Türkiye'nin raylı sistem uzunluğu 787 kilometreye ulaşacak

Onuncu Kalkınma Planı'na göre, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri, Gaziantep ve Konya'daki raylı sistemlerin toplam uzunluğu 5 yılda yüzde 65 artışla 787 kilometreye ulaşacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Onuncu Kalkınma Planı'na göre, raylı sistemlerin toplam uzunluğu 5 yılda yüzde 65 artışla 787 kilometreye ulaşacak.
      
TBMM Başkanlığına sunulan ve 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı'na göre, Türkiye'de 2006 yılında 292 kilometre olan raylı sistem ağı, geçen yıl 455 kilometreyi buldu. Bu ağın, 2013 yılı sonunda 477 kilometreye ulaşması öngörülüyor.
      
Dokuzuncu Kalkınma Planı döneminde ağırlıklı olarak dış finansman temin edilerek Adana, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Samsun'da planlanan raylı sistem projeleri önemli oranda tamamlanarak işletmeye açıldı. Tamamlanan hatların toplam uzunluğu 185 kilometre, inşası devam eden hatların toplam uzunluğu ise 145 kilometreye yaklaştı.      
Mevzuat düzenlemesiyle belediyelerin uygun raylı sistem projelerini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği Türkiye'de şu anda faaliyetteki raylı sistem hatlarıyla yılda 700 milyonun üzerinde yolcu taşınıyor.
      
Plana göre, şehirlerde trafik sıkışıklığını azaltan, erişilebilirliği ve yakıt verimliliği yüksek, konforlu, güvenli, çevre dostu ve sürdürülebilir bir ulaşım altyapısı oluşturulacak.
      
5 yıl içerisinde Ankara'da Kızılay-Çayyolu, Batıkent-Sincan ve Tandoğan-Keçiören metro projeleri ile Esenboğa raylı sistem, İstanbul'da Üsküdar-Ümraniye, Otogar-Bağcılar, Aksaray-Yenikapı, Bakırköy-Beylikdüzü, Şişhane-Yenikapı, Kartal-Kaynarca, Kabataş-Mahmutbey, Bakırköy-Kirazlı metroları, İzmir'de Trafik Yönetim Sistemi, Deniz Ulaşımı Geliştirme, Üçyol-F. Altay metrosu ile Konak ve Karşıyaka tramvayları, Bursa'da 3. aşama, Kayseri'de 2. ve 3. aşama hafif raylı sistemler, Gaziantep'te 3. aşama ve Konya'da 2. aşama tramvay projeleri tamamlanacak.