Tartışmalı paket komisyondan geçti

Polise üst arama yetkisi veren "İç Güvenlik Paketi" TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak bilinen ve polise üst arama yetkisi tanırken, molotofun silah, gösteri ve yürüyüşlerde yüzünü saklamanın suç sayıldığı tasarı TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

İçişleri Komisyonu, "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı" dün akşam tamamladı.

Tasarıya göre,

-Elle dıştan kontrol hariç kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde ise sonradan yazıyla teyit edilmek üzere
sözlü emriyle yapılabilecek.

-Kolluk amirinin arama kararının 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulması gerekirken, bu kapsamda yapılacak aramalarda, kişiye, arama gerekçesini de içeren belge verilmesi şart koşuluyor.

-Polis, kendisine veya başkalarına, iş yerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek.

Gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında boyalı su da kullanılabilecek

-Tasarı ile ayrıca yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında, gerektiğinde boyalı su da kullanılabilecek.

-Bunun yanı sıra, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanının yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespit edilip, dinlenip, sinyal bilgileri değerlendirilirken; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.

Havai fişek ve molotofa yasak geldi

-Öte yandan, toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan" da bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamına alınıyor.

-Tasarıya göre, bu ve diğer suç aletlerini taşıyanlara verilecek cezalar artırılarak, bunları taşıyanlar, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Gösteri yürüyüşlerinde yüzünü kapatanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası 

-Kamuoyunda tartışmalara neden olan bir başka madde çerçevesinde kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen bez gibi unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak da suç kapsamına alınıyor. Buna göre, terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

-Tasarı ile ayrıca valiler, lüzum görüşmesi durumunda, kolluk amir ve memurlarına, suçun aydınlatılması, faillerinin bulunması için gereken acele önlemlerin alınması için doğrudan emir verebilecek.

-Tasarı aynı zamanda emniyet teşkilatında da bazı yapısal değişiklikler öngörüyor. Buna göre, polis koleji kapatılacak ve burada öğrenimine devam eden öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav puanları dikkate alınarak, durumlarına uygun okullara naklen kaydedilecek.

-Jandarma teşkilatını ilgilendiren değişiklikler de içeren tasarı ile belediye sınırları içinde olmakla birlikte, hizmet gerekleri bakımından uygun görülen yerler jandarmanın görev ve sorumluluk alanı olarak tespit edilebilecek.

-Tasarı ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı da kamu tüzel kişiliğini haiz ve özel bütçeli olarak yeniden yapılandırılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir