değişimi Yönetmek’ temasıyla tamamlandı. 60 oturum ile gerçekleşen konferansta iki gün boyunca sürdürülebilir iş modelleri ve çevre üzerine uğraş veren kamu ve özel sektörden 130 konuşmacı katıldı. 2023 yılına kadar 6 milyon 500 bin konutun daha yalıtımlı hale gelmesini hedeflediklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu sayede yüzde 40 enerji tasarrufu ve önemli miktarda sera gazı salımı azalacağını söyledi. Halen Türkiye’de enerjinin en yoğun olduğu sanayilerden biri olan çimento sanayinde 170 bin ton atık maddeyi yenilenebilir enerji için hammadde olarak kullandıklarını belirten Öztürk, bu rakamın Almanya’nın çok altında olduğunu belirterek, bu konu üzerine çalışmaların devam edeceğini söyledi. Hayvancılıkta ise çiftliklerin gittikçe büyüyerek 6 bin hayvan barındırdığını söyleyen Öztürk, çiftliklerde meydana gelen atıkların çevreye zarar vermemesi için bakanlığın biyogaz üretimi çalışmalarını ve hazırlıklarını yapmaya başladığını söyledi. Öztürk, Türkiye’deki 76 çöp depolama noktasındaki organik maddelerin enerjiye dönüşmesi için tesisleri dönüştürdüklerini de aktardı. Yeni sloganlarının ise ‘ağaçtan değil, atıktan kağıt üretmek’ olduğunu ifade eden Öztürk, Türkiye’de bir “çevre sanayii” sektörü oluşturmanın en önem verdiği konulardan biri olduğunu kaydetti. 

Yeşil İş Konferansı’nda konuşma yapan BASF Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkanı ve BASF Türk CEO’su Volker Hammes ise doğal kaynakların bu şekilde tüketilmeye devam edilmesi halinde 2050 yılında 3 dünya gerekeceğine dikkat çekti. Hammes, “Sürdürülebilirlikte bizim önceliğimiz; ekonomik başarıları, çevresel ve sosyal sorumluluk çalışmaları ile birleştirerek topluma değer katmak” dedi.