Taksit sınırı şubatta başlıyor

Taksit sınırlamasına telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar da girdi. Cep telefonu telekomünikasyon kapsamı dışında yer alırken, kontör satışları bu kapsama giriyor. BDDK'nın konuya açıklık getirebilmek için yeni bir çalışma yaptığı bildiriliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Kredi kartı ve nakit çekimlerinde taksit sayısını 9 ayla sınırlandıran uygulama şubat ayında başlayacak. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit yapılamayacak. “Banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelik''te yapılan değişiklikle 1 Şubat'tan itibaren kredi kartları taksitlendirme süresi 9 ayı geçemeyeceği Resmi Gazete’den yayınlandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Resmi Gazete'de yer alan "Banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelik"te değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğine göre, söz konusu yönetmeliğin 26'ncı maddesinin başlığı "Kart çıkaran kuruluşlarda koruyucu hükümler, hesap ve kayıt düzeni, mali tablolar ve denetim" şeklinde değiştirilirken, bu maddeye şu fıkra eklendi: 

"Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemez. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyon ve kuyumla ilgili harcamalar ile yemek, gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz."

Bu yönetmeliğin 1 Şubat'ta yürürlüğe gireceği kaydedildi. 

Kredi düzenlemesi hayata geçti

Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik'te yapılan değişiklik ile kredi tutarının, teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'i aşamayacak. Taşıt kredilerinde isekredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 50 bin TL ve altında olanlar için yüzde 70'i geçmeyecek. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Resmi Gazete'de yer alan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğine göre, bu yönetmeliğin 12'nci maddesinden sonra gelmek üzere 12/A maddesi eklendi. 

12/A maddesi şöyle:

"(1) Tüketicilere, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde ve taşıt kredileri hariç konut teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'i aşamaz. Sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesinin Kurul veya Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerine yaptırılması ve sınırlamada bu değerlerin kullanılması zorunludur.

(2) Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 50 bin TL ve altında olanlar için yüzde 70'i aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri 50 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 50 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 50 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır."

Bu maddenin 3. fıkrasında da "Konut finansmanı kapsamında kullandırılan krediler ile diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı aşamaz" ifadesi yer aldı.

Bu maddenin 2. ve 3. fıkralarındaki sınırlamaların maddenin yayımı tarihinden önce kullandırılan krediler ile bu kredilerin yeniden yapılandırılması halinde uygulanmayacağı belirtildi. 

 12/A maddesinin 2. fıkrası (binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde) 1 Şubat'ta uygulanmaya başlanacak. Yönetmeliğin diğer hükümleri bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.