Tahvil alımı 2015 başında değerlendirelecek

ECB devlet tahvili alımı hakkında gelecek yıl ilk çeyrekte karar verebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, merkez bankasının ekonomiyi desteklemek için devlet tahvili alıp almamayı gelecek yılın ilk çeyreğinde değerlendireceğini söyledi.
              
ECB, bilançosunu 2012 yılı başındaki büyüklüğe getirmek, yani şu andaki seviyesine kıyasla 1 trilyon euro artırmak hedefi ile, varlık teminatlı ve varlığa dayalı menkul kıymet (ABS) alımına daha önce başlamıştı.
              
Constancio, "Nasıl bir gelişim kaydettiğini ve bunun hızının beklentilerle uyumlu olup olmadığını elbette yakından izlemeliyiz. Gelecek yılın ilk çeyreğinde bu konuda daha iyi bir değerlendirmede bulunacak durumda olacağız" dedi.
              
Constancio Londra'da yaptığı konuşmanın metnine göre ayrıca, "Aksi halde ikincil piyasadan devlet tahvili alımı dahil olmak üzere daha hacimli ve likit başka varlıkların satın alınmasını değerlendirmek zorunda olacağız" dedi.
              
Constancio şu ana kadar para basılması anlamına gelen devlet tahvili alımları konusunda en açık ipucunu veren ECB yetkilisi oldu. Aynı zamanda nicel gevşeme olarak da adlandırılan devlet tahvili alımı, uzmanlar tarafından zayıf ekonomileri canlandırmak için merkez bankalarının atabileceği en kapsamlı adım olarak görülüyor.
              
Constancio'nun açıklamalarının öncesinde 1.2467 dolar düzeyinde olan euro, 1.2454 dolara kadar geriledikten sonra aynı açıklama öncesi seviyeye toparlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir