Tarım İş Forumu ve süt primi

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım sektörü temsilcileri ile geçen hafta Gürcistan'a önemli bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bu ziyareti önemli kılan özelliği, ilk kez "Tarım İş Forumu"nun düzenlenmesiydi. Yıllardan beri Cumhurbaşkanı, Başbakan ve yardımcılarının katılımı ile yurtdışında iş forumları düzenleniyor. Başka ülke heyetlerinin Türkiye ziyaretlerinde yine benzer iş forumları yapılıyor. Fakat, bu forumlarda enerjiden inşaata, sanayiden ticarete bir çok konu konuşulurken, tarım hep ikinci üçüncü planda kalıyor. Ziyaretlere katılan işadamları da genellikle sanayi, ticaret, enerji, inşaat sektörlerinden seçilirken, tarım sektöründen katılım sınırlı tutuluyor.

Türkiye'nin potansiyeline bakıldığında tarım konusunda bir çok ülkeyle yapılacak işbirliği olanakları var. Tarım ve gıda ürünlerinin tanıtımı ve pazarlanması,ihracatta yaşanan sorunlar başta olmak üzere sektörün çözüm bekleyen pek çok sorunu var. Bu sorunların çözümü için Tarım İş Forumu yeni bir zemin olabilir.Tanıtım ve ihracat çalışmalarının belli bir program çerçevesinde devletin de desteği ile yapılması açısından böyle bir yöntem başarılı sonuçlar sağlayabilir.

Rusya ile yaşanan kriz, tek pazara bağımlılığın sakıncalarını gösterdi.Pazar çeşitliliğinin, yatırım ve işbirliği olanaklarının önemini artırdı. Bu açıdan bakıldığında başta komşu ülkeler olmak üzere bir çok ülke ile tarım konusunun detaylı ele alındığı tarım iş forumlarının yapılması ülke tarımı ve ihracatı için yeni bir çıkış yolu olabilir.

İlk kez yapılan "Gürcistan-Türkiye Tarım İş Forumu"nda iki ülke arasında tarım konucunda neler yapılabileceği, işbirliği olanakları detaylı olarak ele alındı.

Toplantıya katılan sektör temsilcileri, Gürcistan'ın Türkiye açısından büyük fırsatlara sahip olduğunu,iki ülke arasında üretimden ticarete tarımda bir çok alanda işbirliği yapılabileceğini söylüyor.

Medyaya pek yansımayan Forum'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 1.3 milyar dolar olduğunu ve bunun 137 milyon dolarını tarımsal ürünlerin oluşturduğunu söyledi. Toplam ticaret hacminin yüzde 10'u tarımsal ürünlerden sağlanıyor.

Geleneksel emek-yoğun tarım anlayışından, teknoloji-yoğun tarımsal üretim anlayışına geçilmesi gerektiğini anlatan Faruk Çelik, tarım arazilerinin azalması, dünya nüfusunun ve su sıkıntısı tehlikesinin artmasının, gelecekte gıda fiyatlarını yükselteceğine yönelik öngörüleri ortaya çıkardığını belirtti.

Gürcistan Tarım Bakanı Otar Danelia, Türkiye ile Gürcistan arasında tarım ve ticaret alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik çaba gösterilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu son derece önemli bir görüşme. Türkiye, bizim çok yakın komşumuz ve dost ülkedir. Bizim Türkiye ile stratejik ilişkilerimiz var" dedi.

Gürcistan ile yapılan Tarım İş Forumu'nda, Türkiye'nin bu ülkeden kırmızı et ve bal alması gündeme geldi.Ayrıca bu ülkede son yıllarda fındık üretimi konusunda ciddi bir çaba var. Fakat bu fındığı değerlendirme konusunda deneyimleri yok. Türkiye'den destek ve işbirliği istiyorlar. Ayrıca,Türkiye'den yatırımcıların Gürcistan'da tarımsal üretim  ve yatırım yapmalarını istiyorlar.

Özetle, Gürcistan ile başlayan Tarım İş Forumu toplantısının diğer ülkelerle de yapılmalı. Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulan "Dış Pazar Strateji Grubu"nun aktif çalıştırılarak Türkiye'nin tarım ürünlerini tanıtarak pazarlamasında yarar var.

******

Süt primi ne zaman ödenecek?

Süt hayvancılığı yapanlar her gün telefonla, mesaj yazarak çiğ süt destekleme priminin ne zaman ödeneceğini soruyor. Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatı litre başına 1 lira 15 kuruş olarak iki yıldan beri sabit tutuluyor. Piyasa fiyatı bir çok yerde 1 liranın altında. 

Bu koşullarda üretimi sürdüren üreticiye devlet tarafından ödenmesi gereken çiğ süt destekleme primi yılbaşından bu yana yapılmıyor. Çiğ süt üreticisi hem  fiyat hem de prim konusunda, hem süt alan sanayiciler hem de devlet tarafından cezalandırılıyor. Primin neden ödenmediği konusunda kimse net bir açıklama yapmıyor. Bize gelen bilgilere göre, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tarımsal destekleme ödemelerinin durdurulduğunu  belirterek ödemenin bu nedenle yapılmadığını söylüyor. Darbe girişiminin süt primi ile ne ilgisi olabilir? Süt üreticisi darbeci değil, her türlü darbeye maruz kalan ve buna rağmen üretimi sürdürmeye çalışan bir kesim. 

Çiğ süt üreticisi Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten somut adım atarak primlerin ödenmesi konusunda gerekli adımın atılmasını istiyor.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar