Suriyeli mülteci sayısı 600 bini geçti

Türkiye'de 10 farklı ilde Suriyeli mültecilerin kalması için AFAD tarafından açılmış 21 kamp var. Suriyeli mültecilerin sayısının 600,000 kişiyi geçti; bunların 400,000'inin ise kampların dışında yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı Sözcüsü Mustafa Aydoğdu, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sayısının 600,000 kişiyi geçtiğini, bunların 400,000'inin ise kampların dışında yaşadığını açıkladı.

Reuters'a konuşan Aydoğdu, Kurban Bayramı öncesinde bir çalışma yaptıklarını ve bunun sonuçlarına göre Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sayısının 600,000'i geçtiğinin belirlendiğini söyledi.

"İl il söyleyemiyoruz ancak kamplarda 200,000 Suriyeli var" diyen Aydoğdu, "Kampların dışında da 400,000'den fazla Suriyeli var" dedi.

Türkiye'de on farklı ilde Suriyeli mültecilerin kalması için AFAD tarafından açılmış 21 kamp bulunuyor. Aydoğdu, Şanlıurfa'da Viranşehir kampında 20,000 boş kapasitenin bulunduğunu da söyledi.

Türkiye, Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad karşıtı ayaklanmaların başladığı günden bu yana, ülkedeki çatışmalardan kaçanlara "açık kapı" politikası uyguluyor. Suriyelilerin bir bölümü Suriye sınırındaki kamplarda kalırken, büyük bölümü kendi kiraladıkları evlerde ya da akrabalarında kalıyor. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere giderek buralarda çalışan ve yaşamlarını sürdüren pek çok Suriyeli de bulunuyor.

Suriye'nin Dostları toplantısı

Öte yandan, Türkiye'deki ve Suriye'nin diğer komşu ülkelerindeki Suriyeli mültecilerin durumunun yarın Londra'da yapılacak Suriye'nin Dostları toplantısında da ele alınması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı toplantıya, İngiltere, ABD, Mısır, Fransa, Almanya, İtalya, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları da katılacak. Toplantının ana gündem maddesini ise Suriye'deki barış sürecinin ele alınmasını öngören ve Kasım ayı içinde toplanması beklenen Cenevre II konferansının hazırlıkları oluşturuyor.

Reuters'a konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Londra'da, Cenevre II konferansı için nasıl bir eşgüdüm yapılabilir, bu konferanstan ne beklenebilir bunlar ele alınacak. Londra temasları kapsamında Suriye muhalefetinin temsilcileri ile de görüşmeler yapılması söz konusu olabilir" dedi. Davutoğlu'nun yarınki toplantının ardından da Çarşamba günü Umman'a, Perşembe günü de Kuveyt'e giderek ikili ziyaretlerde bulunması öngörülüyor.