'Suriyeli Kürtler Türkiye'nin müttefikidir'

"Suriyeli Kürtler tarihsel olarak Esad rejiminin değil, Türkiye'nin tarihi dostu ve doğal müttefikidir" diyen Başbakan Yardımcısı Akdoğan, bölgedeki ayrışma ve travmalara karşı örnek alınabilecek tek modelin Türkiye olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MARDİN - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Bölgedeki iç çatışmaların, mezhep savaşlarının, etnik ve ideolojik çatışmaların, toplumsal gruplar arasında yaşanan ayrışma ve sosyal travmaların örnek alabileceği tek model Türkiye'dir, Türkiye'nin çözüm süreciyle bölgeye sunduğu reçetedir" dedi.

Akdoğan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Mardin'de Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Çözüm Sürecinin İktisadi Boyutuna Katkı: Alternatif Turizm" başlıklı konferansın açılışında yaptığı konuşmada, sadece bölgenin değil, ülkenin de incisi olan Mardin'de bulunduklarını, Mardin'in sayısız medeniyetlere ev sahipliği yaptığını söyledi."

"TÜSİAD'ın çözüm sürecine bu katkısını çok önemli buluyorum"

"TÜSİAD çok önemli bir konunun konuşulması ve tartışılması için bizi bir araya getirdi. TÜSİAD yöneticilerinin ülkemizin en önemli en kronik sorunlarından biri için başlatılan çözüm süreci konusundaki bu katkısını çok önemli buluyorum" diyen Akdoğan, Kürt meselesinin aslında sorunların anası diye tanımlanabilecek çok boyutlu bir sorunlar kümesi olduğunu ifade etti.

Akdoğan, İstanbul'da masa başında, televizyon ekranlarında beylik laflar etmek yerine bizzat bölgeye gelerek böyle bir toplantı düzenlediği için TÜSİAD'a teşekkür ettiğini söyledi.

Akdoğan, Ortadoğu ve güney sınırların her geçen gün şiddeti artan bir yangın yeri gibi olduğunu vurgulayarak, Suriye'nin alev alev yandığını, her gün yüzlerce masum sivilin Esad zulmünden veya eli kanlı terör örgütlerin katliamlarından can verdiğini, kurtulanların çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulduğunu belirtti.

"Türkiye çözüm süreciyle bölgeye önemli bir mesaj veriyor"

Irak'ın da onlarca yıldır kan gölü olduğuna işaret eden Akdoğan, 25 yıldır Irak halkının yüzünün gülmediğini, her geçen gün yeni acıların eklendiğini aktardı.

"Son olarak yeni üreyen, türeyen terör örgütlerinin saldırıları ile dünya tarihinde eşine az rastlanır trajedilere şahitlik ediyoruz" ifadesini kullanan Akdoğan, diğer Ortadoğu ülkelerinin de aslında adeta diken üzerinde durduğunu anlattı.

Akdoğan, "İstikrarsızlık adası haline gelen bölgemizde Türkiye bir istikrar abidesi olarak yükseliyor, mazlumların sığınağı oluyor ve çözüm süreciyle bölgeye önemli bir siyasi mesaj veriyor" şeklinde konuştu.

"Suriyeli Kürtler Türkiye'nin tarihi dostu ve doğal müttefikidir"

"Suriyeli Kürtler tarihsel olarak Esad rejiminin değil, Türkiye'nin tarihi dostu ve doğal müttefikidir" ifadesini kullanan Akdoğan, şöyle konuştu:

"Kim kiminle işbirliği yaparsa yapsın, akrabalık, komşuluk ilişkisi sebebiyle oradaki Kürtler başka bir rejimin ve ülkenin olmaktan ziyade Türkiye'nin tarihi dostu ve doğal müttefikidir. Bu süreçlerde sırtınızı kime dayadığınız da önemli. Zorda kaldığınızda o sırtınızı dayadığınız insanlar size yardıma gelmiyor. O tarihi dostlarınız ve doğal müttefiklerinizden yardım istiyorsunuz. O zaman bugün geçmişe bir sünger çekerek, durum ve pozisyonları yeniden belirlemek gerekiyor. Ondan sonra insanları suçlayacaksınız."

"İnsani yardım konusunda Türkiye üçüncü sırada"

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi düşündüğünü hatırlatan Akdoğan, "İnsani yardım konusunda Türkiye şu anda dünyada üçüncü sırada" diye konuştu.

Türkiye'nin o kadar zengin bir ülke de olmadığına dikkati çeken Akdoğan, ahlaki duruş sebebiyle bu yardımların yapıldığını aktardı.

Akdoğan, bu yardımların yapılması dolayısıyla Türkiye'nin bölgede öne çıkan bir aktör olduğunu, zorda kalan kim olursa Türkiye'ye baktığını, Türkiye'den medet umduğunu dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir