Tescilli "Cimin Üzümü"nde hasat zamanı

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yetiştirilen tescilli Cimin Üzümü'nün bu sene piyasada oluşan toptan fiyatı, üreticinin yüzünü güldürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ERZİNCAN  - Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yetiştirilen tescilli Cimin Üzümü'nün hasadı başladı.
Sofralık çekirdekli siyah üzüm sınıfındaki tescilli "Cimin Üzümü" yetiştiren Üzümlülü çiftçiler, bu yıl verimin düşük olmasına rağmen piyasada oluşan toptan fiyatlardan memnun. Yörede 8 bin 650 dekar bağda yılda yaklaşık 6 bin ton üretilen Cimin Üzümü'nün bu seneki toptan fiyatları, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Üzümlü ekonomisi açısından büyük önem taşıyan Cimin Üzümü, hem iç piyasada tüketiliyor hem de yurt dışından talep görüyor. Üzümlü'deki üzüm hasadının, hava şartlarına göre Ekim ayının sonuna kadar devam edeceği bildirildi.

Üzümlü Ziraat Odası Başkanı İhsan Yeşilbaş, üzümde geçen yıla oranla bu sene verimin düşük olduğunu ifade ederek, "Geçen yıl üzümün verimi de kalitesi de çok iyiydi ama yağışlardan dolayı üzüm taneleri patladı ve bu yüzden üreticiler sıkıntı yaşayarak üzümü düşük fiyattan sattılar. Bu yıl ise verim düşük fakat üzümün toptan fiyatı 2 lirayı buluyor" diye konuştu.
Yörede yetiştirilen üzümün yurt içinde birçok şehre gönderildiğini ifade eden Yeşilbaş, "Ayrıca ihracata da üzüm veriliyor fakat geçen yıl ve bu sene üzümde yaşanan sıkıntılardan dolayı ihracat yapılamadı" dedi.

Üzüm yetiştiricisi Hüseyin Başgöl ise üzüm bağlarında yoğun mesai altında çalıştıklarını belirterek, "Hasat döneminin başlamasıyla ailece üzüm bağlarında çalışıyoruz. Bu yıl kış mevsimi çok soğuk ve uzun geçti, bağlarda üşütme yaptı. Geçen seneye göre verim bu sene az ama yine de bağlar verimli. Yağışlar gelmeden üzümleri toplamamız lazım çünkü yağışlar başladığı zaman üzümler çürüme yapıyor ve bize sıkıntı veriyor. Şu anda yağış gelmediği için hasat dönemi de üzüme olan talep de iyi. Üzümün kaliteli olması talebi de arttırıyor" diye konuştu.

Üzüm fiyatlarının geçen yıla oranla 2 kat arttığını kaydeden Başgöl, "Geçen yıl yaşanan yağışlardan dolayı üzüm fiyatları düşüktü. Bu sene böyle bir sorun olmadığı için fiyatlar üst seviyede" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir