Syriza, küresel borsaları nasıl etkiledi?

Küresel piyasaların gündeminde Yunanistan'a ilişkin belirsizlikler ve Rusya'nın kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına gerilemesi yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'da tasarruf politikalarına karşı Syriza partisinin kazandığı seçimlere Avrupa piyasaları, son dönemdeki hareketlerle kıyaslandığında sınırlı tepki verdi. 

Yunan borsası yüzde 3 düşerken, Avrupa genelini izleyen FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 0.13 artıda, yedi yılın zirvesine yakın düzeyde kapandı.

ABD'de dün başlayan ve bugün de sürmesi beklenen kötü hava şartları nedeniyle, devam eden bilanço dönemine rağmen Wall Street'te işlem hacmi azalırken, yatırımcıların para politikasına dair kararını Çarşamba günü açıklayacak olan Fed'in bu yılki ilk toplantısı öncesinde temkinli olduğu görülüyor.

ABD 10 yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 1,83 seviyesinden günü tamamlarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,03, S&P 500 endeksi yüzde 0,26, Nasdaq endeksi yüzde 0,29 değer kazandı.

Asya borsaları, Avrupa hisse piyasalarının Yunanistan'daki genel seçim sonuçlarına sert tepkiler vermemesinin getirdiği rahatlamanın etkisiyle gücünü koruyor.

Japonya'nın Nikkei endeksi bugün yüzde 1.4 yükselirken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları endeksi yatay seyrediyor.

Avrupa, Kanada ve İsviçre merkez bankalarının para politikasını gevşetmeye yönelik attığı son adımları Fed tarafından nasıl değerlendirildiğini anlamaya çalışan yatırımcılar Fed'in bugün başlayıp yarın sona erecek toplantısını yakından izleyecekler.    

Genel kanı Fed'in küresel ekonomik görünümdeki belirsizliğe atıfta bulunması ve para politikasını sıkılaştırırken sabırlı olacağını tekrarlayacağı yönünde. Buna karşılık Fed'in ilk faiz artırımları için yıl ortası olarak belirttiği takvim de geçerliliğini koruyor.

Bu hafta ayrıca Fed'e ek olarak Macaristan, Tayland, Malezya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Meksika, Kolombiya ve Rusya merkez bankalarının faiz kararları bekleniyor.