Yerli patatesle dışa bağımlılık sona erecek

Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Onaran: "2013 yılı itibariyle ilk yerli ticari patates çeşitlerimiz tescile sunulacak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NİĞDE - Niğde Patates Araştırma İstasyonu'nda yapılan 10 yıllık çalışma sonucunda elde edilen ilk yerli ticari patates çeşitlerinin 2013 yılında tescile sunulacağı bildirildi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Niğde Patates Araştırma İstasyonu Müdürü Hüseyin Onaran, araştırma istasyonunda düzenlediği basın toplantısında 2013 yılında tescile sunulacak yerli ticari patates türlerinin 2015 yılından itibaren çiftçilere dağıtımının başlayacağını söyledi.
 
Niğde Patates Araştırma İstasyon Müdürlüğü'nde basın mensuplarının yanında özel sektör temsilcilerine ve çiftçilere de bilgi veren Onaran, "2013 yılı itibariyle ilk yerli ticari patates çeşitlerimiz tescile sunulacak. 2015 yılında ilk milli patates çeşidi tescil ettirilerek üreticilere ulaşacak. Bu adım, Türkiye'nin patates üretiminde dışa bağımlılıktan kurtuluşu olacaktır" dedi.
 
Tanıtım programında, Türkiye'de 101 adet patates çeşidi bulunduğunu, bunlardan şu ana kadar bir tanesinin melezleme çalışmaları ile ıslah edilerek tescil edildiğini ancak ticari bir sonuç alınamadığını vurgulayan Onaran, şöyle konuştu:
"Türkiye'de başta Hollanda olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere, İskoçya, İrlanda ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ıslah edilmiş patates çeşitleri kullanılmakta. Bu durum Türkiye'ye ait yeterli sayıda ve üretim programlarına giren tescilli çeşitlerimizin bulunmaması çok önemli bir problem olarak karşımıza çıkmakta. 10 yıldan beri yaptığımız çalışmalar, artık meyvesini veriyor."
 
"Patates genetik tabanı oluşturduk" 
 
Türkiye'ye ait yeterli sayıda üretim programına giren tescilli patates çeşidinin bulunmaması sonucu 2005 yılında başlatılan, "Ülkesel Patates Tohumluk Üretim Sisteminin Geliştirilmesi" başlıklı proje ile yeni bir aşamaya girdiklerini kaydeden Onaran, şöyle devam etti:
"Biz projemizle iddialıyız, 2007-2011 yılları arasında yapmış olduğumuz ıslah çalışmalarında 411 bin adet melez patates tohumları elde edilerek, 'Patates Genetik Veri Tabanı' oluşturduk. Farklı jenerasyonlarda binlerce yeni çeşit adayı üzerinde seleksiyon çalışmalarını devam ettiriyoruz. Elde ettiğimiz patates çeşidimiz tescil edildiğinde biz kurum olarak tohum firmalarına ihale yoluyla açacağız. Ayrıca, Bakanlığımız teknik personellerine, özel tohumculuk kuruluşlarının teknik personellerine ve önder çiftçilere patates ıslahı, doku kültürü çalışmaları ve patates yetiştirme teknikleri üzerine eğitimler vermekteyiz."
Tanıtım programına, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nizamettin Bilhan, kamu ve özel kurum ile tohum sektöründen faaliyet gösteren bazı firmaların temsilcileri katıldı.
Basın toplantısı sonunda gazetecilere üretilen yerli patates çeşidiyle yapılan cipsi ikram edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir