Limanlarda rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç var

1. Ulusal Liman Kongresi'nde konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yard. Aka, Türkiye'deki limanlarda ciddi rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi'nce bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Ulusal Liman Kongresi, İzmir'de başladı. Kongrede konuşan Bakanlık Müsteşar Yard.Aka, Türkiye'deki limanlarda çok ciddi rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, DEÜ Denizcilik Fakültesi Çakabey Konferans Salonu'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olmayı başarmış güçlü bir ülke olduğunu, 2023'de 10'uncu büyük ekonomisi haline getirmenin hedeflendiğini söyledi. 

Ekonomik büyümede ulaşım altyapılarının önemli rolü bulunduğuna işaret eden Aka, "Limanlar, ulaşım altyapılarının en önemli noktasıdır. Türkiye ekonomisinin büyümesinde Türk limanlarının ciddi bir rolü bulunuyor" dedi. 

Türkiye limanlarının çeşitli sorunları bulunduğuna işaret eden Aka, şöyle konuştu: 

"Türkiye'de 187 uluslararası kıyı tesisi limanı bulunuyor. Küresel ticaretin yüzde 90'ı deniz ticareti ile yapılıyor. Deniz ticaretinin en önemli unsuru da limanlar. Türkiye'nin büyümeye paralel olarak ciddi bir liman kapasitesine ihtiyaç duyacağı dile getiriliyor. Türkiye'deki bazı eski limanların büyüme ve gelişme şansı kalmadı. Şehir, endüstri ve turizm tesisleri ile kuşatılan limanların, karaya doğru genişleme şansı kalmadığı için denize doğru büyüyor. Türkiye'deki limanlarda çok ciddi rehabilitasyon çalışmalarına ihtiyaç var. Aksi takdirde rekabet edemeyen tesisler olarak hayatlarına devam edecekler. Bazı limanlarımızın kuşbakışı görüntüsü güzel değil, çarpık, iç içe girmiş limanlar görüyoruz. Eski limanlarımızın varlığına rağmen, limancılık hizmetlerimiz gelişimini sürdürüyor. Önemli şirketler Türkiye'de yatırım yapar hale geldi." 

Aka, limanlar konusunda devlet yatırımlarının sürdüğünü, ortak liman yönetim modeli oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi. 

 "Konteyner taşımacılığında yüzde büyük artış var" 

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de Türkiye'de 69'u kamuya ait 187 liman ve kıyı tesisi bulunduğuna işaret ederek, "2012'de 75 bin 855 gemi ile 2 milyon 130 bin yolcu Türkiye'ye geldi. 9 yıl öncesine konteyner taşımacılığında da yüzde 200 artış var" dedi.  

Uluslarararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı Turgut Erkeskin de Türkiye'nin lojistik anlamında önemli altyapıya sahip olduğunu belirterek, "Limanları geliştirererek ve ihtisas limanlarını ortaya çıkararak, Doğu Akdeniz'de önemli bir merkez olma imkanımız var. Bunu fiiliyata geçirmek hepimize düşen görev" diye konuştu. 
 
Denizcilik alanında çeşitli oturumların gerçekleştirileceği kongre, yarın sona erecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir