Tarım ürünlerinin ihracatının en fazla yapıldığı ülke Irak

TZD Genel Başkanı Yetkin, "Bu, bize Irak'ın tarımsal ihracat açısından ne kadar önemli oldugunu göstermektedir" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarım ürünleri ihracatının en fazla yapıldığı ülkenin Irak olduğunu belirterek, "Bölgede barışın sağlanması tarım sektörünü de doğrudan etkilemektedir. İhracatta yaşanan sorunlar, iç piyasada da dengeleri bozarak istikrarsızlığa neden olmaktadır" ifadesini kullandı.

Yetkin, yazılı açıklamasında, TÜİK verilerine göre, bu yılın ilk 4 ayında yapılan toplam 6 milyar dolarlık tarımsal ihracatın yüzde 21'inin Irak'a yapıldığını ifade etti.

Irak'a yapılan ihracatın 1.2 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Yetkin, geçen yıl yapılan toplam 16.9 milyar dolarlık tarımsal ihracatın yaklaşık yüzde 21'i olan 3,5 milyar dolarlık kısmının Irak'a yapıldığını bildirdi.

Yetkin, şunları kaydetti:

"Bu da bize Irak'ın tarımsal ihracat açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bölgede barışın sağlanması tarım sektörünü de doğrudan etkilemektedir. İhracatta yaşanan sorunlar iç piyasada da dengeleri bozarak istikrarsızlığa neden olmaktadır. Örneğin Irak'a yumurta ihracatı yapıldığında iç piyasada fiyatlar belli düzeyde tutulmaktadır. Ancak ihracat kesildiğinde iç piyasada fiyatlar çok düştüğü için üretici büyük bir zarara uğramaktadır. Sektörde çok ciddi sıkıntılar yaşanmakta ve beyaz et sektörü büyük zarara uğramaktadır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir