Suriyeli sığınmacılar nasıl istihdam rakamlarına giriyor?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Suriyeli sığınmacıların sayıları 1 milyon 350 bin kişiyi aştı.

Uluslararası bir kuruluş olan Unşcef’in raporuna göre İstanbul’da 327 bin, Gaziantepde 217 bin, Hayat’da 319 bin, Şanlıurfa’da 168 bin sığınmacı var.
Kamplarda yaşayanların sayısı 220 bin dolayında. Demek ki kamplar dışında  1 milyonun üzerinde sığınmacı var.
Çok kişi merak ediyor. Acaba sığınmacıların işsiz olanları işsiz sayısını artırıyor mu ? Acaba sığınmacıların kayıt dışı çalışanları kayıt dışı çalışan sayısını artırıyor mu ?
Biz, çalışan ve  ve işsizlerin  sayısını Türkiye İsytatistik Kurumu’nun her ay yayınladığı “Hane Halkı İşgücü İstatistikleri” isimli  çalışmasından izliyoruz. Dikkat buyrulur ise istihdam bilgileri  “hanelerden” toplanıyor. “Hane halkının durumunu” yansıtıyor.
-  Bu bilgileri derlemek için TÜİK’in elemanları örnekleme ile seçilen 14 bin haneyi ziyaret ederek,  soruşturma yapıyorlar: “Bu hanede kaç kişi yaşıyor? Kaç kişinin yaşı 15’den yüksek? Yaşı 15 ‘den yüksek olanların kaçı iş bulduğunda hemen çalışmaya hazır durumda? İş bulduğunda çalışmaya hazır  durumda olanların kaçının işi var? Kaçı işsiz?”
-  Örnekleme ile soruşturma yapılan hanelerde yaşayanların milliyeti önemli değil. Alman olabilir, Amerikalı, Japon olabilir. Suriyeli olabilir. Önemli olan  hanede yaşayanların iş ve işsizlik durumu.
-  Bu nedenle, eğer  bir hanede Suriyeli var ise Suriyeliler de çalışanlar ve işsizler rakamına giriyor.
-  Araştırma “Hane halkı” araştırması. Çadırda, sokakta yaşayanlar, Alman olsun, Amerikalı, Iraklı, Suriyeli olsun,  çalışsalar da çalışanlar rakamına girmiyor. Çalışmayanlar işsiz rakamını büyütmüyor.
-  Bu uygulama yeni bir uygulama değil. Onun için, bugüne kadar Türkiye’ye gelen sığınmacılardan, bir hanede yaşayanlar, bugüne kadarki çalışanlar ve işsizler rakamlarının içine girdi. Bundan sonra mevcut hanelerde yaşayanların sayıları artar ise, sığınmacılar yeni hanelerde yaşamaya başlar ise, onlar da çalışanlar ve işsizler rakamlarına girecekler.
-  Bu uygulama Türkiye’ye özgü, TÜİK’e özgü bir uygulama değil. TÜİK, “Hane Halkı İşgücü İstatistikleri”ni Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan şekilde derliyor. Örneğin Almanya’da da istihdam rakamları belirlenirken, hanelerde yaşayan Türkler çalışanların toplamına ekleniyor, işsizlik rakamları içine giriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018