'Taraflar acilen saldırıları durdurmalı'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry "Taraflar acilen saldırıları durdurmalı ve 2012’deki ateşkes şartlarına bağlı kalmalı" diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ile Hamas hareketi arasındaki şiddetin durdurulmasının yolunun, Mısır’ın başlattığı ateşkes girişimi olduğunu açıkladı.

Mısır’ın başkenti Kahire’deki El-İttihadiyye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yle görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry konuşmasında, "İsrail ile Hamas arasındaki şiddetin durdurulmasının yolu Mısır’ın başlattığı ateşkes girişiminde. Taraflar acilen saldırıları durdurmalı ve 2012’deki ateşkes şartlarına bağlı kalmalı" dedi.

Gazze Şeridi’ndeki çatışmaları durdurmayı hedefleyen Mısır ateşkes girişimini desteklemek için ABD Başkanı Barack Obama’nın talebiyle Kahire’ye geldiğini söyleyen Kerry, "Ateşkes yeterli değil, çatışmaya neden olan bütün sorunların genişçe görüşülmesi gerekiyor. Hamas’ın önünde Gazze halkının yararına olacak adımı atma seçeneği mevcut, diğer Filistinli gruplarla birlikte diyalog masasına oturmak ve ciddi görüşmelere başlamak için Mısır bu seçeneği sunmuş durumda” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ile Filistin arasında "ateşkes" konusunu görüşmek üzere dün Mısır'a gelmişti.

Mısır, geçen hafta Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki karşılıklı saldırıların durması ve sınır kapılarının açılmasını öngören ateşkes önerisinde bulunmuştu.